- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Plaćenici, teroristi, diverzanti“: Patrušev otkriva koga NATO sprema protiv Rusije

© AP Photo / Mindaugas KulbisNATO vojnici
NATO vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
Pratite nas
Instruktori NATO-a u nekoliko zemalja obučavaju plaćenike i diverzante za učešće u operacijama protiv Rusije, a takođe aktivno učestvuju u organizovanju ukrajinskog granatiranja ruske teritorije, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
Kako je istakao, u okviru Alijanse takođe se donose kolektivne odluke o novim isporukama oružja. Patrušev ocenjuje da planovi SAD i NATO uključuju to da Ukrajina, ili bar jedan njen deo, bude antiruska teritorija koja je potpuno pod njihovom kontrolom.

„S tim u vezi, zadaci demilitarizacije Ukrajine ostaju aktuelni“, poručio je on u intervjuu za list „Argumenti i fakti“.

NATO deluje po nalogu Vašingtona

Po rečima Patruševa, SAD koriste Alijansu kako bi sačuvale svoje vojno prisustvo u Evropi.
Pored toga, dodao je, NATO koji kontrolišu SAD predviđen je za vršenje pritiska na suverene države sveta korišćenjem različitih resursa, uključujući vojne, ekonomske, informacione i druge.
Patrušev ističe da se Alijansa koristi kao instrument Vašingtona u vođenju „hibridnih ratova“.
„Njene članice poslušno prate instrukcije za primenu ekonomskih sankcija, 'zamrzavanje' finansijskih sredstava, obavljanje obaveštajnih aktivnosti, psiholoških operacija i sajber napada, uključuju se u akcije podrivanja i dezorganizacije sistema državne uprave zemalja koje se ne slažu sa politikom Anglosaksonaca“, rekao je ruski bezbednjak.
On je napomenuo da Alijansa ne okleva da koristi i terorističke organizacije radi svojih interesa.

Cilj NATO – slabljenje Rusije

Patrušev je konstatovao da zapadne zemlje već dugi niz godina pokušavaju da oslabe Rusiju. Po njegovim rečima, kolektivni Zapad želi da eliminiše Rusiju sa liste političkih i ekonomskih konkurenata, a da je zatim potpuno isključi sa geopolitičke karte tako što će je razbiti na delove.
„Upravo zbog toga su zvaničnici u Briselu označili našu državu kao glavni izvor pretnji evropskoj bezbednosti i to direktno uneli u stratešku koncepciju NATO-a“, podsetio je Patrušev.
Komentarišući izjavu šefa vojnog komiteta Alijanse Roba Bauera o spremnosti za rat sa Rusijom, sekretar Saveta bezbednosti Rusije ističe da je to u skladu sa opštom politikom NATO-a. On je podsetio na izveštaj generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga u kojem je kao glavni zadatak postavljeno obuzdavanje Rusije i Kine.
„Ceo dokument je usredsređen na glavni zadatak – 'obuzdavanje' Rusije i Kine, odnosno NATO je bez oklevanja izašao iz okvira geografskog mandata i otvoreno izneo globalne ambicije“, zaključio je Patrušev.
Pogledajte još:
Izbori u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2024
RUSIJA
Zapad iznervirao neuspeh pokušaja da se destabilizuje situacija u Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala