- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Stevandić: Srpska će teretiti Šmita i Marfija zbog ugnjetavanja građana Srpske

© Sputnik / Branko MaksimovićBanjaluka
Banjaluka - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2024
Pratite nas
Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da će institucije Republike Srpske teretiti Kristijana Šmita, američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija i njima slične pred domaćim pravosuđem, ali i pred pravosuđem u njihovim zemljama.
„Kada je reč o aktu terorizma, za koji će biti prijavljeni Šmit i Marfi ako nastave da ugnjetavaju građane Srpske, to je definisano i u Povelji o ljudskim pravima UN. Tamo jasno stoji da je ugnjetavanje naroda bez ikakvih zakonskih osnova akt terorizma”, naglasio je Stevandić.
On je rekao da je Republika Srpska usvojenim zaključcima i nacrtom svog izbornog zakona jasno poručila Šmitu, Marfiju i sličnima da igra aktivnu ulogu na političkoj sceni i da ima više poteza, te da oni koji su proizveli ovu krizu sada imaju sužen manevarski prostor i svaki rezultat na kraju će ići na njihovu štetu.
Stevandić je istakao da je Republici Srpskoj bitno da probije medijsku blokadu i da pokaže zemljama iz kojih dolaze ove ostrašćene diplomate da oni ugnjetavaju jedan narod.
„Varaju se ako misle da će građani u njihovim zemljama, kada čuju da su optuženi za akt terorizma, to ignorisati. Pa, niko nije lud da štiti teroriste. Mnogi u Nemačkoj i SAD ne znaju kakve pakosti rade njihove diplomat“, rekao je Stevandić za Večernje novosti.
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt izbornog zakona kojim je uređeno da izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovodi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske.
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i zaključke da će zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeti potrebne mere da bi se zaštitila prava i slobode građana i neutralisale posledice protivustavnog delovanja na teritoriji Srpske.
„Korišćenje pretnji i nasilja protiv građana Republike Srpske i njenih funkcionera, s ciljem da se zastraši ili prinudi Republika Srpska da prihvati protivustavno delovanje dela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Saveta bezbednosti UN, biće smatrano aktom terorizma“, navodi se u zaključcima.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala