- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Potpisan memorandum o strateškoj saradnji Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede u Parizu

CC0 / Unsplash / Popis stanovništva
Popis stanovništva - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
Pratite nas
Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede (EDF) o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenićne tehnologije potpisan je danas u Parizu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Memorandum su potpisali ministar finansija Siniša Mali i direktor EDF Luk Remon.
Vučić je prethodno održao sastanak sa rukovodstvom kompanije.
Predsednik Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Francuskoj na poziv predsednika Emanuela Makrona.
Vlada Srbije usvojila je 5. aprila na sednici Memorandum o razumevanju sa Francuskom elektroprivredom o uspostavljanju dugoročnog dijaloga i saradnje u energetskoj tranziciji i niskougljeničnim tehnologijama.
"Memorandumom se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa Francuskom elektroprivredom (EDF) u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja. Takođe, EDF je iskazao interesovanje za saradnju sa Elektroprivredom Srbije u razvoju novih, kao i revitalizaciji postojećih hidroelektrana, kao i hidroelektrana od regionalnog interesa, u cilju obezbeđivanja energetske bezbednosti Srbije primenom najboljih međunarodnih standarda u oblastima životne sredine, tehnologije i prakse", izjavila je ranije ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.
Ona je rekla da je Memorandumom predviđena mogućnost saradnje u razvoju rešenja za skladištenje energije, pre svega, baterija i zelenog vodonika, kao i rešenja za efikasno korišćenje proizvedene energije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala