Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Na pragu osude: Hoće li se UN izjašnjavati o NATO agresiji na našu zemlju

CC0 / Javno vlasništvo / Ulica Beograda nakon naleta zasipanja bombama NATO-a 1999. godine
Ulica Beograda nakon naleta zasipanja bombama NATO-a 1999. godine - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2024
Pratite nas
Lako može da se desi da se tekst o nezakonitom bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine, sa kojim bi Moskva, sa ciljem da se taj akt osudi, mogla da izađe na sednici Saveta bezbednosti UN, ako ona bude sazvana, nađe i na nekoj od narednih sednica Generalne skupštine ovog tela, mišljenja je diplomata Zoran Milivojević.
Državna duma Rusije je na plenarnoj sednici usvojila nacrt obraćanja u vezi sa 25. godišnjicom NATO bombardovanja Jugoslavije, dok je ruska misija pri UN zatražila i održavanje sednice Saveta bezbednosti UN o ovoj temi.

Ostaće zauvek zapisano

Tekst obraćanja Ujedinjenim nacijama usaglašen je u oba doma Fedralne skupštine Rusije, Dumi i Savetu Federacije, a njime se pozivaju sve međunarodne parlamentarne organizacije i parlamenti stranih država da osude vojnu operaciju zemalja NATO protiv Jugoslavije 1999. godine koja je izvedena bez odobrenja SB UN.
Državna duma Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2024
RUSIJA
Predsednik Državne dume: Svet je dužan da kazni krivce za uništenje Jugoslavije
Diplomata i bivši ambasador dr Zoran Milivojević smatra da Savet bezbednosti UN taj nacrt neće prihvatiti, odnosno države Zapada koje su bile i inicijatori agresije na tadašnju SRJ, ali ističe da je to manje bitno od samog koraka koji je Rusiju ovom smeru napravila.
„Ovo je stav Rusije kojim samo potvrđuje razlog zbog koga je i tražila tu sednicu i da ta tema bude na dnevnom redu SB. A što se tiče odlaska na Generalnu skupštinu UN ovog pitanja posle debate u Savetu bezbednosti i podsećanja na taj čin, to je stvar diplomatskog angažmana Moskve,“ kaže Milivojević za Sputnjik.
On ističe da, imajući u vidu da je stanje u UN podeljeno, pre svega po pitanju Kosova i Metohije i nekih drugih tema, vredi se zalagati da ovo tema dobije svoju raspravu i Generalnoj skupštini UN .

Moguća je sednica GS UN

„Uz dosta diplomatskog i političkog angažmana čak sam uveren da bi takav tekst mogao da bude usvoje od strane Generalne skupštine Zjedinjenih nacija,“ ocena je Milivojevića.
Prema njegovim rečima, postoje dve procedure, postupka po kojima bi ovakav nacrt mogao da se nađe na dnevnom redu neke naredne sednici GS UN.
„Prvo, to zavisi od zemlje predlagača, u ovom slučaju Rusije koja može da okupi određenu grupu država koje su saglasne sa njenim stavom i da se to tako nađe na debati sednice u Ujedinjenim nacijama. Naravno, ishod niko ne može da prejudicira. Drugi put je da sama GS, s obzirom da ima uvid u sve debate koje se obavljaju u SB UN, inicira sednicu na ovu temu u nekom narednom periodu,“ objašnjava Milivojević.
U svakom, slučaju zaključuje naš sagovornik ono što je sigurno jeste da će za budućnost ostati trag da je ova tema pokrenuta u Ujedinjenim nacijama, što je od neprocenjivog značaja.

Cilj akcije Rusije

U tekstu obraćanja koji je usaglašen u Moskvi takođe piše i da je ovo pokušaj da se suprotstave pokušajima menjanja istorijske istine o tragičnim događajima 1999. godine u interesu kolektivnog Zapada, i da preduzmu mere kako bi se zemlje-članice Alijanse pozvale na međunarodno-pravnu odgovornost za agresiju protiv SRJ.
Kako se ističe, činjenica da je napad zemalja NATO na Jugoslaviju prošao nekažnjeno stvorila je preduslove za nove vojne akcije širom sveta pod maskom izjava o borbi „za vrednosti slobode i demokratije“.
Takođe se navodi da je ubeđenost kolektivnog Zapada u njegovu nepogrešivost i to da ima pravo da odlučuje o sudbinama drugih naroda i država dovela do stvaranja neonacističkog režima u Ukrajini koji je nakon državnog udara 2014. godine krenuo da sprovodi politiku genocida nad ruskim stanovništvom i pokrenuo oružani sukob na teritoriji te zemlje.
NATO avioni B-52 uzleću sa britanskog aerodroma Fejrford tokom bombardovanja SRJ 1999. - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2024
SRBIJA
SPUTNJIK SAZNAJE Zapad pokušava da spreči održavanje sednice SB UN o NATO agresiji 1999.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala