- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Unikatni ruski dron: Mesec dana u zasedi može da „čeka“ na aktiviranje, sneg i kiša mu ne mogu ništa

© Foto : Optičko-mehanički konstruktorski biro Astron Ruski udarni izviđački dron 'Granat'
Ruski udarni izviđački dron 'Granat' - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2024
Pratite nas
U Rusiji je proizveden i već se koristi u zoni specijalne vojne operacije FVP dron „džoker-10“ koji eksplodira kada se približi protivniku i koji može mesec dana da „čeka“ u zasedi da bude daljinski aktiviran, izjavio je Sputnjiku generalni direktor kompanije „Centar kompleksnih bespilotnih rešenja“ (CKBR) Dmitrij Kuzjakin.
„Zbog velikih potreba na frontu, počeli smo da proizvodimo dronove iz porodice ‘džoker’. Poslednji model je trenutno ‘džoker-10’ koji ima hibernator koji omogućava da se uključi i isključi dron na daljinu. Odnosno, da se ne samo uključi i isključi motor, već da se u potpunosti isključi struja“, rekao je on.
Kuzjakin je pojasnio da je ovo tehničko rešenje omogućilo da se osigura bezbednost operatera drona. Zahvaljujući toj tehnologiji, ‘džoker’ ne može da otkrije radioelektronska služba ukrajinske vojske koja „ide u lov“ na ruske operatere dronova.

„Pilot na daljinu uključuje dron. ‘Džoker’ može da čeka nedelju dana zimi do mesec dana leti. Ništa mu ne mogu ni kiša i sneg. Pasivan je i ne emituje radiotalase, tako da ga je tokom 'hibernacije' veoma teško detektovati“, pojasnio je sagovornik.

„Džoker-10“ može sam i da doleti do cilja i da se sam isključi.
Drugo unikatno svojstvo „džokera“ je drajver elektrodetonatora.

„To omogućava da se podese svi mogući stepeni zaštite. Neprijatelj još uvek nije uspeo da zarobi ni jedan naš dron, jer je drajver aktiviran ili tajmerom, ili udarom, ili komandom pilota. On, takođe, radi ako neko pokuša da mu presečete žice“, pojasnio je proizvođač drona.

Kada govorimo o taktičko-tehničkim karakteristikama drona, šef Centralnog konstruktorskog biroa je napomenuo da „Džoker-10“ može da nosi teret od pet kilograma, može da postigne brzinu od oko 100 kilometara na sat, a bez opterećenja - do 200 kilometara na sat.
Pogledajte i:
Ruski dron - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
RUSIJA
Nova ruska „pčela“ sprovodi dronove u dubinu odbrane ukrajinske vojske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala