- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrušev: Tragovi terorističkog napada u „Krokusu“ vode ka ukrajinskim obaveštajnim službama

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaSekretarь Soveta bezopasnosti RF Nikolaй Patrušev. Arhivnoe foto
Sekretarь Soveta bezopasnosti RF Nikolaй Patrušev. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
Pratite nas
Tragovi terorističkog napada u „Krokus siti holu“ vode ka ukrajinskim obaveštajnim službama, ali dobro je poznato da kijevski režim kontrolišu SAD, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
On je istakao da ukrajinska vojska i NATO više ništa ne mogu da urade na bojnom polju i protivnik iz nemoći sve češće pribegava terorističkim metodama.
„Pokušavaju da nam nametnu verziju da teroristički akt nije počinio kijevski režim, nego pristalice radikalne islamske ideologije, možda članovi avganistanskog ogranka DAEŠ-a* (međunarodna teroristička organizacija, zabranjena u Rusiji)“, rekao je Patrušev u Astani na XIX godišnjem sastanku sekretara saveta državne bezbednosti članica ŠOS.
Međutim, kako je dodao, mnogo je važnije da se brzo utvrdi ko je naručilac i sponzor tog gnusnog zločina.

„Njegovi tragovi vode ka ukrajinskim obaveštajnim službama. Ali svima je dobro poznato da kijevski režim nije nezavistan i da je u potpunosti pod kontrolom SAD. Takođe treba uzeti u obzir da je DAEŠ*, Al Kaidu* (takođe zabranjena u Rusiji) i druge terorističke organizacije stvorio Vašington“, istakao je Patrušev.

On je podsetio da su „zločinci koji su počinili masovno ubistvo u 'Krokusu', kao i njihovi saučesnici, uhapšeni prilikom pokušaja da stignu do ruske državne granice, gde im je sa ukrajinske strane pripreman 'prozor' za prelazak“.

„Značajno je i to što je Zapad, odmah nakon što su stigle informacije o terorističkom napadu u 'Krokusu', odmah aktivno počeo da promoviše tezu o tome da Ukrajina nije umešana u taj zločin“, konstatovao je Patrušev.

Takođe je poručio da će svi krivci biti kažnjeni.
„Uveravam vas da će svi organizatori i sponzori terorističkog napada u 'Krokus siti holu' dobiti zasluženu kaznu, gde god da se nalaze“, rekao je Patrušev.
* Terorističke organizacije, zabranjene u Rusiji

Napad na „Krokus Siti Hol“

Prema poslednjim informacijama, broj poginulih u terorističkom napadu u „Krokus siti holu“ poginule 144 osobe, od čega šestoro dece, a povređena je 551 osoba. Osmoro dece u napadu je izgubilo oba roditelja, a starateljstvo nad njima preuzimaju rođaci.
Četvorica terorista, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim „renoom“ pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.
Iz njihovih izjava proizlazi da je napad izveden za novac, ali jasnu sliku o tome koji su bili njihovi motivi za napad i ko su nalogodavci jednog od najkrvavijih terorističkih napada u istoriji Rusije za sada nije moguće složiti.
Moskovski sud odredio im je pritvor do 22. maja. Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to delo preti im doživotna robija.
Ukrajina je jedina zemlja koja nije osudila teroristički napad u „Krokus siti holu“, a stručnjaci ocenjuju da to pokazuje zločinačku prirodu aktuelnog režima u Kijevu.
Devet dana od terorističkog napada u Krokus Siti Holu, Podmoskovlje - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
RUSIJA
Kijev priznao da raspiruje etničku netrpeljivost u Rusiji posle terorističkog napada u "Krokusu"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala