Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sprema li se naseljavanje Albanaca na sever Kosova

© Foto : Snimak sa ekrana/ Jutjub/ Kosovo OnlineIspred opštinske zgrade u Severnoj Mitrovici danas su na postavljene dve zastave tzv. Kosova
Ispred opštinske zgrade u Severnoj Mitrovici danas su na postavljene dve zastave tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
Pratite nas
Paradiranje Aljbina Kurtija sa do zuba naoružanim specijalcima severom Kosova i najavom da je iz budžeta izdvojeno četiri miliona evra za izgradnju kuća Albancima u četiri srpske opštine na Severu prevazišlo je samo zastrašivanje Srba i otkrilo nameru da se promeni etnička struktura na severu, kaže Zoran Anđelković.
Predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti obišao je u sredu sever Kosova i Metohije, odnosno četiri srpske opšte Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severnu Mitrovicu.

Promena etničke strukture

Tokom obilaska, Kurti se susreo sa albanskim gradonačelnicima ovih opština, a poseta je protekla uz jake snage obezbeđenja pripadnika specijalnih kosovskih snaga ROSU i uz prisustvo dugih cevi.
Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik privremenog Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije i predsednik Centra za mir i toleranciju, kaže da je ovo još jedna provokacija Srba na Severu ali i na celom Kosovu i Metohiji.

„Ovo je deo dnevnih provokacija Kurtija koje on očigledno smišlja kako bi zastrašio što više Srbe i etnički očistio Kosovo. Sa današnjom najavom i odlukom da će na severu finansirati izgradnju kuća za Albance jasno pokazuje da mu nije dovoljan aparthejd koji je zaveo na Severu već i da ima nameru da promeni etničku strukturu u tim opštinama. Izdvojio je budžeta četiri miliona evra da pravi kuće za Albance na severu Kosova ,“ kaže Anđelković.

On dodaje da je ova Kurtijevaova poseta uz toliko specijalaca i oklopnih vozila samo dodatna demonstracija sile.
„Namera mu je da provocira i zastrašuje Srbe, ako nema drugi način onda to radi psihološki kako bi ih naterao da napuste Kosovo. Kurtiju je malo što je do sada proterao toliko Srba, već bi očigledno da ih sve protera,“ kaže naš sagovornik.

Zastrašivanje Srba

Anđelković ne misli da Kurtijeva poseta Severu ima veze sa najavljenim izborima koji bi trebalo da se održe u ove četiri srpske opštine na severu nego, kako kaže, jednostavno sa njegovom namerom i planom da svaki dan, na bilo koji način, Srbima stavi do znanja da nisu poželjni.
„On na dnevnom nivou smišlja kako da se Srbi zlostavljaju. To je kontinuirana aktivnost Kurtija ne samo na Severu već na celom prostoru Kosova i Metohije. I to će da radi svaki dan iznova - da li hapšenjima, proterivanjima, zlostavljanjem, održavanjem stanja aparthejda uz pomoć albanskih gradonačelnika koji su to postali sa podrškom na izborima koja je bila na nivou statističke greške i bez učešća i volje Srba. Tu je i zabrana uvoza robe, lekova, izbacivanja dinara iz platnog prometa i tako dalje. Tako da je je spisak dugačak,“ zaključuje Anđelković.

Oštre reakcije

Na dolazak Kurtija ne sever Kosova oštro je reagovala i Srpska lista i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Iz Srpske liste su saopštili da poseta Kurtija severu Kosova ima za cilj destabilizaciju situacije na terenu i izazivanje tenzija, uz upozorenje da je njegov obilazak Severa "paradiranjem uz stotinu do zuba naoružanih albanskih specijalaca po severu Kosova i Metohije uznemirioe Srbe na Kosovu i Metohiji koji su sa gnušanjem posmatrali ovaj igrokaz“.
Petković je istakao da Kurti želi da izazove nove tenzije na Severu i da je ovim potezom pokazao da ga ne zanimaju nikakva normalizacija i deeskalacija.
Pogledajte i:
Zastave Srbije na zgradi Vlade Srbije i Ministarstva spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
SRBIJA
Zakazana vanredna sednica Vlade Srbije: Sprema se plan za odgovor na pritiske, prisustvuje i Vučić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala