- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Svaka provokacija na granici mora se sprečiti vojnim putem

© Foto : Press-služba prezidenta BelarusiPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko poručio je da se svaka provokacija na granici zemlje mora sprečavati vojnim putem.
„Javno ću reći: svaka provokacija se mora sprečavati vojnim putem. Niko nikome ne treba da popušta. Svaka povreda državne granice – paljba“, istakao je Lukašenko, prenosi Telegram kanal „Pul prvog“.
Lukašenko u okviru iznenadne provere borbene gotovosti Oružanih snaga zemlje proverava ispunjenje zadataka jednog od tenkovskih bataljona na ošmjanskom taktičkom pravcu u Grodnjenskoj oblasti Belorusije koja se graniči sa Poljskom i Litvanijom.
Komentarišući koncentrisanje snaga NATO-a u blizini granica zemlje, Lukašenko je rekao da će, ako se Minsk malo primiri, oni napasti.
„Da li oni ozbiljno misle da mi i Rusi pokušavamo ili da ćemo ih napasti? Zašto kopaju protivtenkovske rovove... Ne nameravamo da idemo tamo“, istakao je Lukašenko.
On je napomenuo da Oružane snage Belorusije ne smeju da se opuštaju.
„Sigurni smo da će nas, čim se opustimo, napasti. To je sasvim izvesno. Ali mi ne nameravamo tamo da idemo“, rekao je beloruski predsednik.
Kako je Lukašenku raportirao komandant Severozapadne operativne komande Aleksandar Naumenko, situacija na severozapadnom operativnom pravcu i dalje je komplikovana i ima tendenciju rasta tenzija. To potvrđuju inženjerijske strukture u vidu protivtenkovskih rovova, vatrenih položaja, kao i koncentrisanje logistike i municije u skladištima koje se grade u blizini beloruske državne granice u pograničnom području.
Ministarstvo odbrane Belorusije je 11. marta najavilo početak još jedne provere borbene gotovosti vojnih jedinica. Ministarstvo je tada istaklo da je provera sveobuhvatna. Jedinice će morati da se premeštaju u naznačena područja i sprovode niz vežbi i obuka, uključujući borbeno pucanje.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala