- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Berlin nema moralno pravo da razdvaja po nacionalnosti žrtve nacističkih zločina

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Pratite nas
Nemačka nema moralno pravo da se drugačije odnosi prema žrtvama nacističkih zločina i da govori o odgovornosti samo prema Jevrejima, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjave Berlina o posebnoj odgovornosti Nemaca prema Jevrejima.
„A šta je sa izmučenim, spaljenim, živim zakopanim ljudima drugih nacionalnosti? Isplata odštete žrtvama nacističkih zločina samo jednoj nacionalnosti i snošenje istorijske odgovornosti prema građanima samo jedne države je ponavljanje zločina i grešaka od pre 80 godina“, napisala je Zaharova na svom Telegramu.
Ona je naglasila da Berlin svoju politiku sprovodi suprotno odredbama međunarodno-pravnih dokumenata. Zaharova je takođe podsetila da rezolucija Generalne skupštine UN broj A/RES/60/7 o Holokaustu govori o stradanju „Jevreja i bezbroj pripadnika drugih manjina“, a ista formulacija korišćena je i u rezoluciji Uneska broj 34C/61. Berlinska deklaracija OEBS-a generalno se odnosi na „sve etničke i verske grupe“.
Nacistička Nemačka nije vršila zločine samo protiv jednog jedinog naroda, već protiv mnogih. Zapravo, o tome govori formulacija „zločina protiv čovečnosti“ koju je koristio Nirnberški tribunal, a koji je osudio nacional-socijalizam, ocenila je Zaharova.
Takođe je podsetila da zločini protiv svake konkretne grupe imaju svoje ime u okviru nacionalnog zakonodavstva ili tradicije: za Jevreje je to „šoa“, za stanovnike Lenjingrada to je „blokada“, priznata kao genocid, kao i dejstva nacista, na primer, na teritoriji Kalinjingradske, Rostovske, Pskovske, Voronješke i drugih oblasti.

„Berlin nema moralno pravo da drugačije tretira žrtve nacističkih zločina Trećeg rajha. U gasnim komorama gušene su podjednako sve nacionalnosti, a vatre peći u (logoru) Treblinki spaljivale su sve, bez obzira na etničku i jezičku pripadnost. A u osnivačkim dokumentima nacisti su razvijali planove za uništenje i porobljavanje raznih nacionalnih, verskih i društvenih grupa. Nećemo dozvoliti nacizmu da podigne glavu u Evropi!“, zaključila je Zaharova.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer u intervjuu za „Špigel“ izjavila da će Nemačka uneti izmene u test za podnosioce zahteva za državljanstvo, dodajući u ispitna pitanja o Holokaustu, judaizmu i istoriji Izraela. Ona je dodala da Holokaust daje zemlji posebnu odgovornost da štiti Jevreje i državu Izrael.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala