Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zet Donalda Trampa objavio šta planira sa zgradom Generalštaba u Beogradu

© AP Photo / Patrick SemanskyDžared Kušner
Džared Kušner - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2024
Pratite nas
Zet bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Džared Kušner, potvrdio je na društvenim mrežama planove za poslove sa nekretninama u Albaniji i Srbiji, koji po svoj prilici uključuju i zgradu Generalštaba u Beogradu.
On je na društvenoj mreži X, uz četiri fotografije na kojima su ideje za zgradu Generalštaba i projekte na albanskoj obali, napisao: „Uzbuđeni smo što možemo da podelimo neke slike ranog dizajna za razvojne projekte koje smo kreirali za albansku obalu i centar Beograda“.
Da firma Trampovog zeta planira da lokaciju na kojoj se nalazi zgrada Generalštaba u Beogradu koja je srušena u NATO bombardovanju, pretvori u luksuzni hotel sa poslovnim prostorom i više od 1.500 stanova objavio je Blumberg.
Kušner je, piše list, pretraživao lokacije sa svojim prijateljima – bivšim ambasadorom SAD u Nemačkoj i izaslanikom Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova Ričardom Grenelom (koji je prema pisanju medija predložio zajedničku obnovu Generalštaba u Beogradu), i Ašerom Abehserom.
Prethodno je objavljeno da je ministar građevinarstva Goran Vesić, po ovlašćenju Vlade Srbije, potpisao memorandum o razumevanju sa jednom američkom kompanijom, koja bi trebalo da izvrši revitalizaciju zgrada u kompleksu nekadašnjeg Generalštaba, oštećenih u bombardovanju 1999. godine. Ministar Vesić, koji je ranije naveo da postoji nekoliko zainteresovanih kompanija za investiranje u ovaj kompleks, demantovao je da je memorandum o razumevanju potpisan i rekao da će „obavestiti javnost kada se to desi“.
Mediji su preneli i da je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio da zgrada Generalštaba i Ministarstva odbrane, oštećena u NATO bombardovanju 1999. godine, ima status kulturnog dobra i da „Zavod nije dobio nijedan zvaničan dokument kojim se predlaže ukidanje tog statusa“.
U skladu sa Zakonom o kulturnom nasleđu, kako su dodali iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, za intervencije na nepokretnostima koje uživaju status kulturnog dobra neophodno je pribavljanje uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite i saglasnosti na projekat i dokumentaciju iz nadležnosti Zavoda, odnosno ukoliko je u pitanju kategorija od izuzetnog značaja – iz nadležnosti Republičkog zavoda.
Mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture podrazumevaju zabranu gradnje ili postavljanje objekata trajnog ili privremenog karaktera koji svojom namenom, gabaritom, volumenom i oblikom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njeguvu zaštićenu okolinu.
Mere se odnose i na urbanističko, komunalno i hortikulturno uređenje, održavanje i korišćenje prostora zaštićene okoline spomenika kulture.

Kušnerove investicije u Albaniji

Prema pisanju Blumberga, kompanija Afiniti Partners u vlasništvu Džareda Kušnera vodi pregovore o tri investicije u razvoj nekretnina na Balkanu koje bi mogle da vrede više od milijardu dolara.
Osim lokacije u Beogradu, razgovara se i o lokacijama u Albaniji, a Blumberg piše da Afiniti Partners sa sedištem u Majamiju planira da pretvori albansko ostrvo Sazan u Mediteranu, koje je ranije bilo vojna baza, u luksuzno odmaralište pod brendom Aman.
List navodi da ova kompanija takođe želi da uloži u razvoj albanskog poluostrva Zvernec, koje ima oko pet kilometara velikih belih peščanih plaža, te da postoje planovi o nekoliko velikih odmarališta u kojima bi bilo skoro 10.000 vila i hotelskih soba.
Džared Kušner je bio viši savetnik u Beloj kući tokom mandata Dolanda Trampa, a nakon što je na vlast u SAD došla Bajdenova administracija osnovao je Afiniti, koji je vredan 3,1 milijardu dolara.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala