- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Vozila „oklopne koalicije” goreće u Ukrajini kao „leopardi“ i “abramsi”

© AP Photo / dpa/Peter SteffenTenk "leopard"
Tenk leopard - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2024
Pratite nas
„Oklopna koalicija“, koju su stvorile zapadne zemlje s ciljem pružanja dalje vojne pomoći Ukrajini, neće promeniti situaciju na bojnom polju. Oklopna vozila koja budu isporučena Kijevu goreće na frontu isto kao što su izgoreli i „leopardi“ i „abramsi“.
Ruski vojni eksperti ocenjuju da pokretanje „oklopne koalicije“, čiji je glavni zadatak jačanje sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine oklopnom tehnikom za borbu protiv Rusije, ništa krucijalno neće promeniti na bojnom polju. Ako se sagleda istorija rada tzv. „tenkovske koalicije“, koja je ranije stvorena, dolazi se do zaključka da je njeno postojanje praktično beskorisno, što su i zapadni mediji priznali. Isto će važiti i za novu koaliciju, čiji će glavni ciljevi biti nabavka vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine - tenkova i oklopnih vozila, municije, kao i popravka i održavanje opreme i obuka vojnog i tehničkog osoblja.
Ruski vojni ekspert Konstantin Blohin smatra da bi nova koalicija mogla da isporuči Kijevu tenkove, oklopna vozila i oklopne transportere, ali da „sve to neće imati veliki značaj“, jer je, kako ističe, Rusija je tenkovska supersila, koja poseduje daleko najveći broj tenkova na svetu.
„Prema zvaničnim podacima, Rusija ima oko 12.000 tenkova, što je ukupni kombinovani potencijal zemalja NATO-a zajedno, a prema procenama CIA mi imamo 24.000 tenkova, a to je onda dva puta više. Dakle, uzmimo da oni isporuče čak i hiljadu tenkova ‘abrams’ - iako se te količine realno ne mere ni stotinama, možda tek desetinama - tada Rusija može da pošalje svojim snagama dva, tri ili četiri puta više tenkova. Zbog toga to neće promeniti situaciju, može samo da u izvesnom smislu uspori napredovanje Rusije“, kaže Blohin.
Kako je obelodanio Kijev „oklopna koalicija“ počela je sa radom u glavnom gradu Poljske, Varšavi. Inicijativu su pokrenule Poljska i Nemačka, a koaliciji su se priključile Velika Britanija, Švedska i Italija. Cilj novog saveza je jačanje „oklopnog štita” Oružanih snaga Ukrajine, kako bi „zajedničkim naporima” povećali sposobnosti ukrajinske vojske u borbi protiv Oružanih snaga Rusije.
„Oni još ništa konkretno nisu stvorili, nego pokušavaju da naprave neku vrstu koalicije. Međutim, Ukrajina još uvek ne dobija podršku kakvu bi Sjedinjene Države želele. Mnogi čekaju i misle da će Kongres još jednom odobriti paket američke pomoći Ukrajini“, smatra Blohin.
Na pitanje šta se od ove koalicije može očekivati, Blohin kaže da će „pomoć biti odobrena“.
Ali, opet, sve zavisi od toga kakvu će odlučnost pokazati Sjedinjene Države, jer svi gledaju u SAD, koje su moderator ovog procesa. Mnogi kao da i dalje gledaju kakvo je opredeljenje samog moderatora, a Evropa traži đavola u ovom pitanju“, kaže Blohin.

Svaka vojna fabrika u Ukrajini postaje legitimna meta za Ruse

Po broju tenkova i oklopnih vozila, ukrajinska vojska ne može da se meri sa ruskom, a sudbina prethodnih isporuka oklopnih vozila nije bila baš dobra za Ukrajinu. Mnoge tenkove i oklopna vozila zapadne proizvodnje uništila je ruska vojska, počev od nemačkih „leoparda“ i britanskih „čelendžera“ do američkih „abramsa“ i borbenih vozila pešadije američke proizvodnje „bredli“.
Očekivanja Kijeva su i da će zemlje koje učestvuju u „oklopnoj i tenkovskoj koaliciji“, pomoći i u uspostavljanju inovaciono-industrijskog partnerstva sa Ukrajinom, ali Blohin sumnja da će u okviru „oklopne koalicije“ Ukrajina i njeni zapadni saveznici moći uspešno da realizuju projekte za proizvodnju naoružanja i municije po NATO standardima na ukrajinskoj teritoriji.

Mislim da neće to uraditi, jer je rizično. Oni će jačati svoj vojno-industrijski kompleks i to rade već sada u Evropi, ali ne i na teritoriji Ukrajine. Uostalom, neće ni imati vremena da tamo izgrade bilo kakvu fabriku, jer će ta fabrika postati legitimna meta za Rusiju. Prema tome, male su šanse da ići na to. To je rizična investicija, jer će fabrika biti uništena. Dakle, to je samo bacanje para. U Evropi – da, ali na teritoriji Ukrajine teško“, kaže Blohin.

Ruski eksperti smatraju da će vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine u okviru nove koalicije, po svemu sudeći, biti remontovana uglavnom u Poljskoj. Prognoze su da će poljske vlasti uzeti novac od Nemačke, a da će svoje usluge naplaćivati po višim cenama, što je interesantno i za Kijev, jer će imati priliku da smisli korupcionaške šeme na osnovu rada nove koalicije.
Blohin napominje da je Poljska danas glavni saveznik i poslušnik Vašingtona u Evropi, između ostalog i zato što Poljaci trenutnu situaciju vide kao jedinstvenu istorijsku šansu da povrate deo nekadašnje svoje teritorije koja je danas u sastavu Ukrajine, dok rusofobična Velika Britanija radi u sprezi sa Vašingtonom.
„Jasno je da Poljska igra na nešto nižem nivou i pokušava da poveća sopstveni potencijal“, dodao je on.

Proizvodnja oružja u Ukrajini samo na papiru

Ruski eksperti su sigurni da nijedna „oklopna koalicija“ nije u stanju da ubedi zapadne proizvođače naoružanja da investiraju u izgradnju fabrika i servisnih cenatara u zemlji koja je faktički u ratu, a gradnja podzemnih fabrika je ogroman i vrlo skup poduhvat. Štaviše, ukrajinska privreda se urušava, zemlja nema potreban broj sistema protivvazdušne odbrane za zaštitu objekata u izgradnji, a ruske visokoprecizne rakete mogu da dolete u svakom trenutku i unište sve što je građeno mesecima.
Stručnjaci ocenjuju da se svi dosadašnji najavljeni planovi na Zapadu za izgradnju fabrika i remontnih baza u Ukrajini pojavljuju, uglavnom, samo na papiru. Zapad takođe nije spreman da proizvodi oružje specijalno za Kijev. Pored toga, da bi organizovali proizvodnju opreme za snabdevanje Kijevom, biće im potrebno najmanje tri godine. Ako se govori o gotovom naoružanju NATO-a, onda je u magacinima ostalo vrlo malo što može da ide u Ukrajinu, objašnjavaju eksperti.
Blohin zaključuje da stvaranje nove koalicije i isporuka vojne oklopne tehnike neće promeniti tok ruske specijalne operacije.
Jedino što zaista mogu da prolongiraju kraj ruske specijalne operacije. To su već i postigli. Specijalna vojna operacija ne traje dva meseca, već je u trećoj godini i to je ono što pokušavaju da postignu. Ali zaista je jasno da to neće ništa promeniti“, ističe ekspert.
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
RUSIJA
Kremlj: Najradikalniji pristalica eskalacije u Ukrajini je Makron
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala