Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković iz Brisela: Istakli smo sve što otežava opstanak Srba na KiM, pronaći rešenje za Štedionicu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPetar Petković
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2024
Pratite nas
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je tokom trilateralnog sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom srpska delegacija istakla sve što otežava opstanak Srba na KiM.
On je nakon sastanka koji je trajao skoro tri i po sati rekao da je do direktnog razgovora došlo jer na tome insistira srpska strana.
Prema njegovim rečima prva stvar na kojoj su insistirali bilo je formiranje ZSO, kao prvo i glavno pitanje koje se odnosi na sudbinu i budućnost srpskog naroda, a drugo važno pitanje je pitanje dinara s obzirom na odluku Prištine da ukine dinar, što je, kako je rekao, teško za srpski narod.
On je rekao da je na sastanku istaknuto sve što otežava opstanak i život srpskog naroda na KiM, uključujući sve nasilne poteze obzirom i embargo na srpsku robu koji traje devet meseci.
"Razgovarali smo i o brojnim incidentima, zatvaranju srpskih institucija, srpske ambulante u Prištini, ponašanju policije prema Srbima, o veoma teškom položaju Srba i o uredbi o dinaru kojom su pogođeni Srbi koji primaju socijalna davanja, ali i naše institucije", rekao je Petković.
Prema njegovim rečima, za srpsku stranu ključno je formiranje ZSO, jer se time u potpunosti rešava finansiranje naših institucija predviđeno dogovorom.
"Bisljimi je insistirao na nekoj optimizaciji Ohridskog sporazuma, mi o formiranju ZSO, jer su na to potpis stavili i Beograd i Priština i EU. Vidite šta se dešava kada nema ZSO. Da ne govorimo da Srbi napuštaju KiM, šta se radi po pitanju izbora na severu. O svemu smo detaljno govorili i da rešenja moraju da se rešavaju kroz dijalog", rekao je on.
Petković je dodao i da je suština da se držimo dogovora i dogovorenog i da se nađu kompromisna rešenja za opstanak Srba.
"Ako se ovo nastavi Srba više neće biti i očekujem da nastavimo razgovore početkom naredne nedelje, u ponedeljak ili utorak, da budemo bliži dogovoru i idemo u pravcu rešenja koja se odnose na pitanje dinara. Mi se borimo za opstanak srpskog naroda na KiM", rekao je Petković.

Pronaći rešenje koje će uključivati nastavak rada Poštanske štedionice na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rekao da je za Srbiju važno da u dijalogu s Prištinom sa Prištinom nađe rešenje koje će uključivati nastavak funkcionisanja Poštanske štedionice na Kosovu i Metohiji.
Petković je podsetio da je Banka Poštanska štedionica na KiM od 2018. godine, da ima pet ekspozitura i da je zajedno sa Poštom vršila isplatu novca južno od Ibra.
Dodao je da ceo platni sistem ide preko Poštanske štedionice, preko 50.000 različitih računa i institucija i građana.
"Što bi sada se izmišljala topla voda i dodatno otežavao i onako težak položaj srpskog naroda, kad već postoje rešenja. Samo je stvar u tome da li neko hoće to rešenje ili neće. Ili, prosto, želi da ima za konačan cilj proterivanje srpskog naroda", izjavio je Petković u Briselu, odgovarajući na pitanje novinara
Petković je poručio da je za Srbiju najvažnije da pronađe rešenje koje podrazumeva da novac koji uplaćuje njenim građanima na Kosovu i Metohiji oni mogu i da podignu.
"Republika Srbija redovno i na vreme, na sve te račune naših sugrađana uplaćuje novac. Problem je što onda isplata ne može da se vrši ni u Poštanskoj štedionici, ni u poštama, južno od Ibra, jer dinara nema", rekao je Petković.
Naveo je da se Srbija bori da u nemogućim uslovima pronađe način da srpski narod na Kosmetu opstane i da može da nastavi sa svojim normalnim životom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala