- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Uzeli su mu šansu da uradi nešto što niko nikada nije

© AP Photo / David ZalubowskiNikola Jokić
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2024
Pratite nas
Da je bilo sreće, možda i pravde, Nikola Jokić je ove sezone mogao da postane čovek koji je uradio nešto što nikada niko nije u NBA ligi - da osvoji čak četiri uzastopne MVP titule! Imao je dve u nizu, bio favorit prošle godine, ali je titula tada dodeljena Džoelu Embidu. A, treba reći i da je za ovu tekuću sezonu prvi favorit.
Da je Jokić prošle sezone dobio MVP nagradu, a mnogi tvrde da je istu zaslužio više od Džoela Embida, ove sezone bi bio u trci za četvrtu uzastopnu takvu nagradu, što niko nikada nije uspeo.
Do sada su tri MVP titule vezali samo legendarni igrači Bil Rasel, Vilt Čemberlejn i Leri Bird. U tom nizu trebalo je da stoji i ime buckastog Somborca, ali... Ne stoji.
Zaustavio se na dve titule Jokić, ovaj put juri treću, ali ni ona neće biti u nizu sa prethodne dve, tako da ne samo da neće imati četiri u nizu, već u slučaju da ponovo bude MVP neće imati ni tri u nizu.
Propuštena je šansa da se ispiše veoma važna istorija. Jokić ruši neke manje važne, neke više važne rekorde, a ovo bi bilo nešto zaista impresivno.
Da je Jokić, kojim slučajem, prošle sezone krunisan MVP nagradom (što mnogi misle da bi bilo ispravno i pravedno), ove sezone mogao bi ne samo do četvrte vezane MVP nagrade, već bi mu to bila i četvrta ukupno, čime bi se izjednačio sa Viltom Čemberlejnom i Lebronom Džejmsom koji su na ukupno četiri individualne nagrade.
Ispred Jokića bi u tom slučaju ostali samo Majkl Džordan i Bil Rasel sa pet, te Karim Abdul Džabar sa šest MVP priznanja.
© AP Photo / Matt SlocumNikola Jokić i Džoel Embid
Nikola Jokić i Džoel Embid - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Nikola Jokić i Džoel Embid
Sa praktično oduzetom titulom prošle godine, Jokić je zapravo ostao na ukupno dve, pa će, ako ovaj put bude izabran za najboljeg igrača lige, to biti ipak njegov treći, a ne četvrti trofej. Naravno, u pitanju je više nego impresivan rezultat vredan divljenja u decenijama koje slede. Nešto što će se pamtiti i prepričavati. Nešto što ne treba uzimati zdravo za gotovo.
Ali...
Kada se zna koliko je bio dominantan prošle sezone i da je ostao bez nagrade... Ostaje gorak ukusu u ustima. Naravno, pitanje je i da li će mu dominacija ove sezone doneti nagradu. Kada znamo šta se desilo sa Embidom prošle, možda sada iz grma iskoči neko drugo ime koje valja nagraditi, naravno nauštrb srpskog majstora.

Ko će do MVP titule ove godine?

Sezona NBA lige nalazi se u punom jeku, a prema poslednjim informacijama koje stižu sa Zapada, Nikola Jokić je na čelu trke za osvajanje nove MVP titule na osnovu tradicionalne ankete portala ESPN.

Prema određenim informacijama, Nikola je prvi favorit, a iza Jokića na listi favorita nalazi se Kanađanin Šej Gildžus-Aleksander, potom sledi Janis Adetokumbo, a za njim i Luka Dončić.

Podsećanja radi, ove sezone igrač mora da odigra najmanje 65 utakmica u regularnom delu (sa najmanje 20 minuta u igri), da bi mogao da se kvalifikuje za individualne nagrade.
Najveći Jokićev takmac Džoel Embid morao je na operaciju kolena i zato prema predviđanjima neće moći da ispuni uslov, samim tim je Jokićev put ka MVP tituli značajno olakšan.
Ukoliko ne bude nekih novih iznenađenja, Jokić bi ove sezone mogao da se domogne nove MVP titule, ukupno treće.
Da je bilo sreće, možda i pravde, bila bi - četvrta. U nizu.
Majami - Denver, Nikola Jokić, 4. utakmica - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
SPORT
Kako je Srbin naučio Amerikance da igraju pravu košarku
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
SPORT
Novi prijateljski susret Rusije i Srbije – ovoga puta slavile Srpkinje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala