- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Vučena haubica D-30 Centralnog vojnog okruga ruskih snaga u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Zelenski potpisao ukaz: Minimalni uzrast za mobilizaciju smanjen sa 27 na 25 godina

Pratite nas
Časov Jar u DNR izgubio je značaj za ukrajinsku vojsku. Ruski helikopteri Ka-52 uništili su ukrajinsku diverzantsko-izviđačku grupu na kupjanskom pravcu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:20 02.04.2024
Udari po ukrajinskim termoelektranama doveli su do toga da sistem izgubi 80 odsto kapaciteta, saopštio je energetski holding DTEK.
Kako se navodi u saopštenju, pet od šest termoelektrana je pretrpelo teška oštećenja i situacija je veoma složena.
20:41 02.04.2024
Iznad Kurska su oborena dva ukrajinska drona, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt.
19:28 02.04.2024
18:46 02.04.2024
Gradić u državi članici NATO na granici s Rusijom se sprema za rat
Finski gradić Ivalo nedaleko od granice sa Rusijom mogao bi da bude žarište u slučaju rata NATO i Rusije, spekuliše britanski „Ekspres“.
„Ivalo, na granici Finske i Rusije, se sprema za rat“, navodi se u članku i dodaje da je vojna baza NATO u blizini tog mesta prozvana „arktičkom Spartom“.
To je američka vojna baza najbliža Rusiji, a još nekoliko ih je u Letoniji, Norveškoj i Estoniji.
18:15 02.04.2024
Devet dana od terorističkog napada u Krokus Siti Holu, Podmoskovlje - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
RUSIJA
Kijev priznao da raspiruje etničku netrpeljivost u Rusiji posle terorističkog napada u "Krokusu"
17:23 02.04.2024
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je ukaz kojim se minimalni uzrast za mobilizaciju smanjuje sa 27 na 25 godina, saopštio je poslanik Rade Aleksej Gončarenko.
Pored toga, on je potpisao i zakon kojim se ukida status "delimično vojno nesposoban".
Kako je naveo Gončarenko, muškarci koji su bili obuhvaćeni tim statusom moraće posle devet meseci na novi lekarski pregled.
Posle toga biće svrstani samo u jednu od grupa - sposoban ili nesposoban.
16:43 02.04.2024
U Černovickoj oblasti Ukrajine raspisana je poternica za više od pet hiljada Ukrajinaca, vojnih obveznika, zbog toga što se nisu odazvali pozivu, saopštila je predstavnica vojnog odseka Tatjana Gajdaščuk.
15:42 02.04.2024
Ukrajinska vojska gađala je Donjeck fugasnim raketama koje su proizvedene u Slovačkoj, a Gorlovku dronovima.
15:37 02.04.2024
Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Ruska vojska je poboljšala taktički položaj na južnodonjeckom pravcu, dok je ukrajinska vojska izgubila više od 140 vojnika, uništena je haubica M777, haubica „krab“, D-20;
Na avdejevskom pravcu snage grupe „Centar“su u poslednja 24 sata poboljšale položaje, a protivnik je izgubio više od 300 vojnika, jedan tenk, dva oklopna vozila i tri artiljerijska oruđa;
Ruska PVO je oborila 195 ukrajinskih dronova, kao i 41 projektila „hajmars“ i „vampir“;
Ruska vojska je oko naselja Nikolsko u DNR odbila jedan kontranapad ukrajinskih snaga;
Na donjeckom pravcu odvijena su dva kontranapada protivnika, a ukrajinska vojska je izgubila više od 250 vojnika, u oblasti oko Časovog Jara nanet je poraz ukrajinskoj brigadi;
Na hersonskom pravcu ukrajinska vojska je izgubila 40 vojnika i jednu samohodnu haubicu;
Na kupjanskom pravcu odbijena su dva napada Ukrajinaca, a protivnik je izgubio do 20 vojnika, haubice M777 i D-20, samohodna haubica „gvozdika“, sistem za radio-elektronsku borbu „anklav-n“;
Uništen je i protivnički pogon za proizvodnju dronova.
12:51 02.04.2024
10:28 02.04.2024
Ukrajina se unapred dogovara sa svojim saveznicima o napadima dronovima na objekte u Rusiji, prenosi Si-En-En, pozivajući se na izvor.
Kako je naveo sagovornik kanala, preciznost drona prilikom ometanja „vrši se korišćenjem veštačke inteligencije“.

„Svaki uređaj poseduje terminalni računar sa satelitskim podacima i podacima o terenu. Letovi se unapred razrađuju sa našim saveznicima, a avioni prate plan leta“, rekao je izvor.

Ranije je britanski list Fajnenšel tajms, pozivajući se na obaveštene izvore, pisao da su SAD pozvale Kijev da prekine napade na ruske energetske objekte, upozoravajući da bi oni mogli da dovedu do povećanja cena nafte u svetu.
09:45 02.04.2024
Dronovi su napali ciljeve u Elabugu i Nižnjekamsku u Tatarstanu. Ovo je prvi put da je bespilotna letelica napala teritoriju republike.
Okolnosti napada:
▪Dve bespilotne letelice napale su u 05:45 zgradu hotela Alabuga, saopštila je pres služba. Uređaji su bili „opremljeni tehnikom iz zemalja NATO-a“.
▪Dron je pokušao da napadne rafineriju nafte u Nižnjekamsku, koja se nalazi otprilike 1.200 km od granice sa Ukrajinom. Prema navodima vlasti, uređaj je neutralisan sistemom za elektronsko ratovanje i nije eksplodirao.
Žrtve i posledice:
▪Sedam osoba je povređeno u domu, među kojima su i i dva 17-godišnja tinejdžera. Svi su studenti obrazovnog centra Alabuga Politeh. Tri osobe su hospitalizovane.
▪U Nižnjekamsku niko nije povređen. Načelnik grada i okruga rekao je da „nema materijalne štete“.
▪ Pres služba šefa Tatarstana navela je da tehnološki proces napadnutih preduzeća nije poremećen.
09:08 02.04.2024
U Stanovljanskom okrugu Lipecke oblasti onesposobljen je dron, žrtava i razaranja nije bilo, saopštio je gubernator oblasti Igor Artamonov.
09:05 02.04.2024
Dron je u utorak ujutru napao kompleks za preradu nafte u Nižnjekamsku u Tatarstanu, rekao je Sputnjiku predstavnik hitnih službi.
„U 04.22 po moskovskom vremenu, dron je napao fabriku Taneko, deo kompleksa za preradu nafte u Tatarstanu“, rekao je sagovornik agencije.
On je dodao da je napadu dronom izbio požar, koji je ugašen posle 20 minuta. Sagovornik agencije istakao da proizvodni proces nije poremećen.
07:20 02.04.2024
U Tatarstanu je izveden napad dronovima na preduzeća u Elabugu i Nižnjekamsku, saopštile su vlasti ove ruske oblasti.
Tehnološki proces nije narušen.
Kako se navodi, dve osobe su ranjene u napadu na studentski dom u posebnoj ekonomskoj zoni "Alabuga".
„Sada je izuzetno važno ostati smiren i ne prepustiti se panici koju namerno pokušavaju da poseju oni koji su počinili ovaj zločin“, izjavio je šef Tatarstana Rustam Minihanov.
07:17 02.04.2024
Posade T-72 grupe Centar sprečile su rotaciju jedinica Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Brzi napad tenkista primorao je militante Oružanih snaga Ukrajine da napuste svoje vatrene položaje i da se povuku“, saopštilo je Ministarstvo.
Za otkrivanje neprijateljskih ciljeva korišćena je bespilotna letelica Orlan.-30.
07:13 02.04.2024
Ruski jurišni helikopteri Ka-52 uništili su ukrajinsku diverzantsko-izviđačku grupu na kupjanskom pravcu, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije. Udar je izveden nevođenim avionskim raketama S-8.
Udarnu grupu činili su izviđačko-jurišni helikopter Ka-52 Aligator, transportno-borbeni helikopter Mi-35M i višenamenski helikopter Mi-8. Osim toga, helikoptere prate i specijalisti grupe za potragu i spasavanje i grupe za vatrenu podršku.
Tokom specijalne vojne operacije, vojna avijacija je angažovana za praćenje konvoja, uništavanje oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine, dostavljanje trupa, vojnog tereta i kao vazdušna podrška jedinicama koje izvršavaju zadatke u okviru specijalne vojne operacije.
07:08 02.04.2024
Grad Časov Jar u Donjeckoj Narodnoj Republici, koji je od 2014. godine postao važno logističko čvorište ukrajinske komande, gubi strateški značaj za ukrajinske oružane snage nakon što su ruske trupe preuzele vatrenu kontrolu nad putevima koji tamo vode, saopštio je Sputnjiku Igor Kimakovski, savetnik šefa DNR Denis Pušilin.
„Sada, imajući u vidu činjenicu da su naše trupe već kilometar od Časova Jara, pojavljuju se veoma ozbiljni problemi za Oružane snage Ukrajine, jer je ovo logističko čvorište sa skladištima, utvrđenjima i zalihama. Sada su praktično svi putevi pod našom kontrolom, tako da će za Oružane snage Ukrajine ovaj grad uskoro izgubiti strateški značaj koji je imao pre operacija za oslobađanje Artjomovska i Časovog jara“, rekao je on.
Kako je primetio Kimakovski, neprijatelj još od 2014. godine koristi Časov Jar za rotaciju: tamo su dovedene sveže jedinice iz drugih regiona Ukrajine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala