Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Euleks: Nije nam najavljena Kurtijeva poseta opštinama na severu

© AP Photo / ZvekiEuleks policija na Kosovu
Euleks policija na Kosovu  - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2024
Pratite nas
Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji (EULEX) saopštila je danas da nije bila obaveštena da će premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti posetiti četiri opštine na severu KiM sa srpskom većinom.
Kurti je u sredu nenajavljeno posetio četiri opštine na severu KiM, u pratnji više od 100 naoružanih specijalaca, iako prema Rezoluciji 1244 specijalne jedinice Rosu ne mogu da dođu na sever KiM bez odobrenja Kfora.
„Ne, nismo bili obavešteni“, odgovorila je pres služba Euleksa na pitanje Tanjuga da li ih je iko obavestio o poseti Kurtija opštinama Kosovska Mitrovica, Lerposavić, Zvečan i Zubin Potok.
Na posetu Kurtija severu reagovali su i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i Srpska lista koji su tu posetu osudili.
Petković je naveo da je Kurti odlučio da podigne nove tenzije na severu KiM, uoči nastavka dijaloga u Briselu i da nema šta da traži tu.
„O kakvoj demonstraciji sile je reč najbolje svedoči činjenica da je ceo Leposavić bio blokiran prilikom njegovog odlaska u zgradu opštine, gde ga je sačekao njegov gaulajter i lažni gradonačelnik. Takođe, činjenica da su sve ulice prazne u Leposaviću i Zubinom Potoku jasno pokazuje da srpski narod pokazuje prezir prema ovoj Kurtijevoj provokaciji“, poručio je direktor Kancelarije za KiM.
Iz Srpske liste su naveli da Kurtijev dolazak na sever KiM ima za cilj destabilizaciju situacije na terenu i izazivanje tenzija.
„Zahtevamo da nadležne međunarodne organizacije reaguju na ovu očiglednu provokaciju i zahtevaju od svog pulena da prestane da ugnjetava srpski narod, koji je ovog puta pokazao izuzetnu suzdržanost i trpeljivost“, ističe se u saopštenju Srpske liste.
Ispred opštinske zgrade u Severnoj Mitrovici danas su na postavljene dve zastave tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
SRBIJA
Sprema li se naseljavanje Albanaca na sever Kosova
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala