Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Evo predloga za Amerikance: Nek odmah povuku priznanje Kosova i dobijaju Generalštab – zauvek!

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICA man walks past the building of former federal military headquarters in Belgrade on March 24, 2010, destroyed during the 1999 NATO air campaign against Yugoslavia.
A man walks past the building of former federal military headquarters in Belgrade on March 24, 2010, destroyed during the 1999 NATO air campaign against Yugoslavia. - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2024
Pratite nas
Amerikanci su izgleda rešili da oproste Srbima što su im razarali državu. Plan je da njihovi bogataši dobiju velelepnu zgradu Generalštaba u centru Beograda koju su NATO projektilima srušili u agresiji 1999. godine.
Deluje nadrealno, ali postepeno kao da postaje realnost.
Trampov zet Džered Kušner obelodanio je lakonski, jednim tvitom, nameru da njegova kompanija investira veliki novac u ovaj spomenik američkog i NATO zločina u srcu Srbije.

Amerikanci trljaju ruke

Ideja je, da se arhitektonsko remek-delo Nikole Dobrovića u arteriji srpske Prestonice, u Ulici Kneza Miloša, pretvori u hotel sa „milion“ zvezdica u poslovni prostor za jake biznismene i u stanove za milionere.
Zamisao je, valjda, da pošto država Srbija nema novca da sredi, očisti, uredi i preuredi ovaj značajni spomenik kulture, da se sve lepo preda američkim investitorima koji imaju i pare i planove. Svima lepo, svi trljaju ruke.
I nije to možda ni najštetniji deo ovog „poslovnog aranžmana“ čije ekonomske efekte u ovom momentu niko nije u stanju ni da analizira.
Nećemo ovoga puta ulaziti ni u estetske i urbanističke kriterijume i posledice po Beograd, jer još nije objavljen nikakav konkretan projekat već samo verzija iz pera veštačke inteligencije, odnosno, animacija kako mali Kušner zamišlja budući „generalštab“.
Ali, izgleda da se đavo ponovo krije u detaljima, u porukama između redova i u onim malim slovima koje retko čitamo u ugovorima. Ima nešto još opasnije što se nazire iz mraka i šuta Generalštaba.

Grenel otkriva dubinsku ideju

Paralelno sa Kušnerovim tvitom, suštinsku i dubinsku ideju projekta, objasnio je za srpske medije Ričard Grenel, Trampov saradnik i bivši izvestilac SAD za Balkan.
On je poručio da je ovaj posao od milijardu dolara prilika da američki investitori preurede bivši Generalštab Jugoslavije što simbolizuje ogroman napredak koji je učinjen u zalečenju rana iz prošlosti.
A zatim je ispalio ključnu rečenicu:
„Ovaj projekat pretvoriće simbol prethodnog sukoba u most prijateljstva i obnove“, objasnio je Grenel.
Znači, Vašington će nastaviti da naoružava Prištinu, da žmureći podržava etničko čišćenje Srba iz južne pokrajine i da zahteva članstvo lažnog Kosova u UN.
Vašington će nastaviti da traži od Beograda da okrene leđa Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj.
Vašington će svaki dan pritiskati Srbiju da pogazi tradicionalno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom i da uvede sankcije Moskvi.
Ali, gradićemo most prijateljstva tako što ćemo centar Beograda da predamo američkim investitorima.
Ideja je da Srbija okrene novu stranicu odnosa sa Amerikom tako što će joj dati najatraktivniju lokaciju u središtu Srbije.
Zanimljivo i jako inventivno.

Odabran momenat

Vest o američkom „spasavanju“ Generalštaba lansirana je nekoliko dana pre obeležavanja 25 godina od zločina Zapadne alijanse nad našom zemljom.
I par dana pošto je Rusija obelodanila da će u Ujedinjenim nacijama pokrenuti raspravu o odgovornosti NATO za agresiju nad Jugoslavijom 1999. godine.
Velika svetska bitka vodi se četvrt veka od strašnog zločina nad našom zemljom.
Ona se oseća sada čak i u avetinjskoj zgradi Generalštaba koja nas sve podseća na dane užasne agresije i ponosne borbe našeg naroda.
I na kraju, evo jednog konstruktivnog predloga za Amerikance:
Nek odmah povuku priznanje Kosova i dobijaju zgradu Generalštaba – zauvek (Forever)!
Džared Kušner - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2024
SRBIJA
Zet Donalda Trampa objavio šta planira sa zgradom Generalštaba u Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala