Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić o dešavanjima u SB UN: Mi sad ulazimo u odnos između velikih sila što nam nije bio cilj

© Sputnik / Lola ĐorđevićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je, povodom novog zahteva Rusije da se održi sednica SB UN o NATO agresiji na SRJ, da je bio spreman da krene jutros u Njujork, ali je naveo da sednica verovatno neće biti održana jer je Francuska opet najavila da će tražiti dva proceduralna glasanja.
„Rusija je zapretila da će na svakoj sednici da priča o agresiji i da će svaku sednicu da koristi za proceduralno glasanje. Rusija juče nije odobrila plan aktivnosti Saveta bezbednosti za april tako da mi sada već ulazimo u odnos između velikih sila što nama nije bio cilj“, rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.
On je istakao da je Srbija želela da kaže istinu o agresiji i da je i dalje spremna da učestvuje kada i ako ta sednica bude zakazana.
„Ja sam došao u utorak predveče iz Njujorka. Danas je četvrtak. Juče javljaju da treba opet da se održi sednica. Danas neće biti sednica. Da li će biti u ponedeljak ili utorak, mi jednostavno ne možemo sad da funkcionišemo na takav način. I nije u redu da se sa nama tako postupa, jer ako već neko želi da se održi sednica, onda su mogli o tome da odluče bar nekoliko dana pre toga, ali dobro...Očigledno neko ne želi da se čuje istina“, rekao je Dačić, prenosi RTS.
Na sednici SB UN održanoj 25. marta, na dnevni red nije stavljeno NATO bombardovanje SRJ jer je 12 članica tog tela bilo uzdržano, a tri - Rusija, Kina i Alžir jedine su bile za raspravu o toj temi.
Povodom odluke političkog komiteta Paralamentarne skupštine Saveta Evrope o usavajanju mišljenja Dore Bakojani, kojom se preporučuje članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope, Dačić je ponovio da je ta odluka sramotna i skandalozna i da je to još jedan dokaz sunovrata međunarodnog prava.
Prema njegovim rečima, odluka Političkog komiteta PS SE za Srbiju nema nikkavu važnost budući da je naša narodna skupština proglasila ništavnim akt Kosova o proglašenju nezavisnosti.

"Dora Bakojani nije govorila istinu"

Kada je reč o glavnoj izvestiteljki za tzv. Kosovo u Savetu Evrope Dori Bakojani, Dačić je istakao da nije govorila istinu kada je rekla da će Priština imati tri uslova bez prijema u SE – zemljište Dečana, drugo, formiranje ZSO i treće, da prestane eksproprijacija u srpskim opštinama.
Kako je ocenio, Zapad se dogovorio sa Aljbinom Kurtijem da za ulazak u Savet Evrope samo sprovede odluku da se zemlja u katastar upiše na Visoke Dečane što znači da se Priština nagrađuje za nešto što pripada tom manastiru 700 godina.
"Pa što to niste rekli pre mesec dana? Zanimljivo je da kada se (Aleksandar) Vučić i ja sastanemo s Grcima insistiraju da mi govorimo da mi poštujemo teritorijalni integritet Grčke na moru, kopnu, i u vazduhu", napomenuo je Dačić.
"A Dora Bakojani nije obična političarka, to je sestra grčkog premijera Micotakisa. To je jedna neprincipijalna odluka, Srbija to nije zaslužila", zaključio je ministar spoljnih poslova.
Savet bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
SRBIJA
Zaokret u Njujorku: Agresija na SRJ stalno pred Savetom bezbednosti – osujećene namere Zapada
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala