- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Lopov se sam odaje“: Moskva ogorčena zbog blokiranja sednice SB UN o bombardovanju Jugoslavije

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaSednica Saveta bezbednosti UN
Sednica Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
Pratite nas
Rusija je ogorčena zbog neprofesionalnog ponašanja francuske delegacije koja je sprečila održavanje sednice SB UN o agresiji NATO na Jugoslaviju, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Ogorčeni smo zbog nekorektnog i neprofesionalnog ponašanja Francuske, jedne od pet stalnih članica Saveta bezbednosti kojima je poverena posebna istorijska obaveza da u Savetu poštuju privremeni poslovnik i druge norme njegovog rada, koji su se godinama formirali na osnovu međusobnog uvažavanja i uzajamnih interesa“, navodi Zaharova.

Ona je objasnila da je 25. marta francuska delegacija u UN u Njujorku, uz podršku drugih zapadnih delegacija, sprečila održavanje sednice Saveta bezbednosti, posvećene 25. godišnjici agresije NATO na Jugoslaviju, koja je bila odobrena u zvanično usvojenom programu rada SB UN za tekući mesec.

„Sa naše strane pristali smo na ustupke i složili smo se da se kao govornik na sednici pozove predstavnik sekretarijata NATO – organizacije koja je direktno odgovorna za uništavanje Jugoslavije i stvaranje žarišta nestabilnosti na Balkanu. Žalimo što je japanska delegacija, koja predsedava u SB UN, popustila Francuzima i održala proceduralno glasanje o tački dnevnog reda za koju su glasale Rusija, Kina i Alžir. Ostale članice Saveta bile su uzdržane, između ostalog i zbog pritiska zapadnih delegacija“, navodi Zaharova.

Ona je istakla da je na taj način „ukazano nečuveno nepoštovanje prema ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću koji je doputovao u Njujork kako bi učestvovao na pomenutoj sednici“.
„Smatramo da suštinu takvog neprimerenog ponašanja francuske delegacije precizno opisuje ruska poslovica: lopov se sam odaje“, konstatovala je Zaharova.
Takođe je poručila da ruska strana namerava da insistira na tome da se sednica SB UN o NATO agresiji na Jugoslaviju održi na ovaj ili onaj način, jer to nije samo jedan u nizu događaja u istoriji, nego prekretnica u formiranju trenutne situacije na Balkanu.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Izložba fotografija “Zašto?” iz foto-dokumentacije ruske novinske agencije i srpskog dnevnog lista ,,Večernje Novosti“ koja svedoči o agresiji NATO na SR Jugoslaviju - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2024
SRBIJA
Bocan-Harčenko: Zapad blokirao održavanje sednice SB o NATO agresiji na SRJ – jer se plaši istine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala