- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kako se izboriti sa žestokom zveri u nama: Novi pogled naučnika razbija stare mitove

bes - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
Pratite nas
Pokazalo se da je iskaljivanje besa uzaludno. Umesto toga, umirujuće tehnike koje smanjuju fiziološko uzbuđenje nude efikasne strategije za kaljenje, sugeriše nova naučna studija.
Istraživanje najavljuje promenu paradigme u razumevanju i upravljanju besom, usmeravajući pojedince ka konstruktivnim načinima upravljanja emocijama.
U lavirintu emocija, bes se često pojavljuje kao žestoka zver koja traži oslobođenje. Međutim, nedavna naučna otkrića dovode u pitanje konvencionalnu mudrost ispuštanja vazduha kao katarzičnog rešenja.

Teorija katarze zastarela ili neosnovana

Metaanalitički pregled koji su sproveli istraživači sa Državnog univerziteta u Ohaju je detaljno ispitao 154 studije o besu, pronalazeći oskudne dokaze koji podržavaju ideju da ispuštanje frustracija ublažava bes. U stvari, to bi moglo da pogorša situaciju.

„Mislim da je veoma važno da se razbije mit da ako ste ljuti treba da se izduvate – izbacite to sa duše“, kaže Bred Bušman, specijalista za komunikacije i jedan od autora pomenute studije, koja je objavljena u časopisu „Clinical Psychology Review“.

Privlačnost teorije katarze, kaže on, nema naučnu osnovu.
Međutim, to istraživanje ne zagovara suzbijanje besa. Razmišljanje, a ne davanje oduška može da pruži uvid u korene besa olakšavajući emocionalnu validaciju i podstičući zdraviju emocionalnu obradu.
Iako ispuštanje vazduha može da ponudi trenutno olakšanje, ono često gura pojedince u način preživljavanja, pojačavajući emocionalnu oluju.
Pregledane studije uključivale su raznoliku „kohortu“ od 10.189 učesnika, što ukazuje da je upravljanje fiziološkim uzbuđenjem ključno za ublažavanje stresa besa.

Razotkrivanje mita

Sofi Kjervik, vodeći autor studije, a sada naučnik za komunikacije na Univerzitetu „Virdžinija Komonvelt“, naglašava da je studija inspirisana porastom takozvanih „soba gneva“.
„Želela sam da razotkrijem celu teoriju o izražavanju ljutnje kao načinu suočavanja sa njom“, objašnjava ona.
Analiza sprovedena u studiji usklađena je sa Šehter-Singerovom teorijom dva faktora, naglašavajući interakciju fizioloških i kognitivnih komponenti u emocionalnim iskustvima. Kjervik i Bušman naglašavaju važnost aktivnosti za smanjenje uzbuđenja, u rasponu od dubokog disanja do joge, u smirivanju besa.
Značajno je da studija dovodi u pitanje preovlađujući fokus na kognitivne intervencije, bacajući svetlo na efikasnost strategija za smanjenje uzbuđenja.
„Bilo je zaista interesantno videti da progresivna relaksacija mišića i samo opuštanje uopšte mogu biti jednako efikasni kao i pristupi kao što su svesnost i meditacija“, naglašava Kjervik.
Umesto davanja sebi oduška naučnici zagovaraju strategije koje ublažavaju fiziološko uzbuđenje, čime se smanjuje moć besa.
„Ne morate nužno da zakažete termin kod kognitivno-bihejvioralnog terapeuta da biste se nosili sa besom“, ističe Bušman.
Konačno, gore pomenuta studija razjašnjava efikasnost tehnika smirivanja, nudeći pristupačne načine za pojedince koji se bore sa upravljanjem besom. Ovi uvidi, iako zahtevaju dalja istraživanja, ističu transformativni potencijal rešavanja fizioloških osnova besa, preneo je „Sajens alert“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala