- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Više nema popuštanja: Još jedan korak protiv Srba i građanin Šmit postaje – terorista

© Sputnik / Lola ĐorđevićKristijan Šmit
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Pratite nas
Republika Srpska ne može više da popušta nikome sa Zapada i zato će odlukom Narodne skupštine svaki potez u pravcu njene destabilizacije ubuduće okarakterisati kao akt političkog terorizma, kaže za Sputnjik geopolitičar dr Srđan Perišić.
Terorizam je, objašnjava Perišić, krajnje brutalan, nelegalan i nelegitiman čin koji podrazumeva očajničko ponašanje onih koji ga primenjuju, a politički terorizam Kristijana Šmita sastoji se u tome da on neprestano vrši političku destabilizaciju BiH, ističe Perišić.
„S druge strane, to je direktni udar na građane i na samu Republiku Srpsku, a to smo gledali dugi niz godina, još od Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. do danas. Gledali smo mnoštvo udara stranog faktora na BiH i svi ti udari su bili na štetu Republike Srpske, pa samim tim i na BiH. Zbog toga Republika Srpska želi da naznači da će sve takve udare od danas tretirati kao oblike političkog terorizma, a zna se šta to znači u praksi – da će im se suprotstaviti svim mogućim sredstvima.“

Pristupanje Bosne EU – omča oko vrata Republike Srpske

Republika Srpska je u poslednjih tri meseca popuštala u odnosima sa bošnjačkom i hrvatskom stranom u Sarajevu i to se ogleda u tome što je prihvatila da se BiH kreće ka članstvu u EU, kaže Perišić.
Republika Srpska se nadala da će sa kooperativnošću prestati udari sa Zapada i da će samim tim mandat Kristijana Šmita biti završen, međutim on je vrlo brzo nametnuo Zakon o izborima na nivou BiH i praktično se stavio u ulogu zakonodavca mimo Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, dodaje Perišić.
„Praktično, ta dobra namera i kooperativnost Republike Srpske su srušeni, s jedne strane, a sa druge strane BiH je tom odlukom Kristijana Šmita gurnuta u novu fazu destabilizacije. Praktično se samo potvrdilo to da BiH nije država već da ima neokolonijalni status kog simbolizuje lik Kristijana Šmita. Sednica Narodne skupštine trebalo bi da da jedan opšti odgovor na tu situaciju, a na njoj sednici se videlo da je pristupanje EU jedna velika omča oko vrata Republici Srpskoj i da je to samo metodologija kako Srbe i Republiku Srpsku prevariti“.
Očito je da bi današnja sednica trebalo da bude samo uvod u narednu koja se očekuje, kad će Republika Srpska doneti svoj zakon o izborima, što je po Ustavu BiH i jedino moguće, zaključio je Perišić.

Konsenzusom protiv skupljanja jeftinih političkih poena

Skupština Republike Srpske je najbolje i najvažnije mesto gde se može razgovarati o svim problemima zato što je „protočni bojler“ za sve odluke koje imaju najveći legitimitet jer se tu nalaze poslanici koje je narod direktno birao, kaže politikolog Vojislav Savić.
S druge strane, vremena su jako teška i u skorije vreme nije bio teži i kompleksniji period ne samo za ono što se dešava u Srpskoj, već imamo kompleksnu situaciju i u Evropi sa ratovima i krizama koje su uzdrmale temelje dojučerašnjeg sveta, dodaje Savić.
„U ovim turbulencijama i promenama vrlo lako se može doći do gubitka nekih nadležnosti, prava i strateških pozicija i zato je veoma važno da se o svemu razgovara i postigne visok stepen saglasnosti kod svih političkih aktera u Republici Srpskoj, oko onih stvari gde postoji crvena linija i gde se ne mogu praviti kompromisi. Jednostavno, da se dogovorimo i vidimo gde se ti kompromisi mogu praviti i da postoji jedan konsenzus gde nećemo dolaziti u priliku da neko ne bi ove stvari koristio da bi skupio neke sitne političke poene.“

Šmit ne predstavlja EU, on je američki i britanski igrač

Nova faza borbe za RS koju je na sednici Narodne skupštine najavio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik mogla bi podrazumevati još konkretnije mere borbe protiv Šmitovog pravnog i političkog nasilja, što njegovi potezi de fakto i de jure jesu, smatra Savić.
„Čak i funkcioneri EU su negodovali protiv Šmitovih poslednjih nametanja. On je nekako otkrio karte za koga radi, a to su SAD i Velika Britanija i tu više nema povratka nazad. Ono što on radi je kontra evropskih vrednosti i onoga što podrazumeva pregovore sa EU. Jer kad imate jednog čoveka koji može da nameće zakone, zašto vam onda služe pregovori sa EU? Fino sednete sa njim, pa se dogovorite. Dakle, otkrio je karte da direktno radi za SAD i Veliku Britaniju, da su to njegovi nalogodavci i da su to ljudi koji stoje iza njega u pravom smislu te reči. Tako da su karte sad otkrivene sa njegove strane i moramo videti kako ćemo se nositi s tim u nekom narednom periodu jer prosto više nema nikakvih tajni kakve su pozicije“, zaključio je Savić.
U Banjaluci je danas održana posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske sa jednom tačkom dnevnog reda – razmatranje aktuelne bezbednosne i političke situacije u svetu i uticaj na Republiku Srpsku.
Narodna skupština je poništila sve odluke lažnog visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita a jedan od zaključaka je da se svaki akt protiv institucija, nadležnosti i zvaničnika Srpske, koji nema uporište u međunarodnom pravu, proglasi za terorizam.
Pogledajte i:
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
REGION
Dodik na sednici NSRS: Rok od sedam dana da se ponište Šmitove odluke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala