- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski eksperti prvi put prikazali unutrašnjost britanske rakete „storm šedou“/video/

© Sputnik / Alexey Maishev / Uđi u bazu fotografijaMotor britanske krstareće rakete "storm šedou"
Motor britanske krstareće rakete storm šedou - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2024
Pratite nas
Ruski eksperti su prvi put prikazali unutrašnjost britansko-francuske krstareće rakete „storm šedou“. Agencija Sputnjik snimila je video na kome se vidi proces rastavljanja municije.
„Storm šedou“ se lansira iz vazduha i može da uništi cilj na daljini od 250 do 560 kilometara u zavisnosti od modifikacije. Raketu su proizveli Francuska i Velika Britanija. U Francuskoj se raketa zove „skalp“ i proizvodi je koncern MBDA. Oružane snage Ukrajine od prošle godine aktivno koriste „storm šedou“.
Ruski eksperti su demontirali delove rakete „storm šedou“ kako bi izučili njihove taktičko-tehničke karakteristike.

„U poslednje vreme smo detaljno izučavali krstareću raketu 'storm šedou'. Raketa prilikom dejstva PVO pada na zemlju, ali bojeva glava ostaje“, rekao je sagovornik.

Pokazan je zaštitni omotač rakete-nosača koji se odvaja prilikom približavanja meti, deaktivira se osigurač bojeve glave i donji deo na kome se nalazi osigurač. Prema njegovim rečima, dobijeni podaci se prenose različitim odeljenjima i centrima za obuku.
Na videu se može pratiti proces rastavljanja rakete: delimično slomljeno krilo, njegova jedinica za rasklapanje, bojeva glava, punjenje. Raketa ima bojevu glavu koja može da pogodi ciljeve koji su dobro branjeni, kao što su betonski bunkeri.
Na snimku se vidi i turboreaktivni motor, materijali od kojih se raketa sastoji i njen trup, krila, različiti manji delovi, oznake, spojevi i elementi kojima je ona pričvršćena.
Sagovornik Sputnjika ističe da se na osnovu opšteg stanja trupa rakete može zaključiti da je projektil onesposobljen sistemima za elektronsku borbu ili je pao usled tehničkog kvara.
Pogledajte i:
Raketa storm šedou - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2024
RUSIJA
Mediji: Rusija bi mogla da prati isporuku raketa „storm šedou“ Ukrajini?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala