Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sramni potez NATO baš na godišnjicu jezive agresije nad Srbijom – sprema se odgovor

© Foto : video skrinšot/Jutjub/KTV TelevizijaNATO agresija 1999. godine
NATO agresija 1999. godine - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
Pratite nas
Odluka Parlamentarne skupštine NATO da na dan početka agresije ove vojne alijanse na našu zemlju 1999. godine podigne saradnju sa takozvanom državom Kosovo na viši nivo, praktično je zabadanje prsta u oko Srbiji i davanje na legitimitet njihovoj veštačkoj tvorevini.
Ovo je zaključak sagovornika Sputnjika general-majora Mitra Kovača, osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma i Ljubinka Đurkovića pukovnika i komandanta odbrane Košara, na odluku vrha NATO alijanse da takozvanoj državi Kosovo dodeli status pridruženog člana.
Kovač smatra da je ovo znak da NATO namerava da lažnu državu Kosovo uvede u ovu organizaciju.

NATO šamar Srbiji

„Vidljivo je svakome ko hoće da vidi da NATO ima nameru da da i unutrašnji i spoljni legitimitet Kosovu. Ovaj novi status je najviši nivo prisustva u Parlamentarnoj skupštini do punopravnog članstva. NATO ima cilj da promoviše Kosovo, a ovaj potez to govori. Oni žele ovako i da poruče državama koje nisu priznale Kosovo da se pripreme da to učine. Dakle, da ne odustaju od Kosova. Doduše, to je bilo vidljivo i u dosadašnjoj njihovoj saradnji u opremanju sa oružjem obukom i tako dalje,“ napominje Kovač.
Dodani motiv je priprema KBS za učešće u NATO misijama, naročito u Ukrajini, a da se stvari u tom pravcu kreću to smo mogli već da vidimo i preko vojne donacije Ukrajini od strane Prištine ali i učešća njihovih ljudi, dobrovoljaca, u okviru oružanih snaga Ukrajine, ističe Kovač.
„Ovo je svakako veliki šamar za Srbiju od strane NATO, posebno jer smo bili spremni da skinemo moratorijum na održavanje vojnih vežbi sa Amerikom i NATO. U svakom slučaju, smatram da bismo trebali da uzvratimo na ovaj potez NATO tako što bi se saradnja sa njima i sa Amerikom svela na minimum, a osnažila saradnja sa ODKB“ ocenjuje Kovač.

Nastavak NATO agresije

Đurković sve ovo vidi kao nastavak NATO agresije na Srbiju koju je započeo bombardovanjem 1999. godine, ali drugačijim sredstvima.
„Oni od samog starta krše i Kumanovski sporazum i Rezoluciju 12 44, tako da je činjenica da je agresija prekinuta ovim aktima ali NATO je nastavo svoju agresiju protiv Srbije samo ne oružjem već drugim sredstvima - političkim diplomatskim, ekonomskim... Tako da sada imamo njihov pokušaj koji je u zenitu, a to je da konačno porobe Srbiju,“ smatra Đurković.
Po njegovom mišljenju, ovo „penjanje“ Prištine u NATO savezu može da bude i znak da se sprema u budućnosti neka agresija na Srbiju.
„Mi nikada nismo bili neko ko osvaja već neko ko se kroz istoriju samo branio. Priština već duže vreme priča kako joj od Srbije preti opasnost, što je apsurdno. Više mislim da se to govori ne bi li NATO imao opravdanje da postupa kako postupa,“ smatra sagovornik Sputnjika.

„Tradicija“ zapada prema Srbiji

Na pitanje, Zašto je baš 24. mart odabran za datum kada će NATO da objavi novu odluku, naš sagovornik kaže:
„Planeri na Zapadu dobro znaju da su nama značajni datumi bitni, bilo da su verski ili istorijski. Setimo se da je napad na Košare počeo na pravoslavni Vaskrs, da su Slobodana Miloševića izručili na Vidovdan… Taj odabir datuma im je u neku ruku postao „tradicija“, objašnjava Đurković.
Ono što, kako on kaže, Zapad izgleda zaboravlja ili neće da shvati i vidi, je to da se vreme promenilo i da je došlo do prekretnice u globalnoj politici, i da oni nisu više jedina sila, već da se uzdigla i druga sila kao zaštitnica pravdoljubivog sveta.
Inače, takozvani ministar odbrane Kosova Ejup Maćedonci pozdravio je odluku Parlamentarne skupštine NATO-a da Kosovo dobije status pridruženog člana te skupštine i ocenio da je to veliki korak za bezbednost Kosova i regiona.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
SRBIJA
Baš danas! Vučić o pridruživanju Prištine Parlamentarnoj skupštini NATO
Govornica u konferencijskoj sali u sedištu NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
SRBIJA
Kosovo dobilo status pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala