- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik na sednici NSRS: Rok od sedam dana da se ponište Šmitove odluke

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Pratite nas
U Banjaluci se održava posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) sa jednom tačkom dnevnog reda - razmatranje aktuelne bezbednosne i političke situacije u svetu i uticaj na Republiku Srpsku.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine da će predložiti poništavanje odluka Kristijana Šmita.
„Predlažem da pokušamo da relaksiramo situaciju u BiH na sledeći način - da se od strane kolonijalne uprave ponište sve odluke lažnog Šmita u roku od sedam dana. Ukoliko se to ne uradi, da naši predstavnici zakažu sednicu Parlamentarne skupštine BiH i da ta skupština proglasi nedozvoljenim i ništavnim Šmitove odluke, da zabrani organima BiH primenu tih odluka i da proglasi sajt OHR-a neprihvatljivim i protivzakonitim mestom objave akata, kao i da PS BiH zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija“, naveo je Dodik.
On je naveo da će predložiti da se na sednici Predstavničkog doma PS BiH donese Izborni zakon BiH sa svim tehničkim poboljšanjima koja bi bila primenjena odmah na izborima i da se razvlasti CIK kao, kako je rekao, paradržavni institut i organizacija i svede na ono što ta komisija zaista jeste.
„Predložiću da PS BiH posebnim aktom potvrdi ustavno određenje da se odluke za nivo BiH mogu donositi samo u ovoj skupštini, kao i da se utvrdi brzi put za približavanje EU sa jasnim nagoveštajem o tome šta treba da se učin“, rekao je Dodik.
On je najavio da će biti predloženo i donošenje deklaracije o potvrdi teritorijalnog integriteta BiH i političkog sistema predviđenog Ustavom i da se na taj način pošalje poruka želje za brzom stabilizacijom.
„Na toj sednici treba proglasiti neprijateljima BiH američkog ambasadora Majkla Marfija, britanskog ambasadora, Šmita i nemačkog ambasadora, zabraniti im delovanje i izbaciti ih iz BiH“, rekao je Dodik.
On je naglasio da će, ukoliko se to ne desi, predložiti da Republika Srpska odmah obustavi do kraja i da se ne vrati u sistem odlučivanja u BiH.
„Predložiću i da sa partijama sa kojima se nalazimo u partnerstvu na nivou BiH odmah suštinski i formalno raskinemo partnerstvo i ponudimo drugim strukturama kod Bošnjaka, na primer SDA, da napravimo određeni dogovor koji bi omogućio novo vreme“, rekao je Dodik.
On je rekao i da će Republika Srpska doneti deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH, kao i ustavno uređenje sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
„Da Republika Srpska odmah nastavi sa provođenjem svih do sada donesenih odluka NSRS vezanim sa status Srpske - da se povuče iz sporazuma o vojsci, indirektnim porezima, VSTS i svim drugim sporazumima, da aktivira zakon o Agenciji za lekove i druge zakone, koji su pripremljeni, donese po hitnoj proceduri, kao i da odmah donese svoj izborni zakon i taj zakon već danas usvoji u formi nacrta“, naveo je Dodik.
Srpska će, kaže Dodik, ukoliko se ovo ne desi, insistirati da na Vaskršnjem saboru bude donesena deklaracija kojom će se proglasiti da su Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum i reći da Srbija više ne može da stoji iza toga i da je spremna, kao subjekat međunarodnog prava, na međunarodnim institutima da brani Republiku Srpsku i Dejtonski sporazum.
„Još jedna mera je da NSRS donese zaključak u okviru razmatranja ukupne situacije i obaveže Vladu da napravi sveobuhvatan program mera i aktivnosti usmerenih ka opremanju i modernizaciji policije Srpske“, rekao je predsednik Srpske.

Dodik:: Neću odustati, krećem u novu fazu borbe za Republiku Srpsku

Mir i stabilnost neprikosnoveni su u Republici Srpskoj, rekao je predsednik Srpske Milorad Dodik i istakao da je na tim principima i zasnovano delovanje vlasti i dela opozicije.
Dodik je rekao da će nastaviti borbu za interese Srpske, bez obzira na lične posledice.
"Ovo je moj izbor. Pristao sam na to. Znao sam šta me čeka kada sam se odlučio da radim za narod. Idem do kraja za Republiku Srpsku i srpski narod. Nemam pomisli da odustanem. Krećem u novu fazu borbe za Republiku Srpsku", rekao je Dodik na sednici.
On je istakao da se ne plaši bilo kakve borbe za Republiku Srpsku, navodeći da će podneti svaku žrtvu koja to podrazumeva.
Kada je reč o odnosu EU prema ovim prostorima, Dodik je rekao da je Evropa dovedena u poziciju zavisnosti od SAD i dodao da je u velikoj krizi.
"Evropa se odrekla jeftinih sirovina i mora da ih nabavlja po većim cenama. EU ubrzava procese pridruživanja, nudeći šargarepe koje bi trebalo da navuku druge da se odreknu suvereniteta da bi određeni centri moći mogli upravljati tim prostorima", istakao je Dodik.
Sve je to dalo pečat regionalnim odnosima na Balkanu i u BiH, rekao je Dodik, istakavši da Srpska mora spremno dočekati promene u svetu.
"Nema primera da funkcionišu zemlje koje su izopštene iz Evrope, ali ni ovakva situacija nije viđena do sada. Evropa je ponudila BiH status pregovarača bez jasnog datuma ali traže reforme", podsetio je Dodik.
On je naglasio da je sada jasno da postoje i oni koji ne žele kretanje ka EU, rušeći sve principe u BiH, te naveo da je taj put nemoguć sa protektorom.
"Neko ko nema legitimitet nameće određena rešenja. Oni nas ne slušaju i smatraju da smo nebitni i podsmevaju nam se. Donošenje i nametanje nekih zakona je nešto što je planirano. Hteo se zabiti nož u leđa BiH. Bolno je sada čupanje tog noža, i biće bolno", rekao je Dodik.

Stevandić: Sve krize u BiH počele su nametanjem odluka stranaca, pripremili smo zaključke

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da su zaključci današnje sednice pripremljeni i da jedan od njih predviđa da se svaki akt protiv institucija, nadležnosti i zvaničnika Srpske, koji nema uporište u međunarodnom pravu, proglasi za terorizam.
Stevandić je rekao da su sve krize u BiH počele nametanjem odluka stranaca.
U obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske, Stevandić je podsetio da je Republika Srpska reagovala i da i dalje ukazuje da Kristijan Šmit nema legitimitet.
On je naglasio da Šmit nema podršku Evropske unije, Saveta bezbednosti UN, a u BiH ni podršku dva konstitutivna naroda.
Rekao je da će Republika Srpska braniti svoj institucionalni opstanak u najvišem zakonodavnom telu - Narodnoj skupštini.
"Republika Srpska je nastala u miru, odbranjena je u ratu, a danas je njen opstanak ugroženiji zbog nastojanja kolektivnog Zapada", naveo je Stevandić.

Željka Cvijanović: Dejtonski sporazum ruši Šmit, a ne Srpska

© Sputnik / Lola ĐorđevićŽeljka Cvijanović
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Željka Cvijanović
Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je Republika Srpska opredeljena za poštovanje Ustava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i da to ne narušavaju njeni funkcioneri i institucije već godinama delovanje visokih predstavnika i sprega stranih i bošnjačkih sudija u Ustavnom sudu BiH.
Ona je dodala da je na sceni rušenje Dejtonskog sporazuma, ali ne delovanjem Republike Srpske već stranog faktora.
Istakla je da uporno slušamo besmislice da predstavnici Republike Srpske krše Dejtonski sporazum.
„Republika Srpska i njeni predstavnici u potpunosti poštuju Dejtonski sporazum. Činjenica je da se Dejtonski sporazum danas krši samo od strane neizabranog stranca“, poručila je Cvijanovićeva.
Podsetila je da Kristijan Šmit nije prošao proceduru imenovanja i da nema legitimitet, ističući da Šmit ruši Dejton i potvrđuje da BiH nema suverenitet.
„Rušenje Dejtonskog sporazuma je rušenje BiH“, naglasila je.
Cvijanovićeva je dodala da je evropski put BiH nemoguć uz postojanje neizabranog stranca koji nameće odluke i ruši BiH.

Višković: Cilj pritisaka - destabilizacija Srpske; Nećemo odustati od mirne borbe

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je sve teže voditi institucionalnu i pravnu borbu protiv nekog ko ne bira sredstva da bi došao do svog cilja.
Višković je poručio da će svaka odluka Republike Srpske biti odmerena i usmerena ka cilju da građani ne osete negativni uticaj svih dešavanja.
"Nećemo odustati od mirne i legalne borbe za interese Republike Srpske", rekao je Višković.
Premijer Srpske je naglasio da je Republika Srpska izložena brojnim pritiscima - sudi se predsedniku Srpske Miloradu Dodiku, njena imovana postala je plen nelegitimnog stranca Kristijana Šmita i pojednih centara moći iz Sarajeva, kreiraju se bezbednosni izazovi kako bi se poljuljalo povjerenje u republičke institucije, a posljednjih dana izražen je i pritisak na finansijske institucije u vidu blokade računa lica koja se nalaze na listi američkih sankcija.
Višković je istakao da je cilj ovih pritisaka i sinhronizovanih udara destabilizacija Republike Srpske.
"Šta je odgovor na nezakonito postupanje? Odgovor je međunarodno pravo koje se, koliko god do sad bilo gaženo, mora pojaviti. Odgovor na Šmita je sistematičnost i doslovna primena Dejtonskog sporazuma, što Republika Srpska radi godinama", rekao je premijer.
On je rekao da je BiH dobila pregovarački status sa EU isključivo zbog Republike Srpske i njenih predstavnika, ali da nema buudćnost ukoliko se nastavi mešanje stranog faktora u unutrašnja pitanja.
"Nedopustivo je da u zemlji koja je na putu ka EU, postoji nelegitimni stranac koji nameće zakone", poručio je Višković.
On je istakao da Šmit svojim nelegalnim delovanjem urušava bezbednosnu i ekonomsku situaciju i da je kreator krize u BiH.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
REGION
Šmit nametnuo izmene Izbornog zakona BiH; Oglasila se Banjaluka - nedopustivo!
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala