- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina u panici: Ima li FAB-3000 snagu nuklearnog oružja

© SputnikBombe FAB-500
Bombe FAB-500 - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2024
Pratite nas
Ruska bomba FAB-3000, čija je masovna proizvodnja započeta nedavno, izazvala je paniku u Kijevu, a Ukrajinci tvrde da je njena snaga uporediva sa taktičkim nuklearnim oružjem. Ruski stručnjaci ističu da je reč o jednoj od najrazornijih avionskih bombi, koja će omogućiti ruskim snagama da rešavaju nove zadatke u zoni specijalne vojne operacije.
„Panične glasine šire se iz ukrajinskog tabora zbog tvrdnji da je Rusija ‘počela da proizvodi’ fugasne bombe FAB-3000. O čemu je reč? To je avionska bomba koju proizvodimo još od sovjetskog doba. Imamo nekoliko kategorija FAB bombi. Postoji avijaciona bomba FAB-500, a takođe i FAB-1500 i još dva puta snažnija bomba - FAB-3000. Reći ću i da imamo bombe FAB-9000, od čak devet tona. To je bomba punjena određenim gasom, koja se baca iz aviona, na primer 'tupoljeva', a naši piloti mogu da kontrolišu let ove bombe“, kaže ruski vojni ekspert Viktor Baranec.
Rusija je u februaru obnovila masovnu proizvodnju fugasnih bombi FAB-3000, koje su ranije korišćene protiv militantnih utvrđenja u Avganistanu, a manje moćna municija iz ove porodice pomogla je ruskoj vojsci da oslobodi Avdejevku.
„I sam imao priliku da vidim efekte takvih bombi u Avganistanu, kada smo gađali militante koji su se krili u avganistanskim planinama. To je užasan prizor - čak ni miševi koji su zariveni duboko u rupama nisu ostali živi“, dodaje Baranec.
FAB-3000 je efikasna bomba za uništavanje dobro utvrđenih neprijateljskih položaja, uključujući i betonska utvrđenja ukupana duboko u zemlju.
Avionske bombe se proizvode u preduzećima vojno-industrijskog kompleksa u Nižnje- Novgorodskoj oblasti. Preduzeće je više puta povećavalo proizvodnju bombi FAB-500, udvostručilo je proizvodnju FAB-1500, a potom je organizovana i masovna proizvodnja FAB-3000.
„Takve bombe proizvodimo u tri smene, bez prekida 30 dana u mesecu i već ih koristimo na prvoj liniji fronta. Konkretno, FAB su korišćene, recimo, u Avdejevki, odakle su Ukrajinci pobegli kao bubašvabe“, kaže Baranec.
FAB-3000 je fugasna vazdušna bomba i danas jedna od najrazornijih avionskih oružja.
Bomba je teška oko tri tone, dok je težina eksploziva oko 1.400 kilograma. Može se baciti sa visine od 16 kilometara, a brzina leta može da dostigne 1.200 kilometara na sat.

Razorna moć F-3000

Penzionisani pukovnik Službe bezbednosti Ukrajine Oleg Starikov je rekao da je ruska odbrambena industrija počela da proizvodi bombe FAB-250, FAB-500, a sada i FAB-3000, koja je uporediva sa taktičkim nuklearnim oružjem, što će, kako je istakao, izazvati neviđenu paniku među ukrajinskim snagama na frontu. On je dodao da FAB-3000 potpuno uništava sve utvrđene oblasti i upozorio je na mogućnost opremanja te bombe univerzalnim modulom za planiranje i korekciju. Prema njegovim rečima, bombe FAB-500 sa takvim modulom imaju veoma ozbiljan uticaj na liniji kontakta, a zabrinjava ga mogućnost da će i FAB-3000 biti opremen takvim modulom.
Tona i po eksploziva je razorna. Prema njegovim rečima, ako čovek bude pogođen, raspada se na molekule, a svakome ko se nalazi na dva-tri kilometra pucaju bubne opne... To je najopasnija stvar koja postoji, upozorio je Starikov, dodajući i da je takvo oružje dozvoljeno vojnim konvencijama.
Ruski vojni eksperti objašnjavaju da FAB-3000 ima takvu razornu moć da se može koristiti za napade na utvrđena područja kao što je marijupoljski „Azovstalj“, a osim toga, nove tehnologije će pretvoriti ga praktično u oružje visoke preciznosti.
Ako se na bombu od tri tone ugradi univerzalni modul za planiranje i korekciju ona će moći da se baca sa veće udaljenosti, što će omogućiti avionu-nosaču da ne ulazi u zonu neprijateljske protivvazdušne odbrane.

„Što se tiče izjava nekih stručnjaka da je FAB-3000 po svojoj efikasnosti na granici da postane malo nuklearno oružje – oni to tako tumače. Nuklearno oružje i fugasna avionska bomba imaju različite efekte na ljude i borbenu tehniku. Ali, istina je da je to moćno oružje. Mislim da ćemo u nastavku specijalne vojne operacije češće koristiti ovo oružje, otvarajući put do pobede“, zaključio je Baranec.

Ruski eksperti ocenjuju da zahtevi za tako moćnim bombama kao što su FAB govori o tome da može uslediti uništavanje ozbiljnih inženjerskih struktura Oružanih snaga Ukrajine, a bivši analitičar CIA Lari Džonson smatra da će bombe FAB-3000 omogućiti ruskoj avijaciji da uništi ukrajinske mostove, uključujući i one preko Dnjepra. Njegove prognoze kažu da Ukrajina rizikuje da neće izdržati do jula.
Ruska avijacija bombarduje teroriste u Siriji   - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Ruska vojska kontroliše avionske bombe sa udaljenosti koja se smatrala nemogućom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala