Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

SB UN odbio ruski predlog, neće raspravljati o NATO agresiji na SR Jugoslaviju

© AP Photo / Seth WenigČlanovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
Pratite nas
Zemlje članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nisu danas izglasale da se na dnevni red sednice, koja je počela u Njujorku, stavi inicijativa Rusije da se raspravlja o NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine. Za su glasale tri članice SB UN - Rusija, Kina i Alžir, glasova protiv nije bilo, a 12 zemalja je bilo uzdržano.
Glasanju je prethodila duga rasprava između ambasadora Rusije i Francuske, Vasilija Nebenzje i Nikolasa de Rivijea koji su izneli oprečne stavove o potrebi da se o bombardovanju NATO 1999. godine raspravlja pred ovim telom.
Stalni izaslanik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja zatražio je da se održi otvoreni brifing u SB UN o posledicama NATO agresije na Jugoslaviju po međunarodnu mir i bezbednost u svetu.
Ruski ambasador je rekao da je jasno da se izvestan broj članica protivi ovakvoj raspravi jer je "agresija NATO pokrenuta pod lažnim pretekstom", zbog čega ovo pitanje "nije vezano za istoriju već i za stvari koje se na Kosovu dešavaju i sada".

"Ovih dana se čitav svet seća žrtava tragičnih događaja na Balkanu čiji je uzrok bila ilegalna agresija NATO-a. Razumem da je za predstavnike NATO-a za ovim stolom neprijatno da ovo čuju i da se o tome raspravlja, ali je važno o tome diskutovati, ne samo zbog toga što je bilo, nego i zbog toga što se sada dešava u tom regionu", poručio je ruski ambasador.

"Rusija je ovo predložila bez konsultacija sa Srbijom koja je stavljena pred svršen čin. Rekao sam srpskim diplomatama da ovakva sednica neće biti održana.. Pozivam predstavnika Ruske Federacije da, recimo sutra, održi ovakvu raspravu u aria formatu", rekao je francuski ambasador.
Američki predstavnik javio se za reč i rekao da Amerika stoji iza postupaka NATO-a te da je NATO uradio ono što je bilo neophodno da bi se zaustavilo "etničko čišćenje".
"Sednica je sazvana zbog ruskih destabilizujućih namera vezanih za ovaj region", rekao je on.

Šta je prošle nedelje usvojila Državna duma

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je ranije danas da će sednica početi, ali da je neizvesno da li će biti održana do kraja, jer neke zapadne zemlje traže proceduralno glasanje pre usvajanja dnevnog reda.
Rusija je još početkom marta predložila održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećeno 25. godišnjici NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, a Japan kao predsedavajući Saveta bezbednosti je podržao tu inicijativu i zakazao sednicu.
Ruska Državna duma je prošle nedelje usvojila nacrt dokumenta o NATO agresiji na SR Jugoslaviju kojim će se obratiti UN. U dokumentu je ocenjeno da su agresijom stvorene pretpostavke za nove vojne akcije širom sveta pod „maskom navodne borbe za vrednosti slobode i demokratije“.
Tim dokumentom pozivaju UN, da osude vojnu operaciju zemalja NATO protiv suverene Jugoslavije, da se suprotstave pokušajima menjanja istorijske istine o tragičnim događajima 1999. u korist Zapada i da preduzmu mere kako bi se zemlje članice NATO pozvale na međunarodno-pravnu odgovornost za agresiju koja je izvršena bez odluke SB UN.
Sednica SB UN bila je i jedna od tema razgovara koji su u četvrtak u Moskvi imali Dačić i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Vazdušni napadi NATO-a na SRJ, izvršeni bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine.
NATO bombardovanje dovelo je do smrti više od 2.500 ljudi, uključujući 87 dece, a pričinjena je šteta od sto milijardi dolara.
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
SRBIJA
Sramno saopštenje NATO zemalja povodom godišnjice zločina
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala