Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta su rekli predstavnici zemalja koji nisu podržali tzv. Kosovo u Savetu Evrope

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu
Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
Pratite nas
Članica Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Snježana Novaković-Bursać izjavila je danas da je glasala protiv podrške za prijem tzv. Kosova u SE, rekavši da je glasala u ime BiH na osnovu statusa tzv. Kosova u odnosu na BiH, ali i zato jer se na tzv. Kosovu masovno krše sva ljudska prava.
"Bosna i Hercegovina nije priznala nezavisnost Kosova i na bazi te činjenice i na bazi mnogobrojnih činjenica da se na Kosovu masovno krše sva moguća ljudska prava, ali i na osnovu zdravog razuma", navela je Novaković-Bursać za Kliks.
Bivši premijer Grčke Aleksis Cipras nije podržao izveštaj izvestiteljke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Dore Bakojani, rekavši da Priština treba da formira Zajednicu srpskih opština i poništi odluku o eksproprijaciji srpske imovine. On je pozdravio činjenicu da je Priština konačno sprovela presudu ustavnog suda u Prištini u slučaju manastira Visoki Dečani, prenose grčki mediji.
Međutim, istakao je da to nije dovoljan i jedini uslov, istakavši da Priština ima još obaveza u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština i zakonom o eksproprijaciji manjinske imovine.
Dodao je da je potrebna dodatna rasprava sa zemljama koje ne priznaju tzv. Kosovo, preneo je Tanjug.
Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) na današnjoj sednici u Parizu prihvatio je izveštaj Dore Bakojani, u kojem su preporučuje da se tzv. Kosovo primi u SE.
Za tu odluku glasao je 31 predstavnik zemalja članica, dok su protiv odluke bili predstavnici Crne Gore i BiH, Maja Vukićević i Snježana-Novaković, kao i dva predstavnika Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić.
Uzdržan je bio predstavnik Grčke u tom političkom odboru.
PSSE, koja okuplja parlamentarce iz 46 država članica Saveta Evrope, trebalo bi da raspravlja o preporuci Odbora u četvrtak, 18. aprila tokom prolećne plenarne sednice, kada će se i glasati o konačnom mišljenju o zahtevu Prištine za članstvom u Savetu Evrope.
Konačnu odluku doneće Komitet ministara Saveta Evrope.

Suzana Grubješić: Savet Evrope sebi ruši integritet

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope (SE) Suzana Grubješić rekla je večeras da ta organizacija sama sebi urušava integritet, dopuštajući, kako je navela, procedure bez presedana za prijem tzv. Kosovo u članstvo, ističući da se Savet Evrope sve više pretvara u jednu političku organizaciju.
"Umesto da se drži svoje prvobitne misije, a to je da je čuvar ljudskih prava, prava nacionalnih manjina. Da mu je ključna oblast vladavina prava i demokratija. Svi oni principi i sve one vrednosti koje smo mi već 20 godina ugrađivali u Srbiji, u naše zakonodavstvo, u naše društvo", izjavila je Grubješićeva za Tanjug.
Navela je da je Srbija do sada imala odličnu saradnju sa Savetom Evrope, te da ne postoji neko ministarstvo ili ustanova koja nije sarađivala sa tom evropskom organizacijom.
"Zato je sve ovo, ovako kršenje procedure i principa na kojima počiva ova najstarija evropska organizacija, za nas vrlo teško prihvatljivo", rekla je Grubješićeva.
Ukazala je da je čitava ova procedura guranja tvz. Kosova bez presedana u istoriji Saveta Evrope.
"Srbiji je bilo potrebno tri i po godine da postane članica Saveta Evrope, najpre kao deo zajedničke države Srbije i Crne Gore, potom kao država sukcesor. Hrvatskoj je bilo potrebno šest godina. Po čemu se 'Kosovo' izdvaja i čime je zaslužilo da ovakvom brzinom bude primljeno u najstariju panevropsku organizaciju? Na to pitanje nema odgovora", navela je Grubješićeva.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala