- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Zoran Kostić Cane: Da nisam tamo otišao, ne bih do ovde došao

© Foto : Youtube/Telegraf.rs TVZoran Kostić Cane
Zoran Kostić Cane  - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2024
Pratite nas
Zoran Kostić Cane otkriva za Sputnjik zašto se teže nosi sa popularnošću koju je nedavno stekao i kao pesnik, nego kao frontmen Partibrejkersa, na koji način namerava da „uglazbi“ svoju poeziju i šta možemo očekivati od jednog od najvećih srpskih rok bendova.
Frontmen Partibrejkersa Zoran Kostić Cane nedavno je objavio prvu zbirku poezijeUkrštene reči“ koja je za manje od mesec dana postala apsolutni bestseler. „Ukrštene reči“ su na prvom mestu top liste najprodavanijih knjiga izdavačke kuće „Laguna“, a u štampi je već treće izdanje.
Razgovor sa Canetom počinjemo pitanjem da li je iznenađen takvim prijemom „Ukrštenih reči“ i da li mu prija pesnička popularnost.

Popularnost smeta – postajem plen za zloupotrebe

„Ne, nisam toliko iznenađen, ali mi ne prija uopšte. Imam 60 godina i taj novi nivo, količina te popularnosti malo je bez veze jer onda počinju da se dešavaju stvari koje su oportune onome što je napisano u knjizi. Znači, postajem plen za zloupotrebe razne. Pakuju me kao robu, kao da sam ja neki brend. Ali drago mi je jer mislim da je to što je napisano iznad mojih mogućnosti, da su još neke stvari u pitanju, a to je ta veza sa nebesima koje šalju poruku, a ja sam sprovodnik onima koji hoće da čuju, koji hoće da čitaju i koji hoće da saznaju“, kaže Cane za Sputnjikovu „Orbitu kulture“.
Kažete da Vam se ne sviđa to što ste postali brend, ali zar niste brend već decenijama kao pevač Partibrejkersa?
- Jeste, ali ja sam sad sam. Ja sam sad na cedilu i ono – javna površina dostupna svima. Jesam pevač Brejkersa i sve to, živim na Olimpu i navikao sam se da mi oblaci frizuru prave. Ali znaš, drugačije je. Ceo život sam želeo da mogu da siđem sa bine i da budem nepoznat, nevidljiv, da se vratim u anonimnost. Ali to je nemoguće, zar ne? Jer kad te svi vide, ti postojiš. A postojiš i kad te nevide, kad si sam sa svojom istinom.

Lakše je u Brejkersima

Partibrejkersi će održati dva koncerta u Beogradu za dve nedelje. Smeta li Vam popularnost zbog knjige da biste se vratili primarnom poslu?
- Ma ne smeta mi. Kako da ti objasnim, smeta donekle ali onda postajem član benda, dođem u svoju organizaciju, budem samo peti deo i to mi je. I onda mogu da pustim struju kroz sebe, da oživim. Pričajući za knjigu više ti rade mozak i čuka, a ovde radiš ceo. Stojiš pred publikom i daješ joj sve od sebe.
Na promociji „Ukrštenih reči“ u SKC-u najavili ste koncert na Tašu…
- Ne, nisam najavio. To će biti kad bude, ako se stvore uslovi. Polako idemo da sviramo, sad smo samo preokupirani tim da nešto novo snimimo, da vidimo da li možemo da se prepoznamo kao poznata bića jedan drugom.

Uvek smo svirali kao da nam je poslednji koncert

Kad bi se mogao očekivati novi album?
- Nemam pojma, ko zna da li će ga i biti. Jer sve mora da bude kao da nikad neće biti. Tako smo uvek radili i mi uvek sviramo koncert kao da nam je poslednji. To je taj trenutak – sad i sve. To je trenutak spoznaje svoje prisutnosti, identifikacije, istine, ljubavi i praštanja. Nećemo da izdamo nešto samo da bi izdali. Koga to zanima?
Da li ste pripremili nove pesme za Brejkerse?
- Pa da, sve je gotovo. Dugo to traje i može odmah da se uradi, ali i ne mora nikad. To je samo trenutak spoznaje. Ne može niko da bude pre pesme. Pesma je prva, pa mi posle.

Biće mi još teže ako mislim o sebi kao o Dilanu

Postoji li mogućnost da neku od pesama iz „Ukrštenih reči“ snime Partibrejkersi?
- Ne verujem, ali uradiću nešto. Prvo ću to da pročitam za slepe, a onda i za audio izdanje. Pokušaću kao Džim Morison što je napravio 'Američku molitvu', neku muzičku pozadinu da dam. Tu poeziju bi trebalo čitati polagano, reč po reč. To je kao kad ja sad tebi pričam, obraćanje, a ne isporučivanje neke količine reči i kad se to završi da radiš neki drugi posao.
Kakva bi bila ta muzička pozadina?
- Bile bi tu neke atmosferske gitare i hipnotički ritam. Voleo bih da moj drug Trut svira, da mu daje jednu beskonačnost, da uvede u kapanje života. Kao slavina kad kaplje. Samo da te reči uzimaju za sebe svojom istinitošću, životnošću, iskrenošću.
Pomenuli ste Morisonovu „Američku molitvu“ i izgleda da ste sa ovom knjigom ušli u društvo velikih rok pesnika kakvi su Bob Dilan…
- Ma ne verujem. Ne mogu o sebi tako da mislim, biće mi još teže.
Zašto? To je neki logičan razvoj Vaše karijere.
- Ma da, ali ipak se mi protivimo da živimo onako kako se o nama projektuje priča kod drugih.

Nije lako živeti u ravnici i biti plen svakoj grabljivici

Svojevremeno ste pisali kolumne za Politiku koje su bile prilično popularne. Možemo li očekivati Vašu proznu knjigu posle ove poetske?
- Nemam pojma. Sad je najvažnije da ovo prođe sa što manje oštećenja i da snimimo jedan singl, da pokulja energija, poruka, krv, saosećanje.
Već duže vreme živite u Zrenjaninu. Koliko Vam je prijalo izmeštanje iz Beograda i koje su prednosti života u malom mestu?
- To je stara priča. Sad kad ne bih pričao sa tobom, sedeo bih na svom jezeru i gledao svoje labudove. I moj drug Šeki bi otišao do vode i rekao: Matori, još malo, pa idemo da se kupamo. Dok bi neko tamo izdisao na asfaltu u ovom našem jadnom gradu. Ne znam šta da kažem. Da nisam tamo otišao, ne bih do ovde došao.
Zrenjanin je grad koji nema pijaću vodu već decenijama. Koliko to utiče na život ljudi?
- Ljudi to tamo ne kapiraju toliko. Oni su čudni, imaju neku svoju logiku postojanja, tako da se mnoge stvari koje se tamo dešavaju kose sa zdravim razumom. Treba čestitati tim ljudima na izdržljivosti. Nije lako živeti u ravnici i biti plen svakoj grabljivici.
Pogledajte i:
Zoran Kostić Cane - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2017
Pobedilo je sve protiv čega sam bio
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala