- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić: Ako do 2035. napravimo nuklearni reaktor — spasili bismo zemlju po pitanju struje

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana
Nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, posle potpisivanja Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede - EDF o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije da bismo spasili zemlju po pitanju snabdevanja strujom ako bi uspeli da napravimo nuklearni reaktor u Srbiji do 2035.
Vučić je zahvalio članovima Srpskog nuklearnog društva, osnovanog u Francuskoj, koji je postao deo Evropskog nuklearnog društva — Lidiji, Bogdanu i Luki.
„Oni su stručnjaci za nuklearnu energiju i očekujem da naučim nešto od njih i bar dvoje od vas troje da se vrati u Srbiju što je moguće pre“, poručio im je Vučić.
On je istakao da ne možemo da imamo dovoljno struje od zelene energije i da će u budućnosti svi koji nešto proizvode strujom dobijenom iz uglja morati da plaćaju posebne dažbine.
„Moramo u godinama pred nama da radimo na korišćenju nuklearne energije, jer do tri godine traju pripreme, a sedam godina traje izgradnja, tako da pravljenje traje najmanje 10 godina. Sve da završimo i do 2035. godine, mi bismo time zemlju spasili, za sve što donosi i veštačka inteligencija i elektrifikacija mreže. Važno je da imamo i znanje o tome i zato imamo vas troje“, naveo je Vučić.
Dodao je da će ministar finansija Siniša Mali sa našim mladim stručnjacima videti kako država Srbija finansijski da pomogne Srpsko nuklearno društvo u Francuskoj.
„Ovi divni i pametni mladi ljudi su ponos Srbije i oduševljeni su inicijativom srpske države da se u budućnosti osloni na nuklearnu energiju, kao jedan od najčistijih izvora električne energije. Spremni su da pomognu svojim znanjem i razmišljaju o povratku u Srbiju. Ponosan i srećan zbog toga!“, napisao je Vučić na društvenim mrežama nakon razgovora sa mladim srpskim stručnjacima.
Popis stanovništva - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
EKONOMIJA
Potpisan memorandum o strateškoj saradnji Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede u Parizu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala