- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija i Belorusija slave dan jedinstva dva naroda

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko
Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko razmenili su čestitke povodom Dana jedinstva naroda dve zemlje.
Dan jedinstva naroda Rusije i Belorusije se svake godine obeležava 2. aprila. Upravo su na taj dan 1996. godine predsednici obe države potpisali sporazum „O formiranju Zajednice Rusije i Belorusije“ što je predstavljalo početak procesa integracije dve zemlje.
Putin je u svom obraćanju naveo da, bez obzira na složnu međunarodnu situaciju, Moskva i Minsk su uspeli da učine mnogo za razvoj veza i jačanje institucija Savezne države.
„Dobri rezultati su proistekli iz koordinacije napora u oblastima spoljne politike, odbrane i bezbednosti. Uspešno sprovođenje dogovorenih programa za sindikate osiguralo je unificiranje zakonodavstva Rusije i Belorusije u najvažnijim oblastima, stvorilo osnovu za sprovođenje jedinstvene makroekonomske i monetarne politike, kao i za formiranje zajedničkog socijalno-ekonomskog prostranstva“, navode se reči Putina na sajtu predsednika Belorusije.
Ruski lider je naveo da je novi kompleks mera za integracione procese u Saveznoj državi u skladu je sa jačanjem stabilnosti u Evroaziji.
Lukašenko je istakao da je iskustvo koje su Moskva i Minsk stekli za četvrtinu veka omogućilo efikasno reagovanje na izazove i pretnje.
„Uveren sam da bogata bilateralna agenda otvara nove perspektive za dugoročnu uzajamnu saradnju, produbljujući belorusko-ruske kooperativne veze, koje su usmerene na povećanje blagostanja građana Belorusije i Rusije“, dodao je beloruski predsednik.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala