- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Alkaras primenio „tajnu“ taktiku i prekinuo istorijski niz Italijana

© AP Photo / Ryan SunKarlos Alkaras i Janik Siner
Karlos Alkaras i Janik Siner - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2024
Pratite nas
Neverovatnih 19 pobeda vezao je Janik Siner, a onda je tu seriju prekinuo Karlos Alkaras u polufinalu Indijan Velsa, gde je Italijana savladao i prošle godine. Za razliku od prethodnog, ovog puta odigrali su tri seta, a pobedi se činilo da je bliži Janik, sve dok Španac nije promenio taktiku.
U znatno boljoj formi na početku nove sezone je Janik Siner nego što je to slučaj sa Karlosom Alkarasom. Međutim, već na startu turnira u Indijan Velsu videlo se da je Španac uspeo da se probudi, pobošlja tenis i „zagrize“ baš onako kako je to činio prošle godine.
Da bi dokazao da je ponovo onaj stari morao je da prođe najtežu prepreku, odnosno Sinera što je tek delovalo nezamislivo kada je Italijan osvojio prvi set rezultatom 6:1. Španac se vratio i u naredna dva seta diktirao tempo i tako napravio potpuno neočekivani preokret.
Kada je Karlos posle pobede upitan kako je naredna dva seta osvojio rezultatom 6:3, 6:2 otkrio je da je promenio taktiku.
„Promenio sam taktiku, ali ne želim da otkrijem o čemu se radi, jer ćemo možda igrati i u Majamiju. Drugačije sam reternirao, bio sam više nazad. Trudio sam se da vratim svaki servis. Pokušavao sam da sebi dam mogućnost da igram duže poene i zato sam počeo bolje da se osećam od drugog seta“, objasnio je Alkaras.
Mladi Španac srećan je posebno zbog toga što će igrati prvo finale posle sedam meseci odnosno od Sinsinatija.
„Prvo zadovoljan sam što ću igrati ponovo u finalu. Drugo, pobedio sam Janika sa kojim imam sjajno rivalstvo. A prekinuo sam i njegovu seriju od 19 pobeda i za mene je neverovatno da sam bio u stanju to da uradim“, rekao je Alkaras.
Priznao je da mu nije bilo lako posle prvog seta koji je ubedljivo pripao Italijanu.
„Uvek kada igram protiv Janika, ja sam nervozan. Znam da moram da pružim 100 odsto da bih ga pobedio. Ali nisam bio nervozan jer je bio uspešniji u međusobnim mečevima, već mi to daje ekstra motiv. Pokušavam da uvek odigram najbolje što mogu sa njim i mislim da sam uspeo. Sada smo izjednačeni u pobedama, tako da, kada sledeći put budemo igrali, neću razmišljati o tome“, istakao je Alkaras.
Imao je Karlos i bizarne situacije tokom turnira. Meč sa Sašom Zverev prekinuo je roj pčela, a od njih je imao i ujede, a potom je i meč sa Sinerom bio prekinut zbog kiše. Šta je sledeće pita se i sam Alkaras?
„Baš smo Janik i ja pričali u pauzi i smejali se. Šta će biti u finalu ? Možda će neko uskočiti u teren. Zaista je teško početi meč i odmah stati, pa početi iznova. Nije mi bilo lako ponovo da se zagrevam ali sada sam srećan. Nisam dobro počeo, ali sam završio meč na visokom nivou“, zaključio je Karlos Alkaras.
Sa druge strane, Siner se osim izuzetnog protivnika susreo i sa povredom koja ga je omela da igra na nivou na kom je želeo u nastavku meča.
„Osetio sam sitne probleme na nekoliko mesta na telu i bilo mi je potrebno vreme da shvatim šta se dešava.. Posle tog peha sa desnim laktom osetio sam bol, bolela me je i ruka pa sam brinuo da mi se stanje može pogoršat. Ali to nije izgovor, on je igrao bolje. U svakom slučaju, mislim da ću biti spreman za Majami“, poručio je Siner.
Prilikom pada u trećem setu povredio je lakat.
„U trećem setu, kada sam pao, povredio sam lakat, ali i pre toga sam imao mali problem sa levim kolenom koje mi je na momente blokiralo. Krenuo sam u toj situaciji na loptu bez zadrške, to je deo igre, to je borba. Znao sam da je taj poen važan“, istakao je Janik.
Međutim, italijanski teniser nije previše razočaran jer smatra da je polufinale Indijan Velsa veliki uspeh.
„Neću dugo da razmišljam o prekidu ove serije. Bilo je pozitivno dok sam pobeđivao, čak je i sada pozitivno. Iako sam izgubio polufinale Indijan Velsa, to je i dalje odličan rezultat. Teško je kada se završi ovako, jer je ovo specijalno mesto za mene. Sledeći turnir je Majami i već razmišljam samo o njemu“, poručio je Italijan.
Objasnio je da mu protiv španskog tenisera nikada nije lako.
„Nikada nije lako protiv njega. Pokušao sam da pružim dobar tenis i to sam uspeo u prvom delu. Posle sam napravio nekoliko grešaka i momentum se promenio. Karlos je podigao svoj nivo. Bio sam previše predvidljv. I Daren Kejhil se složio sa mnom posle meča. Dobio sam lako prvi set i nastavio da igram na isti način. On je promenio svoj tenis, ja nisam svoj. Drugo, promašio sam previše forhenda“, objasnio je Siner.
Shvatio je i on da je Alkaras u jednom trenutku promenio taktiku.
„Karlos vam otežava stvari, vrši stalan pritisak. Promenio je nekoliko stvari taktički i to ću morati da proverim kada opet budemo igrali“, poručio je italijanski as.
Siner je pobedom mogao da obezbedi drugo mesto na ATP listi, ali na to će očigledno još morati da pričeka.
Karlos Alkaras i Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2024
SPORT
Medvedev „preživeo“ Amerikanca, a Alkaras „grešnika“ za finale Indijan Velsa /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala