- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva traži od zapadnih zemalja da istraže terorističke napade na Rusiju

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaGeneralьnaя prokuratura RF
Generalьnaя prokuratura RF - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
Pratite nas
Generalno tužilaštvo Rusije uputilo je Americi, Nemačkoj, Francuskoj i Kipru zahteve i apele grupe poslanika Državne dume Rusije o organizovanju terorističkih napada protiv Rusije, saopštila je pres-služba tužilaštva.
Kako se navodi, u nadzornom resoru su razmotreni zahtevi poslanika Državne dume Andreja Krasova, Nikolaja Haritonova i Jana Lantarova, kao i filozofa i politikologa Aleksandra Dugina i bivšeg poslanika Vrhovne rade Ukrajine Andreja Derkača o istrazi moguće umešanosti lica i struktura iz inostranstva u organizaciji i finansiranju niza terorističkih napada na teritoriji Rusije, kao i dizanja u vazduh gasovoda „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.
„Nakon razmatranja dostavljenih materijala, oni su sa odgovarajućim zahtevima poslati kompetentnim organima SAD, Francuske, Nemačke i Kipra“, saopštilo je Generalno tužilaštvo.
Ruska strana se nada da će „kolege iz pomenutih zemalja savesno razmotriti dokumenta i ispuniti obaveze koje im nameću Međunarodna konvencija o borbi protiv finansiranja terorizma iz 1999. godine i Međunarodna konvencija o borbi protiv terorističkih napada bombama iz 1997. godine da sprovedu istrage na osnovu pruženih informacija, da pomognu u pribavljanju dokaza potrebnih za postupak, kao i da osiguraju neminovno kažnjavanje za krivična dela i isključe opravdanje za njih po političkim ili drugim sličnim osnovama“.
Dokument sadrži informacije i o drugim terorističkim napadima protiv Rusije. Konkretno, pominju se eksplozije na Krimskom mostu, ubistva novinarke Darje Dugine i vojnog blogera Vladlena Tatarskog, kao i pokušaj ubistva pisca Zahara Prilepina.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
RUSIJA
NATO digao u vazduh „Severni tok“: Zavera Zapada i Ukrajine uskoro će biti otkrivena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala