- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Sećanje na čoveka koji je pevao posle rata: „Misterija Dušan Vasiljev“, povodom veka od rođenja pesnika

© Foto : Sputnjiku ustupio Bitef/Nenad ŠugićPredstava "Misterija Dušan Vasiljev" u Bitef teatru
Predstava Misterija Dušan Vasiljev u Bitef teatru - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2024
Pratite nas
Predstava „Misterija Dušan Vasiljev“, prema tekstu Dunje Matić i u režiji Marka Čelebića biće premijerno izvedena 18. aprila u Bitef teatru.
Direktor Bitef teatra Miloš Latinović ističe da je reč o jednom od najznačajnih autora antiratne poezije, proznom i dramskom piscu, jednom od najznačajnijih srpskih ekspresionista, koji je prerano preminuo u svojoj dvadeset četvrtoj godini.
„Ove godine se navršava 100 godina od smrti Dušana Vasiljeva. Njegove pesme 'Plač matere čovekove', 'Čovek peva posle rata', 'Žice' su i danas najbolje pesme na temu 'ne rat'. Opet smo okruženi ratovima i ova predstava je antiratna poruka koju Bitef teatar želi da pošalje podsećajući na jednog velikog pesnika“.
Latinović navodi da su odabrali mlade glumce Joakima Tasića, Aleksandra Jovanovića, Jelenu Lončar, Marka Pavlovića:
„Kada smo ih pitali da li znaju ko je Dušan Vasiljev polovina njihposto nije znala ništa, a druga polovina znala je da je bio pesnik i da je umro mlad. Samo dvoje ili troje je znalo da ispriča nešto o njemu. Tako da je Dušan Vasiljev misterija čak i za ljude koji su radili predstavu o njemu i njegovoj poeziji. Otud i naslov predstave“.
© Foto : Sputnjiku ustupio Bitef/Nenad ŠugićŽivot Dušana Vasiljeva je bio patnja prožeta pisanjem
Predstava Misterija Dušan Vasiljev u Bitef teatru - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2024
Život Dušana Vasiljeva je bio patnja prožeta pisanjem
Reditelj Marko Čelebić kaže da je Vasiljev pisao ne zato što je hteo, nego zato što je morao:
„Kada su se lik i delo Dušana Vasiljeva nametnuli kao inspirativna tema za pravljenje predstave, osnovno pitanje koje sam postavio sebi i autorskoj ekipi bilo je zašto bi danas ikoga zanimao pesnik koji je umro pre sto godina. Njegov život je bio patnja prožeta pisanjem. Ova predstava kao i sami likovi prevazilazi okvire pukog biografskog i komunicira u jednom 'međusvetu' u kojem se nalazimo i mi sami. Dušan prerasta svoj životni vek dok nam, ne samo kroz svoje pesme, već i životne odluke, tiho peva – cin, ne boj se smrti!“
Bitef do kraja godine planira još dve premijere – plesne predstave „Ostrvo“ u saradnji sa Jadranskim festivalom igre u Budvi i norveškim koreografom Jo Stromgrenom i dramske predstave „Otkazivanje Sokrata“ u saradnji sa Kulturnim centrom Tivat.
Miloš Latinović - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2024
KULTURA
Evropa je postala ostrašćena, izgubila je identitet, turska imperija je bila mnogo ozbiljnija
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala