- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Knjiga Dragomira Bondžića: Ruski emigranti profesori Beogradskog univerziteta

© Foto : Sputnjiku ustupio ArhipelagKnjiga Dragomira Bondžića: Ruski emigranti profesori Beogradskog univerziteta
Knjiga Dragomira Bondžića: Ruski emigranti profesori Beogradskog univerziteta - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
Pratite nas
Knjiga istoričara Dragomira Bondžića „Ruski emigranti profesori Beogradskog univerziteta“objavljena je nedavno u zajedničkom izdanju „Arhipelaga“ i Instituta za savremenu istoriju iz Beograda u ediciji „Vreme i priča“.
Knjiga „Ruski emigranti profesori Beogradskog univerziteta“ je istoriografska studija o ruskim emigrantima koji su posle Oktobarske revolucije postali profesori Beogradskog univerziteta.
Napuštajući Rusiju i odlazeći u emigraciju zbog novih vlasti, posle Oktobarske revolucije i građanskog rata u Rusiji, ruski emigranti, među kojima se nalaze i mnogobrojni vrhunski intelektualci iz različitih oblasti, naseljavaju evropske zemlje, među njima i Kraljevinu Jugoslaviju.
Neki od tih emigranata postaće najpoznatiji profesori Beogradskog univerziteta na kome će predavati godinama i decenijama.
© Foto : Sputnjiku ustupio Arhipelag„Ruski emigranti profesori Beogradskog univerziteta“ je jedinstvena knjiga o nedovoljno istraženoj temi.
„Ruski emigranti profesori Beogradskog univerziteta“ je jedinstvena knjiga o nedovoljno istraženoj temi.  - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
„Ruski emigranti profesori Beogradskog univerziteta“ je jedinstvena knjiga o nedovoljno istraženoj temi.

Napuniše u tuđini knjigama univerzitete

Autor knjigu započinje motoom preuzetim iz „Romana o Londonu“ Miloša Crnjanskog: „...A siromašni, stari, kosmati, ruski profesori, napuniše, u tuđini, knjigama, katedre i univerzitete, kao nekad Grci, kad je Konstantinopolj pao...“.
Dragomir Bondžić u predgovoru knjige navodi da je detaljno prikazao dolazak ruskih emigranata na Beogradski univerzitet i način angažovanja na pojedinim fakultetima:
„Potom je detaljno i analitički predstavljena brojnost i struktura ruskih emigranata nastavnika i pomoćnog nastavnog osoblja na Beogradskom univerzitetu u celom periodu od dolaska prvih emigranata 1919. do penzionisanja i odlaska sa životne scene poslednjih predstavnika mlađih emigranata krajem 20. veka. U tri posebne celine detaljno je analiziran i predstavljen naučni, stručni i društveni, politički i kulturni život ruskih emigranata nastavnika Univerziteta u periodu Kraljevine Jugoslavije, zatim njihov život i rad i stradanje tokom Drugog svetskog rata, a na kraju život i rad u socijalističkom periodu, naučni doprinos i biološko osipanje tokom druge polovine 20. Veka“.

Jedinstvena knjiga o nedovoljno istraženoj temi

Prvi deo knjige je istoriografska studija o Beogradskom univerzitetu do 1918. godine, potom o dolasku ruskih emigranata i o njihovoj ulozi u razvoju Beogradskog univerziteta između dva svetska rata.
Autor se bavi sudbinom ruskih emigranata profesora Beogradskog univerziteta u Drugom svetskom ratu, kao i u godinama i decenijama posle Drugog svetskog rata.
© Foto : Sputnjiku ustupio ArhipelagDragomir Bondžić
Dragomir Bondžić - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
Dragomir Bondžić
Neki od njih će u novim političkim okolnostima biti prinuđeni da napuste Beogradski univerzitet ili čak da napuste tadašnju Jugoslaviju i odu dalje na Zapad.
Drugi deo knjige čine biografski portreti ruskih emigranata profesora Beogradskog univerziteta (Filozofski fakultet, Pravni fakultet, Tehnički fakultet, Bogoslovski fakultet, Poljoprivredno-šumarski fakultet, Medicinski fakultet, Farmaceutski fakultet, kao i Filozofski fakultet u Skoplju i Pravni fakultet u Subotici koji su u to vreme bili u sastavu Beogradskog univerziteta).
„Ruski emigranti profesori Beogradskog univerziteta“ je jedinstvena knjiga o nedovoljno istraženoj temi.
U ovoj knjizi dobijamo važnu rekonstrukciju jednog dramatičnog vremena punog prevrata i emigranata, rekonstrukciju jedne intelektualne istorije i rekonstrukciju istorije jedne zemlje.
Dragomir Bondžić (Kruševac, 1973) je naučni savetnik u Institutu za savremenu istoriju. Bavi se istorijom Jugoslavije i Srbije u 20. veku, a posebno razvojem nauke, prosvete i kulture, istorijom Beogradskog univerziteta, odnosom države i intelektualne elite, međunarodnim naučnim vezama u vreme Hladnog rata, školovanjem studenata iz nesvrstanih zemalja u Jugoslaviji i nuklearnom politikom Jugoslavije.
Objavio je osam monografija, među kojima su „Beogradski univerzitet 1944–1952“, „Univerzitet u socijalizmu: visoko školstvo u Srbiji 1950–1960“, „Misao bez pasoša. Međunarodna saradnja Beogradskog univerziteta 1945–1960“ i „Između ambicija i iluzija. Nuklearna politika Jugoslavije 1945–1990“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala