Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Rusija: NATO intervencija na SRJ bila je čin grubog kršenja međunarodnog prava

© Foto : video skrinšot/Jutjub/KTV TelevizijaNATO agresija 1999. godine
NATO agresija 1999. godine - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
Pratite nas
Povodom 25. godišnjice od NATO agresije na SR Jugoslaviju, ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije je podsetilo da je Rusija odmah osudila vojnu agresiju severnoatlantske alijanse uz ocenu da je reč o grubom kršenju međunarodnog prava.
"Kako je tadašnji ruski premijer Jevgenij Pimakov rekao - napad NATO nije bio samo agresivan udarac nekoj zemlji već i udar na ceo svetski poredak koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata", navodi se u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu ruskog MSP.
Za 11 nedelja bombardovanja koja su počela na današnji dan 1999. godine, NATO je na SR Jugoslaviju ispalio 3.000 krstarećih projektila, bačeno je 80.000 tona bombi, uključujući kasetne granate i municiju sa osiromašenim uranijumom, podseća se u saopštenju ruskog MSP.
"Prema podacima srpskih vlasti, tokom varvarskih bombardovanja poginulo je oko 2,5 hiljada ljudi, uključujući 89 dece. Povređeno je 12.500 hiljada stanovnika i uništeno 1.500 naselja. Procenjena materijalna šteta varira od 30 do 100 milijardi dolara", navodi rusko ministarstvo.
Ističe se da je vojna operacija SAD i NATO protiv zvaničnog Beograda preduzeta bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, pod izgovorom zasnovanom na neosnovanim optužbama da su vlasti SR Jugoslavije izvršile "etničko čišćenje" u srpskoj autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, što je navodno izazvalo humanitarnu katastrofu u regionu.
"Pre 25 godina, NATO avioni su pokazali svetu šta zapravo znači tzv. humanitarna intervencija, termin koji je koristilo rukovodstvo Sjedinjenih Država i NATO za raketne napade i bombardovanje vojnih i civilnih ciljeva Savezne Republike Jugoslavije, čije je rukovodstvo, u cilju očuvanja jedinstva zemlje, bilo prinuđeno da vodi oružanu borbu protiv albanskih separatista na KiM", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.
Spomen-kripta novim kosovskim junacima u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu  - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2024
SRBIJA
NATO agresija, 25 godina posle: Otkrivena spomen ploča novim kosovskim herojima
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala