- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Noćas bilo pomračenje Meseca, uskoro će se i Sunce „pomračiti“

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaPomračenje Meseca
Pomračenje Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
Pratite nas
Najduže pomračenje Meseca u poslednjih 500 godina dogodilo se rano jutros, ali nažalost nije moglo da se vidi iz Srbije. Vrhunac pomračenja dogodio se kada je 97 odsto površine Meseca bilo prekriveno senkom Zemlje.
Ovo je prvo od dva pomračenja Meseca ove godine, a naredno će se desiti 18. septembra.
„Pomračenje se dešava kada jedno nebesko telo uđe u senku drugog. Dok Sunce obasjava Zemlju, Zemlja baca senku iza sebe. Kada Mesec uđe u senku dešava se pomračenje, koje mogu da vide svi oni kojima je tog trenutka Mesec iznad horizonta. Nama trenutno nije, pa nismo mogli da ga vidimo“, kaže za RTS astronom Jovan Aleksić.
Naredno pomračenje Meseca, 18. septembra, biće vidljivo iz Srbije, ali se radi o blagom pomračenju, tokom kog će samo deo Meseca ući u senku.
Pošto pomračenje Meseca i Sunca idu „u paketu“, tako vrlo brzo možemo očekivati i pomračenje Sunca 8. aprila, ali opet će, nažalost, moći da ga prate samo ljudi iz Severne Amerike.
Svi oni koji žele više da saznaju o tome i mnogim drugim astronomskim temama mogu da dođu petkom i subotom od 16 časova u planetarijum na Kalemegdanu, gde se organizuje besplatan kurs za građane i nije potrebno nikakvo posebno predznanje.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala