- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kako „baba jaga“ i „leopardi“ pomažu ruskoj armiji

© AP Photo / Polish Defense MinistryTenkovi leopard 2
Tenkovi leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2024
Pratite nas
Zapadno i ukrajinsko trofejno oružje koje je u zoni specijalne operacije palo u ruke Rusa, od „baba jage“ do projektila „storm šedou“ omogućava ruskoj vojsci i ruskoj vojnoj industriji da prouče NATO vojnu tehniku i tehnologije koje se koriste, a takođe i da identifikuju prednosti i ranjivosti protivničkog naoružanja.
Ruski vojni ekspert Dmitrij Drozdenko ocenjuje da temeljno proučavanje NATO opreme zaplenjene tokom ruske specijalne operacije već daje rezultate na bojnom polju.
„Podsetiću kako je samohodna haubica „cezar“ svojevremeno stigla na naš ‘Uralvagonzavod’, gde je takođe demontirana. Mislim da je apsolutno sva tehnika zemalja NATO-a koju smo osvojili tokom specijalne vojne operacije, svo naoružanje pedantno i pažljivo proučeno kako bi videli tehnologije pomoću kojih je izgrađen određeni tip naoružanja i, shodno tome, usvojili najbolje od toga, a takođe i pronašli najefikasnije metode protivdejstva, što se, u principu, i radi. Vidimo koliko je ozbiljno ojačana efikasnost naše tehnologije u odnosu na prilično dobre, pa čak i najbolje NATO modele“, kaže Drozdenko.
Prema rečima vojnog eksperta, proučavanje NATO opreme i razvoj tehnologije protivdejstva zahteva određeno vreme.
„Ovaj proces je apsolutno individualan i zavisi od svakog konkretnog slučaja – kakav je proizvod, koji je nivo tehnologije. Ali u svakom slučaju, znati kako je napravljena oprema i oružje neprijatelja, kako je napravljeno, koji materijali se koriste, veoma je važno, a da to nije važno to se ne bi držalo kao tajna“, zaključio je Drozdenko.
Od početka specijalne vojne operacije analizirano je više od 100 vrsta različitog zaplenjenog zapadnog naoružanja. Rusija je na frontu, između ostalog, zaplenila nemačke tenkove „leopard“, oklopna vozila američke proizvodnje „bredli“, moćnu britansku raketu „storm šedou“, francusko oklopno vozilo AMX-10R, nemački BMP „marder“ itd.

NATO oružje Rusi rasklapaju do poslednjeg šrafa

Među poslednjem komadima koji su izučeni je i zaplenjeni ukrajinski dron „baba jaga“, koji je stručnjacima ruskog Centra za integrisana bespilotna rešenja otkrio i koordinate mesta njihovog sklapanja i lanac isporuka njegovih komponenti.
„Baba jaga” nije odmah stigla na front, dugo je putovala istočnom Evropom i Ukrajinom, a proučavanjem tog drona dobijeni su neprocenjivi podaci o lancima logistike, magacinima, proizvodnji i poligonima. To je poljoprivredni dron prepravljen za vojnu upotrebu i može da nosi do četiri mine kalibra 82 milimetara.
Ruski eksperti kažu da je ispitivanje „baba jage“ korisno Rusiji iz nekoliko razloga. Prvo, zbog informacija o lokacijama za lansiranje i održavanje bespilotnih letelica, što će ta mesta automatski pretvoriti u legitimne mete za ruske oružane snage. Drugo, ovo će omogućiti efikasniju borbu protiv ukrajinskih dronova.
Ruski vojni eksperti objašnjavaju da svaka strana u sukobu pažljivo prati tehnička rešenja i taktike koje koristi neprijatelj. Na taj način se biraju racionalne ideje koje bi mogle da se koriste u sopstvenom naoružanju, a takođe to omogućava da se pronađu slabe tačke protivničkog oružja i da se analiziraju mogući načine borbe protiv tog naoružanja.
Dakle, to omogućava ruskoj odbrambenoj industriji da otkrije najefikasnije načine da se izbori sa određenim oružjem.
„Svaka jedinica, svako zaplenjeno oružje, čak i ono primitivnije, zanimljivo je, zato što svi različito pristupaju inženjerskim problemima. Inženjeri su pametni, ali nisu svemogući, jer neko možda ima bolju ideju. Naprimer, borbeno vozilo pešadije ‘bredli’ nije ništa posebno, ali automatski top i menjač su mu dobri, pa se može rastaviti i dobro proučiti. Postoje pojedinačne komponente koje se mogu usvojiti ne samo za vojsku, već i za civile“, kaže Stanislav Krapivnik, major američke vojske u penziji.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije je izjavio da je Rusija spremna da sa svojim partnerima podeli procene o slabostima zapadne tehnologije. Prema njegovim rečima, danas na bojnom polju nema ničeg jedinstvenog ili neranjivog za rusko oružje. U mnogim slučajevima čak i oprema sovjetske proizvodnje po svojim borbenim kvalitetima prevazilazi zapadne modele.

Trofeji idu u muzeje, ali i na front

Eksperti ističu da je ruska odbrambena industrija dokazala sposobnost da u potpunosti zadovolji ne samo potrebe specijalne vojne operacije, već i veliki tehnološki i proizvodni potencijal.
Osim za proučavanje, Rusi su trofejno oružje koristili i za izložbe, ali i u okviru specijalne operacije.
Trenutno deputat Državne dume Andrej Gimbatov radi i na nacrtu zakona o zaplenjenom oružju kako bi muzeji mogli da počnu da prikupljaju eksponate o specijalnoj operaciji.
On je rekao da svaka pobeda ruskih boraca znači zaplenu snajpera, automatskih pušaka, bacače granata zaplenjenih od nacista i drugog naoružanja iz svih zemalja NATO-a.
Pogledajte i:
Tenk leopard - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Vozila „oklopne koalicije” goreće u Ukrajini kao „leopardi“ i “abramsi”
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala