- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Politički komitet PSSE dao zeleno svetlo za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaSala za sednice Saveta Evrope u Strazburu
Sala za sednice Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
Pratite nas
Politički komitet Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope podržao je na današnjoj sednici preporuku izvestioca Dore Bakojani da tzv. Kosovo bude primljeno u tu organizaciju.
U poruci objavljenoj na zvaničnoj tviter stranici PS Saveta Evrope, piše da je sledeći korak plenarana debata koja je zakazana za 18. april i glasanje u Skupštini.
Za tu odluku glasalo je 31 predstavnika zemalja, dok su protiv odluke bili predstavnici Crne Gore i BiH Maja Vukićević i Snježana Novaković, kao i dva predstavnika Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić.
Uzdržan je bio predstavnik Grčke u tom političkom odboru.
Glasanju o ovom pitanju prethodio je izveštaj izvestioca PSSE za tzv. Kosovo Dore Bakojani, koja je od Prištine tražila da ispuni tri uslova, od kojih je ispunjen samo jedan - vraćanje imovine manastiru Visoki Dečani.
Konačnu reč o tome da li će Kosovo postati član Saveta Evrope daće Komitet ministara SE.
"Nakon rasprave u kojoj smo učetvovali i izneli svoje stavove, a to je da Kosovo nije država, nikada neće biti, i da je KiM sastavni deo Srbije, da se na KiM krše ljudska prava, da su pogazili međunarodno pravo i da nisu ispunjena sva tri uslova koje je Bakojani navela pre dve nedelje, ista je okončana tako što je izveštaj usvojen sa 31 glasom 'za'", izjavila je za Kosovo onlajn Biljana Pantić Pilja, šefica srpske delegacije u PSSE.
Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani objavila je da je izveštaj usvojen i da je ostala još samo jedna stepenica do punog članstva.
"Nastavićemo da radimo sa saveznicima kako bismo osigurali da svi naši građani dobiju pravi pristup instrumentima SE kroz punopravno članstvo", navela je Osmanijeva.

Šta piše u zvaničnom saopštenju

Preporuka Bakojani je podržana uz napomenu da je prihvaćena u "okolnostima bez presedana".
Konstatujući pogoršanje bezbednosne situacije u opštinama na severu KiM, Komitet je ukazao da je "rizik od otvorenog nasilja na Kosovu suviše realan", dodavši da bezbednost zavisi od "zaštite prava srpske zajednice, de-eskalacije tenzija i normalizacije odnosa između Kosova i Srbije".
U saopštenju se ističe da je reč o "okolnostima bez presedana", s obzirom na to da jedan broj članica Saveta Evrope ne priznaje tzv. Kosovo kao državu.
Iz Komiteta za politička pitanja pozvali su na "diplomatiju, dijalog i kompromis" i zatražili od Komiteta ministara da donese odluku "bez prejudiciranja stavova pojedinih država članica u pogledu državnosti Kosova".
Dodaje se da je potrebno da PSSE započne proceduru nadgledanja tzv. Kosova kako bi se osiguralo poštovanje obaveza.
Odobravajući nacrt mišljenja na osnovu izveštaja izvestitelja PSSE za tzv. Kosovo Dore Bakojani, Komitet je pozdravio, kako se navodi, obimnu listu obećanja koje su privremene prištinske vlasti dale u pisanoj formi i istakao da bi "članstvo u organizaciji vodilo ka jačanju standarda ljudskih prava obezbeđivanjem pristupa Evropskom sudu za ljudska prava za sve one koji su pod jurisdikcijom Kosova".
Iz Komiteta za politička pitanja i demokratiju PSSE naveli su da bi članstvo Prištine u Savetu Evrope "katalizovalo zamah za Kosovo da nastavi da napreduje u jačanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, kao i da se pozabavi otvorenim izazovima i značajnim pitanjima", poput jaza između normativnih standarda i njihove efikasne primene, potrebe za poboljšanjem zaštite prava manjinskih zajednica i negovanja klime pogodne za poverenje, pomirenje i inkluziju.
Kao "veliki iskorak", Komitet je pozdravio sprovođenje presude prištinskog Ustavnog suda u slučaju manastira Visoki Dečani, dodajući da bi osnivanje Zajednice srpskih opština trebalo da bude, kako se navodi, "post-pristupna obaveza" za Prištinu koja bi pomogla da se obezbedi zaštita prava Srba na Kosovu i Metohiji, kao i da se eksproprijacija sprovodi uz "najstrože poštovanje zakona" i u punoj saglasnosti sa Ahtisarijevim planom.
PSSE, koja okuplja parlamentarce iz 46 država članica Saveta Evrope, trebalo bi da raspravlja o preporuci Komiteta u četvrtak, 18. aprila tokom prolećne plenarne sednice, kada će se i glasati o konačnom mišljenju o zahtevu Prištine za članstvom u Savetu Evrope.
Konačnu odluku doneće Komitet ministara Saveta Evrope.
Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
SRBIJA
Šta su rekli predstavnici zemalja koji nisu podržali tzv. Kosovo u Savetu Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala