Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština samo kupuje vreme, nema tu dogovora

© Foto : snimak sa ekrana/IksDirektor kancelarije za KiM Petar Petković i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2024
Pratite nas
Priština samo glumi da je zanima razgovor i dijalog jer na taj način kupuje vreme da što brže ostvare svoj cilj a to je da što više Srba ode sa Kosova i Metohije. Ništa im ne verujem, kaže profesor Stevica Deđanski.
U Briselu je posle četiri sata razgovora direktora kancelarije za KiM Petra Petkovića i glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija uz prisustvo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka završen sastanak, na kome je dogovoreno da se dijalog nastavi iduće nedelje. Glavna tema je bila ukidanje dinara ali i formiranje ZSO na čemu je insistirala srpska strana.

Priština samo kupuje vreme

Prištinski mediji navode da je Bisljimi posle sastanka naveo da je on završen obavezama dve strane da do 22. marta dostave predloge za rešavanje pitanja o upotrebi srpskog dinara na Kosovu.
Iako deluje da je ovaj sastanak doveo do nekog pomaka u dijalogu dve strane, profesor Stevica Deđanski predsednika Centra za razvoj međunarodne saradnje ne misli tako.
„Siguran sam da epilog ovog razgovora i dogovora nije nikakvo spuštanje lopte od strane Prištine, niti ideja da se ide u pravcu daljeg dijaloga. Oni imaju svoju agendu za koju imaju podršku kolektivnog Zapada, a pre svega Nemačke i Velike Britanije i naravno Amerike i zato osećaju da nema potrebe da urade bilo šta, niti da se ponašaju u skladu sa preuzetim obavezama,“ uveren je Deđanski.
Po njegovom mišljenju, ovde se radi o „običnom glumatanju“ od strane Prištine da hoće neki kompromis/ dogovor, jer je, kako kaže, Bisljimi samo potvrdio ono što je Kurti već rekao - da neće biti nikakvog dogovora oko dinara koji je u neskladu sa njihovom Centralnom bankom.
„Oni i kada razgovaraju, razgovaraju sa idejom da samo kupe još malo vremena dok ne postignu svoj cilj koji je po meni vrlo transparentan, a to je da proteraju ili oteraju ili nateraju Srbe, ako ne sve onda što više njih, da odu sa Kosova i Metohije. I sve što rade usmereno je ka tom jednom cilju,“ uveren je Deđanski.

Postupamo ispravno

Kako je rekao, naša strana, u ovom slučaju direktor kancelarije za KiM Petar Petković, postupio je upravo onako kako i treba da postupamo.
„Ono što mi radimo i što je Petković dobro uradio i izjavio jeste da mi treba da potenciramo sve što oni krše počev od ovog zadnjeg sa dinarom ali i vraćajući se non-stop na poštovanje Briselskog sporazuma, odnosno ispunjenje obaveze Prištine iz tog sporazuma čiji su garant bile zemlje EU I Amerika. Na taj način, mi uvek vraćamo loptu u igru jer bi druge neke varijante išle nama na štetu. Znači, naše je da podsećamo a njihovo je da krše očigledno. To što oni rade, za nas je u neku ruku i dobro, jer vrlo brzo će doći vreme kada će sve njihove odluke biti ništavne,“ zaključak je našeg sagovornika.
Petković je posle sastanaka rekao da je do direktnog razgovora došlo jer na tome insistira srpska strana, a prva stvar na kojoj su insistirali bilo je formiranje ZSO, kao prvo i glavno pitanje koje se odnosi na sudbinu i budućnost srpskog naroda, kao i pitanje dinara. On je rekao da je na sastanku istaknuto sve što otežava opstanak i život srpskog naroda na KiM, uključujući sve nasilne poteze, s obzirom i na embargo na srpsku robu koji traje devet meseci.
Pogledajte i:
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2024
SRBIJA
Petković iz Brisela: Istakli smo sve što otežava opstanak Srba na KiM, pronaći rešenje za Štedionicu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala