- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Uroš Đurić: Srpski otpor je stvorio nacionalnu svest

© Sputnik / Sputnjik SrbijaMaša Radović i Uroš Đurić
Maša Radović i Uroš Đurić - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2024
Pratite nas
Meni nikad nije bilo jasno zašto su u Crvenoj zvezdi uzeli naziv Delije koje su bile užasne, turske, vojne, polulegalne formacije divljih bandi koje su pljačkale i ubijale upravo Srbe, a nisu se nazvali Husarima koji su bili istinski srpski vitezovi, kaže Uroš Đurić.
Ako pogledate bilo koju knjigu o tome videćete da ako je nešto bio doprinos svetskom ratovanju to je bila ta srpska laka konjica koja je upravo te Turke oduvala, dodaje on.
Gostujući u emisiji „Maša i...“ slikar i glumac Uroš Đurić otkrio je u kojim bojama vidi današnji svet, šta očekuje od razvoja veštačke inteligencije ali i kako se autonomija, na koju aludira naslov njegove predstojeće izložbe, odražava na njegovo celokupno stvaralaštvo.
„Za sada se u velikoj meri globalno vodi, ne samo u umetnosti, nego uopšte, u svim oblicima strukturnim naših života, jedna borba sa smislom, sa smislenošću. Mi prisustvujemo činjenici da se ide ka tome da se vrlo brzo ukine novac, da platežno sredstvo bude samo kartica. Vi ste do te mere u svakom trenutku, ne samo praćeni, nego se od vas očekuje da ste non-stop na usluzi, da ste non-stop dostupni. Ta opšta dostupnost je, u stvari, zamorna. Ona vam ne ostavlja baš mnogo toga u životu“, rekao je Đurić.
Govoreći o nepostojanju svesti o identitetu kod Srba, naš sagovornik je naveo primere uticajnih ličnosti iz srpske istorije za koje se malo zna, od Milice Despine preko Teodora Jankovića – Mirijevskog do familije Miloradović.
„Žao mi je što upravo taj period nije dovoljno prisutan u našoj svesti jer to su te kulture otpora koje su zapravo stvorile tu srpsku nacionalnu svest. To je stvorilo srpsku nacionalnu svest. Zato što je ona morala, onog trenutka kada je aristokratija počela da nestaje negde da opstane. I onda je taj narodni suverenitet upravo stvaran na toj kulturi otpora od 16. do 19. veka. I to je vrlo značajno razumeti“, zaključio je Đurić.
Gostujući u emisiji „Maša i...“ Uroš Đurić otkriva u kojim bojama vidi današnji svet, šta očekuje od razvoja veštačke inteligencije ali i kako se autonomija, na koju aludira naslov njegove predstojeće izložbe, odražava na njegovo celokupno stvaralaštvo.
Sa anđelom iz kultnog filma „Mi nismo anđeli“ razgovarali smo i o (ne)postojanju svesti o identitetu kod Srba, ali i o sputavanju umetnosti u 21. veku.

O emisiji „Maša i ...“

„Maša i ...“ je emisija portala Sputnjik Srbija u kojoj novinarka Maša Radović u formi kratkog video-intervjua razgovara sa poznatim ličnostima iz sveta politike, kulture, sporta... Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala