Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zaokret u Njujorku: Agresija na SRJ stalno pred Savetom bezbednosti – osujećene namere Zapada

© Sputnik / Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSavet bezbednosti UN
Savet bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
Pratite nas
Najava Rusije da će tokom svake sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pokretati raspravu o agresiji NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju osujetila je nameru alijanse da neugodnu temu gurne pod tepih, uz istovremeno ubrzano širenje informacije koje NATO namerava da prikrije, smatraju sagovornici Sputnjika.
Misija Rusije pri Ujedinjenim nacijama ponovo je zatražila sednicu Saveta bezbednosti povodom 25 godina od agresije NATO protiv Jugoslavije, izjavio je zamenik ruskog ambasadora Dmitrij Poljanski.
„Nakon dana žestokog protivljenja od strane naših oponenata izdejstvovali smo da Japan, predsedavajuća zemlja, ipak zakaže sednicu 28. marta za 15 sati po američkom vremenu“, rekao je Poljanski.

Rusija: NATO agresija na SRJ stalno na dnevnom redu SB UN

Prethodno je Poljanski najavio da će Rusija tokom svake sednice SB UN pokretati raspravu o agresiji NATO na SR Jugoslaviju, pošto su zapadne zemlje na čelu sa Francuskom blokirale sednicu koju je Moskva tražila na 25. godišnjicu agresije.

Sledeći korak – brifing generalnog sekretara pred Savetom bezbednosti

Činjenica je da Savet bezbednosti ima stalnu tačku na dnevnom redu a to je mir i međunarodna bezbednost i pod tom tačkom može da na dnevni red dođe sve – i Ukrajina i Bliski istok i Kosovo i Metohija, kaže za Sputnjik diplomata Branko Branković.
Iako bi predstavnici NATO zemalja u SB UN mogli da odbiju održavanje sednice, Branković smatra da se to neće desiti sutra kao što se desilo pre dva dana. Jer ovog puta će Rusija tražiti da se održi tzv. brifing SB od strane generalnog sekretara UN-a ili njegovog pomoćnika o bombardovanju i svim njegovim implikacijama po mir i međunarodnu bezbednost, pa onda i po međunarodno pravo i po principe Povelje UN-a, objašnjava Branković.
„Tako da taj brifing nije kao prošla sednica gde je možda trebalo da bude usvojena Rezolucija. To ne znači ništa više nego da generalni sekretar podnese brifing, a da se onda pokrene rasprava u Savetu bezbednosti. To je druga vrsta, ali to takođe znači da kao prošli put mora da prođe proceduru a to znači da se opet stavi na glasanje da li se to prihvata kao dnevni red sastanka. I sad se postavlja pitanje da li će opet svi da se uzdrže za brifing kao što su prošli put“.
Međutim, Branković ističe da nije bez značaja činjenica da se na prethodnoj sednici Saveta bezbednosti 12 članica uzdržalo od glasanja, a da nisu glasale protiv ruskog predloga.
„Zato Rusija sada ide sa ovim predlogom da se napravi brifing, a to nije prvi put da se organizuje brifing na Savetu bezbednosti o raznim temama. I sad ako se prihvati brifing onda će posle toga da se razvije diskusija. Ali o tom potom, moramo sačekati sutra u osam sati uveče po beogradskom vremenu da vidimo šta će da bude“, zaključio je Branković.

Istinu o agresiji NATO gura pod tepih

Bivši šef dilomatije SRJ Živadin Jovanović smatra da je protivljenje vodećih zemalja NATO da se održi posebna sednica SB posvećena agresiji na SRJ potvrda da je to bio zločin protiv mira i čovečnosti. Vodeće sile NATO ne žele da se istina o agresiji sačuva u sedištu svetske organizacije i da postane „svojina savremenog čovečanstva“, dodaje Jovanović.
Inicijativa Rusije da pitanje agresije NATO bude na dnevnom redu budućih sednica SB, prema Jovanoviću je put ka opštem priznanju da je NATO agresija iz 1999. godine predstavljala tačku preokreta u globalnim odnosima.
„Ponavljanje teme agresije NATO iz 1999. godine je upozoravanje i podsećanje čovečanstva da je tada vođen rat protiv jedne male, nezavisne, suverene evropske zemlje sa globalnim ciljem da se uspostavi dominacija grupe zapadnih zemalja na čelu sa SAD na čitavoj planeti. To dakle nije bio ni mali kosovski rat ni intervencija, još manje humanitarna intervencija ili nekakva kampanja kako to često nazivaju zapadni mediji, već agresija sa globalnim ciljevima“.
Agresija NATO na SRJ bila je rat za uspostavljanje presedana u međunarodnim odnosima na osnovu koga će alijansa na čelu sa SAD moći da vrši agresije širom sveta, kršeći osnovne principe međunarodnog prava, dodaje Jovanović.
Članice SB koje su ujedno i članice NATO protive se inicijativi Rusije ne bi li prikrile svoju pravu osvajačku, agresorsku suštinu i ambiciju da budu hegemon na planeti, ali će im nova inicijativa Rusije pokvariti plan da agresiju na SRJ „gurnu pod tepih“, zaključio je Jovanović.

Efekat Barbare Strejsend za SAD i NATO

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski naveo je da će NATO zemlje pred svaki sastanak SB dobiti da se pred kamerama pominje NATO agresija, što će takođe biti uvršteno u zapisnike svih predstojećih sastanaka.
Zapad je svojom odlukom izazvao „efekat Barbare Strejsend“: kada pokušaj da se informacije uklone dovodi do toga da se one još više šire, dodao je Poljanski.
„Strajsend efekat“ je kolokvijalni naziv za fenomen gde pokušaj sakrivanja ili uklanjanja delića informacije dovodi do neželjenog širenja te informacije. Dobio je ime po američkoj pevačici i glumici Barbri Strajsend, čiji je pokušaj iz 2003. da spreči objavljivanje slika njenog doma neočekivano privukao još veći publicitet.
Pogledajte i:
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
RUSIJA
Posle žestokog protivljenja Zapada: Sednica SB UN o agresiji NATO 1999. godine - zakazana za sutra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala