Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

SPUTNJIKOVA PREMIJERA Sumrak Zapada počeo na nebu iznad Srbije /video/

© AP Photo / strBombardovanje Novog Sada 24. marta 1999. godine
Bombardovanje Novog Sada 24. marta 1999. godine - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2024
Pratite nas
Pre tačno četvrt veka 24. marta, NATO je započeo stravični zločin nad SR Jugoslavijom. Prvi put u istoriji, 19 zemalja Severnoatlanskog saveza varvarski je bombardovalo jednu državu bez odluke Saveta bezbednosti, što je označilo slom međunarodnog prava. Tim povodom Sputnjik emituje dokumentarnu emisiju „Sumrak Zapada počeo na nebu iznad Srbije”.
Agresija nad SR Jugoslavijom bila je i početak kraja zapadnih vrednosti, početak kraja zapadne slobode medija, zapadne demokratije, zapadnih principa ali i Zapadne moći. Konačan slom, taj i takav Zapad danas doživljava u Ukrajini u sukobu s Rusijom. Tu se završava crni krug otvoren na nebu iznad Srbije.

Između kataklizme i katastrofe

Nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović rekao je da se naša zemlja tada nalazila u dramatičnoj dilemi između kataklizme i katastrofe i da nismo mogli da pristanemo na dokument koji nam je ponuđen u Rambujeu.
„Ostaje da se vidi zašto je bio potreban rat i onda dolazi poslednja stvar: sutra dan kad smo potpisali i Rezolucij 12 44 I izglasao Savet bezbednosti na njihov predlog oni su ga prekršili i od tada počinje priča o ratovanju prekršenim sporazumima. To je nova definicija ratova Amerike. Na krupnom planu to su sporazumi iz Minska za koje Merkelova rekla da su tranzitni period ka naoružavanju Ukrajine i realizaciji nečeg što liči na “Oluju” iz Hrvatske. Svestan toga Putin je iskoračio prvi i primenio akciju koja se zove specijalna operacija. Sve dok Amerika ima osećaj svemoći, ona će primenjivati nešto što je u diplomatiji posle Drugog svetskog rata bila jeres. Nadam da će nova ravnoteža sila vratiti poštovanje sporazuma u međunarodnu politiku,“ rekao je Šainović.

Hibridna agresija na države istoka

Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, smatra da je nažalost u agresiji NATO pronađen smisao da se svih tadašnjih 19 članica objedinilo oko te strateške ideje, prvenstveno Nemačke, Britanije i Amerike.
„Sve ovo što je počelo sa nama to jeste hibridna agresija na sve države istoka koje su bile članice Varšavskog ugovora, koje su bile deo Sovjetskog Saveza. Mnoge od njih su primljene i preobražene u sistem vrednosti Zapada bez nekog rata, a sada to čine uz primenu vojne sile posredno preko ukrajinske vojske i stradanja ukrajinskog naroda. Sloboda i bezbednost Ruske Federacije jeste u tome da dovede ovu krizu u Ukrajini do kraja shodno svojim strateškim interesima“, naglasio je Kovač.

Početak „fejk njuza“ bio je 1999.

Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu bio je prisutan na pres konferenciji kada je Vilijam Voker, šef misije OEBS-a utrčao u salu Medija centra u Prištini i insistirao na kvalifikaciji Račka kao zločina protiv čovečnosti da bi imao povod za NATO agresiju.
„Uvek kažem da je 1999. bila koren onoga što je danas “fejk njuz”. Karakteristika tog perioda je da je postojao pokušaj neke vrste potpunog jednoumlja u uslovima u kojem je geopolitički Zapad toliko dominirao u informativnom smislu da je to jednostavno bilo lako, s obzirom da nije imao ozbiljnu konkurenciju ni iz Rusije, ni iz Kine. Ipak, mislim da je jedna od dobrih posledica to što je su se mnogi u Moskvi i u Pekingu otreznili - mi danas ne bismo možda imali Sputnjik i ni RT da nakon NATO agresije u Moskvi nisu shvatili da je jednostavno nemoguće stvarati multiporan svet bez multipolarnosti u informativno- komunikacionom smislu,“ smatra Mitić.

Kosovski junaci novog doba

Istoričar Saša Adamović objašnjava da smo te 1999. godine bili izolovana država, država koja se raspala u krvavom građanskom ratu, a kao nekakav ružni šlag na tortu došlo je to nesrećno bombardovanje.
„Te 1999. godine NATO je uprkos svim svojim poveljama i zaklinjanima u svoju odbrambenu ulogu zapravo kroz tu agresiju prekršio i sopstvene povelje. Mislim da smo se mi tada bez obzira na sve zaista junački držali i borili i drago mi je što i dan danas imamo priliku da govorimo ili da gledamo ili da razgovaramo upravo o onim junacima, kosovskim junacima novog doba, koji su zapravo ponovili onaj herojski podvig junaka kosovskog mita iz Srednjeg veka,“ rekao je Adamović.

Odsustvo politike i prisustvo haosa

Stanko Crnobrnja, reditelj i profesor Fakulteta za medije i komunikacije, naglasio je da Zapad vodi politika koja je podržana vrlo agresivnom diplomatijom i još agresivnijom propagandom i manipulacijom istinom koja se planirala poodavno.
“Citiraću Henrija Kisindžera koji je rekao kada je počela ova velika tragedija u Ukrajini - ako demonizujete predsednika Putina, to nije politika, to pokazuje odsustvo politike. To se desilo i nama. To je faktički bilo odsustvo politike i prisustvo haosa i ambicije jedne grupe moćnih ljudi ne samo u Vašingtonu, nego i u Nemačkoj. Oni su želeli da preraspodele odnose u svetu kako su oni mislili da treba da budu raspoređeni i to nije bila politika, to je bila faktički destrukcija. Mi to sada jasno vidimo i sve više i više to odsustvo stvarne politike dovodi do većih problema. Činjenica je da se to odsustvo konkretne spoljne politike vraća kao bumerang svim tim državama počevši od Nemačke pa preko Velike Britanije do Francuske, Kanade i Sjedinjenih Država."

Rat koji je počeo 1999. ruske trupe će završiti tamo gde treba

Ratni reporter i direktor Ruskog doma Evgenije Baranov prisetio se da kada su počeli događaji u SR Jugoslavije, u martu 1999. izveštačima se činilo da počinje nekakav proces, koji je mnogo dugoročniji i ozbiljniji od običnog napada SR Jugoslaviju, tačnije, na ono što je od nje u tom trenutku ostalo.
„Niko od nas tada nije mogao da pretpostavi razmere onog kako će se sve to završiti posle dvadeset i nešto godina. Po mom mišljenju, treći svetski rat počeo je ovde, u Jugoslaviji, sa bombardovanjem. Činilo se da će se sve to završiti za tri dana, nedelju dana, da će se završiti time što će samo zaplašiti Beograd, a da će dalje krenuti politika. Beograd nisu uspeli da zaplaše, a politika je počela tek posle 78 dana... Sve što se dešavalo s Jugoslavijom zapravo je bilo namenjeno nama, a na Jugoslaviji su samo vežbali. Iskreno verujem da će onaj rat koji je počeo ovde marta 1999. godine u najskorije vreme završiti naše trupe tamo gde on i treba da bude završen,“ rekao je Baranov.
Za sliku i montažu dokumentarne emisije „Sumrak Zapada počeo na nebu iznad Srbije“ bili su zaduženi Dejan Simić i Gavro Dešić, za ton i rasvetu Zoran Ergić i Bogdan Pantić, rasvetu Bogdan Pantić. Grafičku obradu uradio je Branko Maksimović, a producentkinja je bila Milica Marković. Autorka Nataša Milosavljević.
Most na Limu koji je bio meta NATO avijacije i pogođena prodavnica u kojoj su deca stradala - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2024
MOJA PRIČA
NATO je ubio celo naše mesto i onda smo ušli u – NATO
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala