- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

NATO digao u vazduh „Severni tok“: Zavera Zapada i Ukrajine uskoro će biti otkrivena

© AP Photo / Swedish Coast Guard via APMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u Baltičkom moru
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
Pratite nas
Poslanici Državne dume Rusije traže od Istražnog komiteta Rusije da istraži umešanost SAD i Ukrajine u terorizam protiv Rusije, uključujući dizanje u vazduh gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“. Oni su pripremili dokument u kojem su detaljno su opisali ko je digao u vazduh gasovode i zbog čega.
Autori dokumenta su poslanici Andrej Krasov, Nikolaj Haritonov i Jana Lantarova, kao i filozof i politikolog Aleksandar Dugin i bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine Andrej Derkač. Oni se pozivaju na javne, ali i poverljive informacije.
Dokument je poslat i bezbednosnim organima Nemačke, Francuske, SAD i Kipra – tamo gde bi mogle da postoje informacije o okolnostima eksplozija.

Amerikanci minirali, Norvežani digli u vazduh

Dizanje u vazduh gasovoda „Severni tok“ nije delo ukrajinskih ronilaca, nego rezultat ogromnog rada obaveštajnih službi NATO, a to je jasno iz aktivnosti Alijanse u Baltičkom moru. Kako se navodi u dokumentu koji su pripremili poslanici, u martu 2022. godine u Norveškoj su se sastali predstavnici obaveštajnih službi SAD i te zemlje, a u junu su u Baltičkom moru počele godišnje vojne vežbe pod nazivom „Baltičke operacije 22“. Upravo tada su američki ronioci postavili eksploziv na gasovod, a podvodne bombe trebalo je da detoniraju pomoću hidro-akustičnog signala.
U septembru 2022. godine, na dan kada je „Severni tok“ dignut u vazduh, izviđački avion Boing P-8 „posejdon“ norveške Ratne mornarice bacio je sonarnu bovu koja je bila detonator. Nedugo pre toga, istočno od ostrva Bornholm delovala je grupa američke, nemačke i letonske mornarice – ukupno devet vojnih brodova NATO.
Švedski brod za postavljanje cevi i plovila za podršku tokom polaganja cevi gasovoda „Severni tok 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
RUSIJA
Rusija: Treba osuditi krivce za eksplozije na „Severnim tokovima“
„Posebnu pažnju treba obratiti na to da su severni deo Baltičkog mora i Finski zaliv prvobitno bili označeni kao mesta gde će biti održane vežbe. Međutim, bez objašnjenja lokacija vežbi je promenjena u područje istočno od ostrva Bornholm, upravo tamo gde se proteže 'Severni tok'“, navodi se u dokumentu.
Pored toga, zanimljiva su i neuobičajena i nelogična kretanja nekih civilnih (komercijalnih) brodova. Na primer, britanski tanker „Britiš ačiver“, teretni brod iz Paname „Grand T“, poljski ribarski brod „Svi7“ su 22-24. septembra skrenuli sa svojih maršruta i prošli pored mesta gde su kasnije izvedene eksplozije.
Sve to, po mišljenju poslanika i javnih ličnosti, ukazuje na umešanost obaveštajnih službi NATO u eksplozije.

Ukrajinski ronioci

Po mišljenju autora dokumenta, ukrajinska jahta „Andromeda“ i pripadnici obaveštajnih službi Ukrajine takođe su učestvovali u terorističkom napadu. Međutim, to je bila operacija pokrivanja, jer je trebalo odvrati sumnje od glavnih organizatora.
„Prema dostupnim podacima, organizacionu i tehničku pomoć, kao i pokroviteljstvo pružili su američki stručnjaci pod neposrednim nadzorom zamenika šefa misije u ambasadi SAD u Kijevu K.U. Smita, uz učešće bivšeg šefa Glavne obaveštajne uprave Ukrajine Vasilija Burbe. Nakon uspešno izvedene operacije, Smit je imenovan za zamenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u američkom Stejt departmentu“, navodi se u dokumentu.
Gasovod Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2024
RUSIJA
Lavrov: U ratu Zapada protiv Rusije - najgore prošla Evropa
Amerikanci su od samog početka odlučili da svu odgovornost prebace na ukrajinsku Glavnu obaveštajnu upravu, a njen novi šef Kiril Budanov* (unet na listu ekstremista i terorista) i sam se stalno hvalio da je resor umešan u krvave akcije na teritoriji Rusije, ističu ruski poslanici.
„Prema informacijama dobijenim iz pouzdanih ukrajinskih izvora, u operaciju prikrivanja uključena je grupa ronilaca koju su činili A. Burgomistrenko, O. Varava, R. Rudenko, S. Kuznjecov, kao i žena tehnički ronilac sa pozivnim imenom 'Mariša'. Neposredni vođa grupe bio je R. Červinski, pod kontrolom K. Budanova*”, objašnjeno je u dokumentu.
Grupa je pripremana prvo u Žitomirskoj oblasti, a zatim je prebačena u Rumuniju. Tamo su dobili rumunska dokumenta i smešteni su u privatnoj kući pored rumunske baze Ratne mornarice u gradu Mangalija. Obuka je održavana u područjima u blizini „Južnih tokova“. Kasnije je grupa premeštena u Poljsku, gde je i iznajmljena jahta „Andromeda“.
Kako se ističe, i članovi te grupe spuštali su se pod vodu u području gasovoda kako bi, ako se nešto desi, kasnije mogli samouverenije da preuzmu krivicu, prenosi „Komsomoljska pravda“.
Dokument sadrži informacije i o drugim terorističkim napadima kijevskog režima. Konkretno, pominju se eksplozije na Krimskom mostu, ubistva novinarke Darje Dugine i vojnog blogera Vladlena Tatarskog, kao i pokušaj ubistva pisca Zahara Prilepina. Ruski istražitelji sada nameravaju da pažljivo prouče sve te činjenice.
Vozilo Istražnog komiteta Rusije pored ulaska u stanicu metroa Tehnološki institut u Sankt Peterburgu, gde se dogodila eksplozija - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2024
RUSIJA
Istražni komitet započeo istragu o terorističkim aktivnostima Zapada protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala