- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kukoč o Jokićevoj inteligenciji, golfu sa Džordanom i Jugoslaviji: „Drim tim je napravljen zbog nas“

© Sputnik / Tamara RankovićToni Kukoč
Toni Kukoč - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2024
Pratite nas
Toni Kukoč, proslavljeni hrvatski košarkaš, održao je konferenciju za medije u „Domu omladine“ u Beogradu povodom premijere filma „Čarobna sedmica“ koji govori o njegovom životu.Tom prilikom govorio je o uspesima sa reprezentacijom Jugoslavije, Nikoli Jokiću kao i prijateljstvu sa Majklom Džordanom.
Pre nekoliko nedelja legendarni Toni Kukoč uživao je igrajući golf sa svojim prijateljem Majklom Džordanom, a ovih dana boravi u Beogradu. Najpre je gledao utakmicu Partizana i Olimpijakosa u Evroligi, a potom je odvojio i vreme za razgovor.
Kukoč je tokom svoje karijere poneo mnoga zvanja, ali dovoljno je napomenuti da je tri puta bio šampion NBA lige, tri puta šampion Evrolige, dok je sa reprezentacijom Jugoslavije bio šampion sveta i dva puta ššampion Evrope. Sve tri NBA titule osvojio je sa Čikago Bulsima odnosno sa čuvenom generacijom kojoj su pripadali Majkl Džordan, Skoti Pipen i Denis Rodman.
„Prva moja godina sa Bulsima, igrao sam 27-29 minuta, nekada i počinjao, ali kada se vratio Majkl, onda sam ulazio sa klupe. Kada sam ulazio sa klupe, imao sam osećaš da moram da pogodim svaki šut kako bih imao veću minutažu. Zato mi je Fil Džekson objasnio da ne zavisim od šuta, u košarci ima mnogo stvari koje moraš da radiš. Šut je možda i najnebitnija stvar. Moraš igrati odbranu, da znaš sve, izmene… Ja šutnem, promašim, želim da presečem loptu, moj igrač poentira… Tada mi je Fil Džekson rekao da mu to smeta. Na terenu te drži ako uradiš devet nekih drugih stvari ako uradiš korektno“, rekao je Kukoč.
Istakao je da bi posle napornih treninga i posle 500 ubačenih šuteva za njega promašaj predstavljao iznenađenje.
„Ako šutnete 500 ili 600 ubačenih dnevno, to bi trebalo da bude normalno na utakmicama. U važnim trenucima utakmice, onda nema preispitivanja, radiš ono što si najviše puta napravio. Onda se više iznenadiš ako ga promašiš, a ne pogodiš. To je tačno, u svojoj generaciji možeš biti skočniji, jači, viši, ali kada dođeš do seniorske ekipe, onda su i stariji, jači, bolji, treba da radiš svaki dan da bi došao do visokog nivoa. Možeš da pitaš Džordana i Džeksona o košarci, ali najvažnije je pogledati u ogledalo i pitati sebe šta ti fali. Ako si iskren, onda ćeš brzo otkriti“, dodao je legendarni košarkaš.
Govoreći o NBA ligi legendarni košarkaš dotakao se i Nikole Jokića i evropskih košarkaša koji su sve dominantniji u Americi.
„Današnji igrači koji dolaze iz Evrope su jako cenjeni i svaka ekipa koja ide u plej-of, želi da ima jedno ili dvoje evropskih igrača. Evropski igrači imaju mogućnost igranja više pozicija, lakše povezuju ekipe. Jokić… on može da igra bilo šta. Kada ga pogledaš, niti je skočan, niti brz, ali njegoav glava, inteligencija, dve sekunde pre svih. On čita tu košarku, neću reći da se igra, jer se u NBA ne možeš igrati, fizički je zahtevno, ali vidiš da on tu utakmicu čita. Poslaže tu čitavu ekipu. Zbog svoje visine igra peticu, ali je plejmejker te ekipe“, rekao je Kukoč.
Smatra da su igrači sa ovih prostora uvek bili izuzetni u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, a da Amerikanci to nisu očekivali. Prisetio se Olimpijskih igara 1992. godine kada reprezentacija Jugoslavije nije mogla da učestvuje. Kukoč je igrao za Hrvatsku koja je poražena od Sjedinjenih Američkih Država.
„Ima žala jer je čitav taj ‘Drim tim’ napravljen da igrali protiv nas. Mi smo tih godina bili mnogo dominantni i postojali smo samo mi, Amerikanci i Rusi. Nakon što smo ih mi i Rusi nekoliko puta osramotila, oni su napravili tim da nam se suprotstave. Velika je žal za tim. Mislim da bi to bila jedna od najboljih utakmica ikada odigranih. Čini mi se da smo imali načina kako da igramo sa njima, a ne treba napominjati ko je igrao za tu ekipu. Amerikanci tih godina nisu bili toliko upoznati sa nama. Nas su viđali jedino na Olimpijskim igrama i bili su upoznati sa kvalitetima Držena Petrovića, Dina Rađe, Stojka Vrankovića, Vlada Divca, Arvidasa Sabonisa, Šarunasa Marčuljonisa…“, objasnio je Kukoč.
Kada je reč o danima u reprezentaciji Jugoslavije posebno pamti one pripremne za juniorsko Svetsko prvenstvo sa kojeg se kasnije vratio okićen zlatom zajedno sa Vladom Divcem, Dinom Rađom, Aleksandrom Đorđevićem.
„Ima neka Crna planina kod Pirota. A, Stara? Za mene je bila Crna… (smeh). Ustati u šest ujutru, staviti na sebe 20 kila tereta i trčati sat i po vremena, i onda se vratiti na doručak, pa ponovo trening… Pa onda onih 250 stepenika…“, prisetio se legendarni košarkaš.
Bilo je to prvenstvo koje je najavilo velike karijere između ostalog i karijeru Tonija Kukoča. Koliko je bio cenjen u NBA ligi govori i to što je do danas ostao prijatelj sa Džordanom.
„Pre nekoliko nedelja igrali smo golf, pričali. Imamo super odnos, ne volim puno o tome da pričam, to je dogovoreno između nas. On mene voli i poštuje“, istakao je Kukoč.
Legendarni košarkaš imao je prilike da tokom posete Beogradu pogleda i utakmicu Partizana.
„Uvek sam se super osećao u Beogradu, Partizanova publika me je iz nekog razloga uvek volela i cenila. Žao mi je što nisu pobedili, ali to se u sportu desi. Znam da imaju još šansi za plej-of“, rekao je Kukoč.
Ono što je istakao jeste da je tokom igranja za Jugoplastiku uvek gajio poštovanje prema Partizanu.
„Moja karijera je stalno paralelna sa Partizanom. Uvek nam je izgledalo da je Partizan bolji od nas, individualno. Mislim da smo mi bili bolje utrenirani i to je prevagnulo na našu stranu. Protiv Partizana nikada nije bilo lako, uvek je postojalo poštovanje, strah, i te utakmice su uvek bile na 2-3 poena“, rekao je Toni Kukoč.
Sandro Tonali - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2024
SPORT
Nije naučio lekciju – i ponovo je pod istragom?! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala