- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zašto je Nikola Pilić teniski otac Novaka Đokovića?

© Sputnik / Tamara RankovićNovak Đoković i Nikola Pilić
Novak Đoković i Nikola Pilić - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2024
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji teniser sveta, prisustvovao je premijeri filma „Nikola Pilić - legenda“ i tom prilikom istakao koliko mu je legendarni teniser bio uzor, a to su potvrdile i pojedine scene iz filma.
To što ga je primio kod sebe kao 13-godišnjaka i učio ga kako da postane šampion, Novak Đoković Nikoli Piliću nikada nije zaboravio pa tako srpski kada god je u prilici želi da naglasi da legendu belog sporta smatra svojim teniskim ocem.
Zajedno su se pojavili na premijeri filma, a Novak koji se u filmu i pojavio, verovatno se i sam u pojedinim momentima začudio koliko njegova karijera podseća na Pilićevu.

Inat

Vimbldon 1967. godine, niko nije mogao da nasluti ko će poneti pehar, ali tadašnja javnost bila je uverena kada se stiglo do četvrtog kola da će Nikola Pilić izgubiti od Roja Emersona.
Proslavljeni Pilić u filmu je istakao je da mu se to nije nikako dopalo što je predstavljen kao autsajder pa je jednostavno odlučio da to ne bude. Pobedio je posle borbe u četiri seta, a iako je kasnije ispao u polufinalu taj Vimbldon ostao je upamćen kao njegov najbolji u karijeri.
Pola veka kasnije na istom mestu sastajali su se Novak Đoković i Rodžer Federer, a ceo stadion u Londonu skandirao je ime Švajcarca sa izuzetnim ubeđenjem da će on iz tog meča izaći kao pobednik, ali nije. Novak je spasao dve meč lopte i osvojio je najprestižniji teniski turnir, a javnost je ponovo pogrešila, kao u Pilićevom slučaju.
Pilić je u sebi tokom karijere ono što je Đoković kasnije podigao na još viši nivo, glad za pobedom naročito u trenucima kada većina ne želi njihovu pobedu. Novak i Nikola imaju i još jednu istu osobinu, ali i situaciju tokom karijere. Ne odustaju od svog stava i stvaraju bolje uslove za ne samo sebe već i svoje kolege.

Suspenzija

Vraćamo se u 1973. godinu. Nikola Pilić na vreme je obavestio Teniski savez Jugoslavije da neće igrati na Dejvis kupu zbog učešća na mastersu, a nakon što je Jugoslavija poražena od Novog Zelanda, krivica je prebačena na legendarnog tenisera koji je dobio suspenziju na devet meseci.
Tu suspenziju prihvatio je i Vimbldon što je značilo da Pilić u godini kada igra najbolji tenis u karijeri ne može da igra na najvažnijem turniru.
Ukupno 81 teniser, a čak 13 od prvih 16 na svetu podržalo je Pilića i bojktovalo Vimbldon zbog odluke da on ne može da igra na engleskoj travi.
Ponovo pola veka kasnije Novak se iz drugog razloga našao u istoj situaciji u Australiji. Srpski as deportovan je iz Australije, mada niko nije imao hrabrosti da ponovi ono što je uradio 81 igrač 1973. godine na Vimbldonu.

ATP I PTPA

Zbog nepravde koja im je učinjena obojica tenisera su želela da stvore bolje uslove za sebe i kolege. Zbog Pilića je Asocijacija teniskih profesionalaca postala organizacija koja je morala da brani igrače, a kada je ta ideja ponovo počela da se ruši poslednjih godina Novak je osnovao PTPA iz istog razloga.
Tako je Novakova teza o „teniskom ocu“ posle filma postala još utemeljenija.
Toni Kukoč - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2024
SPORT
Kukoč o Jokićevoj inteligenciji, golfu sa Džordanom i Jugoslaviji: „Drim tim je napravljen zbog nas“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala