- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nova ruska „pčela“ sprovodi dronove u dubinu odbrane ukrajinske vojske

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Uđi u bazu fotografijaRuski dron
Ruski dron - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
Pratite nas
Novi dron koji koristi ruska vojska ima ulogu matičnog broda koji dovodi FPV dronove van radijusa njihovog delovanja, a takođe deluje i kao vazdušno čvorište koje je neophodno za održavanje komunikacije između dronova i operatera, piše „Var zona“.
List navodi da je takva koncepcija aktuelna i omogućava da se zaobiđu osnovna tehnološka ograničenja svojevrsna FPV dronovima.
Izdanje piše da novi ruski dron može da poleti i sleti vertikalno, što mu omogućava da poleće i sleće, praktično, gde god je moguće. Činjenica, da „pčela“ može da odleti do ivice svog borbenog radijusa i oslobodi FPV dronove je značajan skok u njenim mogućnostima. Međutim, sama mogućnost isporuke dronom ne bi imala veliki značaj da matična platforma ne deluje i kao repetitor.
„Vazdušne repetitore već koriste obe strane u ograničenim količinama za komunikaciju dronovima koji nemaju mogućnosti da imaju veze van vidnog polja. Kombinovanjem ove funkcije sa sistemom za isporuku se dobija optimalno rešenje jer se dron za lansiranje može postaviti bliže mestu gde se FPV dronovi koriste protiv ciljeva. To će im omogućiti da budu na vezi čak i u uslovima složenog reljefa ili velike gustine naseljennosti u gradu. Osim toga, to će omogućiti da se sprovode FPV napadi u dubinu neprijateljske odbrane gde ih ne očekuju“, piše list.
U članku se zaključuje da je nova koncepcija veze dronova veoma dobra i da će se i u budućnosti, najverovatnije, pojaviti slične varijante dronova-nosača. Za sada je samo poznato da dron „pčela“ ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem, ali nisu poznate druge karakteristike.
Voennoslužaщiй VS RF učitsя upravlяtь FPV dronom v škole aэrorazvedki Ahmat, Rossiя - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
RUSIJA
Rusija od 1. aprila pokreće novi projekat obuke u sferi razvoja dronova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala