- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Predsednik Skupštine Srpske poručio Šmitu da se prvim avionom vrati u Nemačku /video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Republike Srpske
Zastava Republike Srpske  - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
Pratite nas
Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je Kristijanu Šmitu da se prvim avionom vrati u Nemačku, nakon što su njegovo nametanje izmena Izbornog zakona BiH osudila dva konstitutivna naroda i jedan entitet.
Govoreći o nametanju izmena Izbornog zakona u BiH, Stevandić je rekao da je to idiotski zakon u kojem je navedeno da će praviti eksperimente da u pet opština postoje skeneri na izbornim mestima, a da ih na drugim nema.
„Da bilo gde na svetu sprovodite izbore u pet opština po jednom principu, a u 55 po drugom je idiotizam“, rekao je Stevandić.
Stevandić je istakao da su Šmitov postupak osudili EU, kao i Hrvatski narodni sabor u BiH, što znači da, kako kaže, nelegalni Šmit, bez Saveta bezbednosti, koji glumi potrčka američke Ambasade, trenutno ima protiv sebe dva naroda i jedan entitet, EU i Savet bezbednosti.
On je upitao „na osnovu čije sile Šmit uopšte postoji i radi“.
„Da je Šmit normalna osoba, on bi odmah sad uhvatio prvi avion za Nemačku. Imate čoveka koji radi protiv EU, Srba i Hrvata kao konstitutivnih naroda, protiv SB UN koji je odbacio njegovo imenovanje. Ne postoji nijedno mesto u svetu, osim ovaj teatar apsurda u BiH, da takav čovek organizuje konferenciju za štampu, menja zakone, hapsi ljude i determiniše političke procese. Da je imalo normalan, iste sekunde bi, ako nema aviona, kolima uz pratnju otišao u Nemačku, jer je ovo u Evropi nezabeleženo“, kazao je Stevandić.
On je naglasio da Šmitov postupak ima za cilj da izazove sukobe, nerede i napetu situaciju u BiH i da uništi evropski put BiH, preneo je portal RTRS.
Upitan da li postoji mogućnost postizanja dogovora domaćih političkih aktera u BiH u vezi sa izbornim zakonom, Stevandić je odgovorio da ta mogućnost postoji, dodajući da je svaki sporazum bolji od svakog nametanja.
„Republika Srpska je to i pokazala jer je svojim odlukama i omogućila da se odobri EU put BiH", rekao je Stevandić.
Sada je pitanje, dodao je Stevandić, da li će „trojka“ slušati Šmita ili će slušati glas svoga naroda o miru i izostanku podela i sukoba.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala