- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sijarto: Mađarska nikad neće poslati vojsku u Ukrajinu ─ to je crvena linija

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
Pratite nas
Mađarska nikada neće slati vojsku i oružje u Ukrajinu, to je čvrst stav Budimpešte, izjavio je ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto.
„Mađarska ima veoma čvrst stav po ovom pitanju. Za nas je to crvena linija. Nikada nećemo slati oružje Ukrajini i očigledno je da ne šaljemo vojnike“, rekao je Sijarto novinarima na marginama foruma „Atomekspo“.
On je dodao i da se Mađarska nikada ne bi složila sa zapadnim sankcijama ruskoj atomskoj energiji.
„Sve dok postojimo, nikada se nećemo složiti sa sankcijama nuklearnoj industriji (Rusije), to se neće desiti. Naš nacionalni interes je da nastavimo saradnju sa ruskom nuklearnom industrijom“, istakao je ministar.
Prema njegovim rečima, Savet EU još ne raspravlja o novom, 14. paketu sankcija Rusiji.
Sijarto je istakao da je Mađarska zadovoljna saradnjom sa ruskom državnom korporacijom „Rosatom“ u okviru projekta nuklearne elektrane „Pakš 2“ i nisu joj potrebni novi izvođači.
„Mogu da kažem sledeće: ovo je apsolutno međunarodni projekat i ‘Rosatom’ je glavni izvođač. Postoji nekoliko stranih podizvođača, među kojima su Amerikanci, Nemci, Francuzi, Švajcarci i Austrijanci. Potpuno smo zadovoljni saradnjom sa ‘Rosatomom’, nisu nam potrebni drugi dodatni izvođači“, zaključio je ministar.
„Atomekspo“ je najveći međunarodni forum o nuklearnoj energiji, koji se održava na Federalьnoй territorii „Sirius“. Organizator foruma je ruska agencija za atomsku energiju „Rosatom“.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala