- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Zapadne zemlje pokušavaju da uvuku Interpol u političku igru

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
Pratite nas
Rusija smatra da zapadne zemlje pokušavaju da uvuku Interpol u svoju političku igru, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarišući izjavu direktora organizacije Jirgena Štoka o njenoj spremnosti da podrži istragu koju vode ruski istražitelji nakon terorističkog napada u „Krokus siti holu“ u Podmoskovlju.

„To znači da je generalni sekretar Interpola, kao rukovodilac te strukture i kao lice koje govori u ime celokupne policijske zajednice, potvrdio nepovredivost fundamentalnih principa organizacije koji su formulisani u njenom Ustavu. Upravo član 2 ustava Interpola poziva na osiguranje i razvoj koliko je moguće najšire policijske saradnje. U tom smislu je koordinacija u razmeni informacija o razotkrivanju i istrazi zločina ključni zadatak Interpola. Tako, da bi bilo čudno da se takva izjava ne dobije od organizacije. Međutim, htela bih da razumem koliko se reči Jirgena Štoka odnose na kontroverznu i očigledno štetnu za međunarodnu policijsku saradnju odluku Izvršnog komiteta organizacije iz 2022. godine da uvede restriktivne mere za razmenu podataka u odnosu na Rusku Federaciju“, rekla je Zaharova.

Ona je navela da u Moskvi podržavaju to „što je Jirgen Štok rekao na temu toga da je neophodno i da je organizacija spremna da pruži podršku u istrazi kroz razmenu informacija, ali onda Interpol mora nešto da uradi sa svojom izjavom iz 2022. godine“.
„Ove mere još jednom potvrđuju da Zapad uporno uvlači Interpol u političku igru čiji je glavni cilj isključivanje Rusije iz informacionih resursa Interpola i dalje isključivanje iz organizacije“, zaključila je Zaharova.
Ranije je generalni sekretar Interpola Jirgen Štok osudio teroristički napad u „Krokus siti holu“ i izjavio da je organizacija spremna da pruži podršku u istrazi koju sprovode ruske vlasti.

Napad na „Krokus siti hol“

U napadu na posetioce koncerta u Moskvi koji se dogodio 22. marta ubijeno je 139 osoba. Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je u blizini rusko-ukrajinske granice privedeno 11 lica, uključujući četvorica terorista.
Teroristi, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim „renoom“ pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.
Iz njihovih izjava zaključuje se da je napad izveden za novac, ali jasnu sliku o tome koji su bili njihovi motivi za napad i ko su nalogodavci jednog od najkrvavijih terorističkih napada u istoriji Rusije za sada nije moguće složiti.
Sud u Moskvi odredio im je pritvor do 22. maja. Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to delo preti im doživotna robija.
Ukrajina je jedina zemlja koja nije osudila teroristički napad u „Krokus siti holu“, a stručnjaci ocenjuju da to pokazuje zločinačku prirodu aktuelnog režima u Kijevu.
Pogledajte i:
Cveće ispred Krokus siti hola nakon terorističkog napada i požara - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
RUSIJA
Zaharova: Zapad promenio reakciju na teroristički napad strahujući da će ostati u manjini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala