- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrijarh Kiril: Jasno je – u Rusiji uigravan scenario verskog sukoba, kao i u Jugoslaviji

© Press-služba Patriarha Moskovskogo i vseя Rusi / Uđi u bazu fotografijaRuski patrijarh Kiril
Ruski patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
Pratite nas
Posmatrajući dešavanja u „Krokus siti holu“ postaje jasno da su protiv Rusije pokušali da primene verski i nacionalni faktor, izjavio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril na kongresu Svetskog narodnog sabora Rusa.

„Kako tada (za vreme agresije NATO u Jugoslaviji), tako i sada, odigravaju se scenariji sa korišćenjem verskog i međunacionalnog faktora. Odlično to razumemo posmatrajući direktne izvršioce zlodela u ‘Krokus siti holu’“, ocenio je ruski patrijarh.

Prema njegovim rečima, oni koji ne misle dobro Rusiji „pokušali su da iskoriste unutrašnje probleme sa migrantskom situacijom, zaoštre međunacionalne odnose u našoj zemlji, uključujući pomoću radikalnog islamističkog faktora“.

„Izvršen je pokušaj da se sukobe dve tradicionalne religije, da se ljudi podele po verskom principu i takođe sukobe jedni protiv drugih. Naravno, ništa slično ne možemo da dozvolimo u Rusiji. Ponovo želim da istaknem da je svetonazorsko moralno jedinstvo pravoslavnih hrišćana i muslimana u velikoj meri kamen spoticanja o koji se lome napori naših protivnika i neprijatelja da unište Rusiju“, dodao je patrijarh.

On je, osim toga, rekao da ruski nacionalizam ne postoji i da nikoga ne treba njime plašiti i dodao da je važno govoriti i o ulozi ruskog naroda u očuvanju Rusije kao multinacionalne zemlje.
Patrijarh je naglasio da Rusi imaju prava da traže od migranata da se sa poštovanjem odnose prema osnovnim vrednostima i tradiciji, kao i poznavanje ruskog jezika.

„Mnogi smatraju migraciju pretnjom, ali pretnja se ne sastoji samo u migraciji, već u tome što jedan deo migranata ne želi da poštuje kulturu zemlje u koju su došli da rade“, zaključio je on.

Napad na „Krokus siti hol“

U napadu na posetioce koncerta u Moskvi koji se dogodio 22. marta ubijeno je 139 osoba. Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je u blizini rusko-ukrajinske granice privedeno 11 lica, uključujući četvorica terorista.
Teroristi, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim „renoom“ pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.
Iz njihovih izjava zaključuje se da je napad izveden za novac, ali jasnu sliku o tome koji su bili njihovi motivi za napad i ko su nalogodavci jednog od najkrvavijih terorističkih napada u istoriji Rusije za sada nije moguće složiti.
Sud u Moskvi odredio im je pritvor do 22. maja. Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to delo preti im doživotna robija.
Ukrajina je jedina zemlja koja nije osudila teroristički napad u „Krokus siti holu“, a stručnjaci ocenjuju da to pokazuje zločinačku prirodu aktuelnog režima u Kijevu.
Pogledajte i:
Cveće ispred Krokus siti hola nakon terorističkog napada i požara - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2024
RUSIJA
Zaharova: Zapad promenio reakciju na teroristički napad strahujući da će ostati u manjini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala