- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srpska munjevito reagovala na Šmitovu podvalu: Parlament usvojio Nacrt izbornog zakona RS

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Republike Srpske
Zastava Republike Srpske  - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2024
Pratite nas
Nakon pokušaja tzv. visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita da nametne odluke o izbornom zakonu u BiH, Narodna skupština RS usvojila je Nacrt izbornog zakona kojim je uređeno da izbore za organe vlasti u RS sprovodi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi RS.
Narodna skupština je na jučerašnjoj sednici poništila sve odluke Šmita a jedan od zaključaka je i da se svaki akt protiv institucija, nadležnosti i zvaničnika Srpske, koji nema uporište u međunarodnom pravu, proglasi za terorizam.
Podsetimo, Šmit je pre tri dana saopštio odluku o nametanju izmena Izbornog zakona BiH. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dao je juče rok od sedam dana da se ponište izmene i dopune Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Šmit.
Dodik je na sednici saopštio i da mu prete hapšenjem, ne otkrivajući od koga su te pretnje stigle, ali je dodao da će pružiti otpor.
Ranije je senator Republike Srpske Aleksandar Vulin rekao da Zapad planira i da će biti pokušaja da se uhapsi Dodik i da se ukine platni promet u Republici Srpskoj, te da će pokušati da hapse ljude zato što ne poštuju odluke Kristijana Šmita.

Šta piše u Nacrtu izbornog zakona Srpske

Nacrtom izbornog zakona Srpske je predviđeno da se njegovim stupanjem na snagu neće primenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor poslanika Narodne skupštine, delegata Veća naroda Srpske, predsednika i potpredsednika Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Srpske, odbornika skupštine grada, odbornika skupštine opštine, gradonačelnika, načelnika opštine, imenovanje organa za sprovođenje izbora za zakonodavni, predstavničke i izvršne organe vlasti u Srpskoj, prenosi RTRS.
Novina u odnosu na važeći zakon je uređivanje izbora delegata u Dom naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH iz Republike Srpske i zaštita izbornog prava kojom je predviđeno da će ovu zaštitu pružati, pored organa za sprovođenje izbora, Vrhovni sud Republike Srpske.
Nacrt zakona biće upućen u javnu raspravu jer se njime uređuju pitanja koja su od posebnog značaja za građane i o kojima je neophodno da se konsultuju organi, organizacije, naučne i stručne institucije i zaiteresovani građani.
Usvojen je i Zaključak u vezi Nacrta izbornog zakona Republike Srpske:
1. Narodna skupština Republike Srpske odlučila je da se Nacrt izbornog zakona Republike Srpske uputi na javnu raspravu, jer se navedenim nacrtom zakona uređuju pitanja koja su od posebnog značaja za građane i o kojima je neophodno da se konsultuju organi, organizacije, naučne i stručne institucije i zainteresovani građani.
2. Nacrt zakona objavljen je na internet stranici Narodne skupštine Republike Srpske.
3. Javna rasprava biće sprovedena u roku od 15 dana.
4. Za organizovanje i sprovođenje javne rasprave zadužuje se Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, koje se istovremeno obavezuje da dostavi Narodnoj skupštini, uz predlog zakona, izveštaj o rezultatima javne rasprave sa mišljenjima i predlozima iznesenim u istoj.
5. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u Službenom glasniku Republike Srpske, jednim dnevnim novinama i na internet stranici Narodne skupštine Republike Srpske, prenosi RTRS.

Skupština RS usvojila zaključke o merama za zaštitu od protivustavnog delovanja

Narodna skupština Republike Srpske (RS) će, zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske, preduzeti potrebne mere da bi se zaštitila prava i slobode građana i neutralisale posledice protivustavnog delovanja na teritoriji Srpske, navedeno je u zaključcima koje je noćas usvojila Narodna skupština RS.
Za ove zaključke je glasalo 45 poslanika, niko nije bio protiv, a 11 je bilo uzdržano, prenosi Tanjug pisanje Srne.
"Korišćenje pretnji i nasilja protiv građana Republike Srpske i njenih funkcionera, s ciljem da se zastraši ili prinudi Republika Srpska da prihvati protivustavno delovanje dela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Saveta bezbednosti UN, biće smatrano aktom terorizma", navodi se u usvojenim zaključcima.
Zaključcima, koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i poslaničkih grupa SPS-a i DNS-a, traži se poništenje u roku od sedam dana svih odluka tzv. visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koga Republika Srpska ne priznaje jer nije imenovan u skladu sa procedurom u Savetu bezbednosti UN.
Ukoliko prvi zaključak ne bude ispunjen, Narodna skupština Republike Srpske traži da se u najkraćem periodu održi sednica Parlamentarne skupštini BiH i proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Šmita.
U slučaju neponištavanja Šmitovih odluka, Narodna skupština Republike Srpske traži da se zabrani organima BiH primena tih odluka, da proglase sajt OHR neprihvatljivim i antizakonitim mestom objave akata i da se zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija.
U zaključcima se zahteva da se na istoj sednici Parlamentarne skupštine BiH donese izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koji se tiču izbornog integriteta i da se razvlasti Centralna izbora komisija BiH u njenom, kako je navedeno, antiustavnom delovanju, i da se postigne politički konsenzus o daljem evropskom putu BiH.
Takođe je zatraženo i se proces EU integracija bitno ubrza i da se donese deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH.
Ukoliko ovaj zaključak ne bude ispoštovan, Narodna skupština Republike Srpske traži od izabranih predstavnika da prestanu da odlučuju na nivou BiH i da se više ne vraćaju u taj proces, a od političkih stranaka iz Republike Srpske koje su u partnerstvu sa strankama iz Federacije na nivou BiH da formalno i suštinski napuste to partnerstvo.
"Narodna skupština doneće svoju deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH predviđen Ustavom BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Republika Srpska će aktivirati sve zaključke i odluke Narodne skupštine i drugih institucija i nastaviti ih izvršavati", navodi se u zaključcima.
Dodaje se da će se, ako zaključak ne bude ispoštovan, Republika Srpska povući iz svih sporazuma o vojsci, indirektnim porezima, Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH u isto vreme poštujući Ustav BiH, a Narodna skupština Republike Srpske će doneti izborni zakon Republike Srpske.
"Republika Srpska očekuje da se na predstojećem Uskršnjem saboru potvrdi kršenje Dejtonskog sporazuma", dodaje se u zaključcima.
U zaključcima se navodi i da je Republika Srpska opredeljena za potpuno poštovanje i dosledno primenjivanje međunarodnog prava, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava Republike Srpske, kao i da se osuđuje i odbacuje protivustavno delovanje dela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, kojima se nastoji erodirati ustavnopravna pozicija Republike Srpske i ojačati institucije BiH.
"Osuđujemo i odbacujemo korišćenje Suda i Tužilaštva BiH kao instrumenta kojima se nastoji nametnuti primena odluka tzv. visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH koje su u suprotnosti sa odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i njegovih aneksa četiri i 10", ističe se u zaključcima.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
REGION
Više nema popuštanja: Još jedan korak protiv Srba i građanin Šmit postaje – terorista
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala